Τοπικά

Καμία ανησυχία με τις ανοικτές θέσεις στάθμευσης στις πολυκατοικίες του Βόλου

Πολλοί ιδιοκτήτες θέσεων πάρκιν στις πιλοτές των πολυκατοικιών έχουν χάσει τον ύπνο τους, μιας και το Κτηματολόγιο απορρίπτει τις δηλώσεις τους με συνέπεια να βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα». Πρόκειται για ανοιχτές θέσεις στάθμευσης, οι οποίες έχουν πουληθεί από εργολάβους με ποσοστό συνιδιοκτησίας.
Το θέμα προέκυψε, σύμφωνα με τον κ. Στράτο Παραδιά, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος, κυρίως στην Αθήνα, ο οποίος μιλώντας στα «Νέα», ανέφερε πως το πρόβλημα φέρνει στο φως η ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρόβλημα το αναγνωρίζει και ο ανάδοχος που διενεργεί την ανάρτηση στον Δήμο Αθηναίων, με τις θέσεις στάθμευσης να μην μπορούν να καταγραφούν, εάν προηγουμένως δεν επιλυθεί το πρόβλημα της κυριότητας.
Για το θέμα των θέσεων στάθμευσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έστειλε επιστολή προς τη διοίκηση του Κτηματολογίου, στην οποία τίθεται υπόψη το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, «οι εταιρείες κτηματογράφησης επικαλούμενες την απόφαση 23/2000 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, δεν αναγνώρισαν κατά την προανάρτηση τα δικαιώματα των ιδιοκτητών στους χώρους αυτούς με την κωδική απάντηση «έλλειψη επαρκών στοιχείων». Αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες των χώρων αυτών να κινδυνεύουν να χάσουν ένα, σημαντικό συχνά, περιουσιακό στοιχείο. Και η λύση της ομόφωνης τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας κάθε πολυκατοικίας, ώστε αυτά να καταστούν παρακολουθήματα των αντίστοιχων ιδιοκτητών διαμερισμάτων, είναι πρακτικά απολύτως ανέφικτη για πλειάδα ουσιαστικών και γραφειοκρατικών λόγων».
Από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν αυτές οι θέσεις στάθμευσης ρητά να αναγνωριστούν και να καταγραφούν ως ανήκουσες στους δικαιούχους τους, ως παρακολουθήματα των ιδιοκτησιών τους, ή και ως ανεξάρτητοι ιδιόκτητοι χώροι. Όπως υποστηρίζουν, «αυτό νομικά θα μπορούσε να λυθεί με την παροχή δικαιώματος μονομερούς τροποποίησης ιδιοκτησίας του κτιρίου από τον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη με ανακατανομή των χιλιοστών της ιδιοκτησίας του».

Η κ. Λία Κρατήρα, εκπρόσωπος της ΠΟΜΙΔΑ στη Μαγνησία, ρωτήθηκε για το θέμα που έχει προκύψει, και τόνισε ότι «πρόκειται για θέσεις πάρκιν στην πιλοτή που έχουν πουληθεί από εργολάβους με ποσοστό συνιδιοκτησίας, κάτι που ο Άρειος Πάγος έχει ακυρώσει», για να προσθέσει πως «στην πιλοτή η ανοιχτή θέση πάρκιν δεν μπορεί να έχει ποσοστό συνιδιοκτησίας και για αυτό στο Κτηματολόγιο δεν μπορεί να καταγραφεί».
Η ίδια σημείωσε πως μια ανοιχτή θέση στάθμευσης αποτελεί παρακολούθημα και η οποία δεν μπορεί να χρεώνεται με χιλιοστά. «Θέλει νομοθετική ρύθμιση και δεν μπορεί να λυθεί διαφορετικά» τόνισε για να καταλήξει λέγοντας πως «στον Βόλο δεν μας έχει απασχολήσει κάτι παρόμοιο και δεν γνωρίζω περιπτώσεις εργολάβων να έχουν προβεί σε κάτι τέτοιο. Μόνο αν υπάρχει καμία μεμονωμένη περίπτωση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το