Τοπικά

«Καμπανάκι» από Κ. Γουργουλιάνη για άτομα άνω των 60 ετών – Χωρίς εμβόλιο ακόμη 3.000 θάνατοι

Για την ανάγκη εμβολιασμού των 600.000 πολιτών ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς υπάρχει κίνδυνος από την αυτή την ηλικιακή δεξαμενή να έχουμε μέχρι την άνοιξη ακόμη και 3.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό, μίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης στην έναρξη χθες των εκδηλώσεων με τίτλο «Ημέρες Πνευμονολογίας» που διεξάγεται ανελλιπώς για 24 χρόνια.
Στο τετραήμερο συνέδριο που θα διαρκέσει μέχρι και μεθαύριο Κυριακή συμμετέχουν 300 σύνεδροι με φυσική παρουσία, ενώ υπάρχουν και άλλοι 700 που το παρακολουθούν διαδικτυακά.
Ο κ. Γουργουλιάνης ρωτήθηκε για το τι έχουμε μάθει εδώ και έναν χρόνο που πέρασε από το προηγούμενο συνέδριο και μάλιστα είχαμε δύο σφοδρά κύματα πανδημίας. Ο ίδιος απάντησε πως «μετά από δύο κύματα κορωνοϊού, βλέπουμε ότι πλέον νοσούν οι μη εμβολιασμένοι, ενώ και οι παρενέργειες των εμβολίων είναι ελάχιστες. Οι ανεμβολίαστοι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι με νοσήματα και με χαρακτηριστικά παχυσαρκίας κινδύνευσαν και κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό».

Για τα πολλά κρούσματα στη Θεσσαλία είπε ότι «έχουμε πολλά γιατί γίνονται και πολλά τεστ. Στους σκληρούς δείκτες, όπως είναι οι διασωληνωμένοι, οι θάνατοι και νοσηλευόμενοι, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι «το ποσοστό ανοσίας των κατοίκων στη Θεσσαλία, με αυτούς δηλαδή που εμβολιάστηκαν και αυτούς που νόσησαν, αγγίζει το 85-87%. Πρέπει, όμως, για να είμαστε ασφαλείς και να ανοίξουμε τα πάντα στην οικονομία και την κοινωνία, να φτάσουμε στο 95%, όπως συνέβη στη Βόρεια Ευρώπη».
Ο κ. Γουργουλιάνης αναφέρθηκε στους χιλιάδες που είναι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 ετών. «Τα πρόβλημα είναι ότι μέσα επόμενο διάστημα μπορεί το 50% των 600.000 ατόμων άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί να νοσήσει και ένα 10%, δηλαδή 30.000 να χρειαστεί να εισαχθούν στα Νοσοκομεία. Αν σκεφθούμε ότι από τους 30.000 νοσούντες, ένα 10% μπορεί να εισαχθεί στις ΜΕΘ, τότε κινδυνεύουμε μέχρι την άνοιξη να έχουμε 3.000 θανάτους από αυτές τις ηλικίες. Γι’ αυτό λοιπόν κάνω έκκληση στους ανθρώπους αυτούς να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν συντομότερα. Οι παρενέργειες των εμβολίων στις ηλικίες αυτές είναι σχεδόν ανύπαρκτες».
Στο συνέδριο θα μιλήσουν και εργαζόμενοι της Πνευμονολογικής που χωρίς να έχουν άμεση ιατρική εμπλοκή, επιστρατεύτηκαν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπως ήταν μια γραμματέας που συνεισέφερε αντί να επιλέξει να είναι στο σπίτι της και να κάνει τηλεργασία.
Στην Πνευμονολογική Κλινική από τους επτά γιατρούς νόσησαν οι πέντε και έζησαν την εμπειρία αυτή.
Οι Ημέρες Πνευμονολογίας αποτελούν ένα σπουδαίο ιατρικό γεγονός. Παράλληλα, όμως υπάρχουν και οι πινελιές της τέχνης.
Ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε πως από τον μεταπτυχιακό φοιτητή Γιάννη Λαμπρόπουλο έχει δημιουργηθεί ένα e-book με 400 κείμενα και ζωγραφιές.

Διαδικτυακό αρχείο με βιογραφίες γιατρών

Επίσης στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί και ένα διαδικτυακό αρχείο με βιογραφίες γιατρών που δραστηριοποιήθηκαν στη Θεσσαλία, όπως ο Καραμάνης, ο Κατσίγρας. Είναι μια ακόμη δραστηριότητα της Πνευμονολογικής Κλινικής που αναδεικνύει το έργο σπουδαίων γιατρών. Το αρχείο θα περιληφθεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστήμιου και ήδη περιλαμβάνει 200 βιογραφίες γιατρών. Μπορεί κάποιος να ψάξει ανά Νομό και ειδικότητα. Άνθρωποι του πανεπιστημίου δουλεύουν γι’ αυτό το ηλεκτρονικό αρχείο εδώ και έναν χρόνο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το