Αθλητισμός

Καλλιτεχνική: Τρεις Βολιώτισσες με όνειρο τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το όνειρο κάθε αθλητή ή αθλήτριας και φυσικά αυτό ισχύει και για τις Έλενα Φραγκάκη, Έλενα Δεληγιάννη και Ζωή Καράγγελου (κεντρική φωτό) του ΝΟΒΑ. Οι τρεις τους συμμετέχουν στην προετοιμασία της Εθνικής ομάδας καλλιτεχνικής κολύμβησης, η οποία θα προσπαθήσει να πάρει την πρόκριση για το μεγάλο ραντεβού του καλοκαιριού στο Τόκιο.

 Δεκατέσσερις είναι οι αθλήτριες που λαμβάνουν μέρος στην προετοιμασία, δουλεύοντας σκληρά στις καθημερινές προπονήσεις στο ΟΑΚΑ. Πρώτος τους στόχος να επιλεγούν στην τελική δεκάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Προολυμπιακό τουρνουά που είναι προγραμματισμένο να γίνει στο Τόκιο αρχές Μαρτίου.

Κάτω από τις οδηγίες των ομοσπονδιακών τεχνικών έχουν τεθεί οι τρεις Βολιώτισσες που ανήκουν στον ΝΟΒΑ, δηλαδή οι: Έλενα Φραγκάκη, Έλενα Δεληγιάννη και Ζωή Καράγγελου, καθώς και 11 ακόμη αθλήτριες οι: Ευαγγελία Πλατανιώτη, Εβελίνα Παπάζογλου, Μαρία Αλζιγκούζη – Κομηνέα, Δανάη Καριώρη, Ανδριάνα Μισίκεβιτς, Γεωργία Βασιλόπουλου, Βιολέτα Ζουζούνη, Κρυσταλένια Γιαλαμά, Πηνελόπη Καραμέσιου, την Ιφιγένεια Κρομμυδάκη και Βασιλική Μολώζη.

Επικεφαλής της προσπάθειας είναι η υπεύθυνη της Ομοσπονδίας Μαρία Θηβαίου μαζί με τις προπονήτριες Άννα Τάρες και Ναταλία Τσερνέσκα.

Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να κάνει το όνειρο πραγματικότητα και να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Την πρόκριση έχουν εξασφαλίσει επτά ομάδες η Ρωσία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Κίνα, η Νότιος Αφρική και η Ουκρανία. Τις τρεις προνομιούχες θέσεις στο Προολυμπιακό τουρνουά θα διεκδικήσουν παραδοσιακά εθνικά συγκροτήματα όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, το Μεξικό και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο, αλλά διάχυτη είναι η αισιοδοξία στις τάξεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Όλοι εκτιμούν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου τους τελευταίους μήνες.

Πιο εύκολο είναι σχετικά το έργο για την εκ νέου εκπροσώπηση της χώρας στο ντουέτο. Εκεί όπου η Ευαγγελία Πλατανιώτη και η Εβελίνα Παπάζογλου θεωρούνται φαβορί για να προκριθούν για μια ακόμη φορά στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη. Θα είναι η τρίτη Ολυμπιάδα για την Ευαγγελία και η δεύτερη για την Εβελίνα.

Οι προπονήσεις, με την βοήθεια της διοίκησης του ΟΑΚΑ και του διευθυντή κ. Χαλιωρή, σε απόλυτη συνεργασία με την Κολυμβητική Ομοσπονδία, γίνονται κάτω από ιδανικές συνθήκες, γεγονός που τονίζουν στις αναφορές τους οι προπονήτριες και οι αθλήτριες.

Ο Ίκαρος θέμα  της χορογραφίας
Ο Ίκαρος, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, δεν κατάφερε να φτάσει στον προορισμό του. Δεν ακολούθησε τις συμβουλές του πατέρα του Δαίδαλου, ανέβηκε αρκετά ψηλά στον ουρανό, ο ήλιος έκαψε τα κέρινα φτερά του και έπεσε στην θάλασσα (Ικάριο πέλαγος).

Τα πράγματα διαφοροποιούνται στην ιστορία της ελληνικής καλλιτεχνικής κολύμβησης. Ο Ίκαρος θα σωθεί από τα κορίτσια της Εθνικής ομάδας που θα συμμετάσχουν στο Προολυμπιακό τουρνουά.

Η χορογραφία είναι εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία και έχει σαν θέμα της τον Ίκαρο. «Fly Icarus, fly». Αυτός είναι ο τίτλος και δημιουργός είναι η Ισπανίδα Άννα Τάρες και η Μαρία Θηβαίου. Η Ισπανίδα προπονήτρια που συνεργάζεται με την ΚΟΕ για την επίτευξη του στόχου και την πρόκριση του ομαδικού στην Ολυμπιάδα εμπνεύσθηκε με την υπεύθυνη του αθλήματος στην χώρα μας, την Μαρία Θηβαίου και την ομοσπονδιακή προπονήτρια Ναταλία Τσερνέσκα και κατέληξαν από κοινού στην επιλογή του μυθικού χαρακτήρα Ικάρου ως θέμα της χορογραφίας.

Ο Ίκαρος (στην παραλλαγή των δημιουργών) αυτή την φορά δεν θα πέσει στην θάλασσα. Θα μείνει ψηλά για να περάσει το μήνυμα του πάθους και της ελπίδας για την τελική επίτευξη του στόχου στην ζωή και στον αθλητισμό.

«Το συναίσθημα που βγάζει αυτή η ιστορία θα λειτουργήσει θετικά για μας. Ο δικός μας ο Ίκαρος δεν θα πέσει, ούτε θα πνιγεί στο πέλαγος. Θα σωθεί από τα κορίτσια μας. Οι Ιάπωνες είναι λάτρεις του ελληνισμού και έλκονται από την ελληνική μυθολογία» δήλωσε μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ η Μαρία Θηβαίου.

Από την πλευρά της, η Άννα Τάρες είπε: «Αυτή την φορά ο Ίκαρος δεν θα πέσει στην θάλασσα. Θα μάθουμε στον Ίκαρο να συνεχίσει να πετάει σαν συμβολισμό της ελπίδας, της συνεργασίας, του κουράγιου, της υπερπήδησης των εμποδίων της ζωής, της δύναμης που μπορεί να εκφράσει μια ομαδική προσπάθεια. Ο Ίκαρος δεν θα είναι μόνος του στο ταξίδι αυτό».

Ελένη Φραγκάκη

 

Έλενα Δεληγιάννη

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το