Τοπικά

Μεϊκόπουλος – Παπανάτσιου για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Στα μηνύματά τους για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρουν:

Αλ. Μεϊκόπουλος: Το Ολοκαύτωμα δεν ήταν ένα «ατύχημα» της ιστορίας
Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύτηκαν από το ναζιστικό καθεστώς κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σαν σήμερα, 76 χρόνια πριν, στις 27 Ιανουαρίου 1945, τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία αποκαλύπτοντας τη φρίκη και τη θηριωδία που άλλαξε για πάντα τον κόσμο.

Το Ολοκαύτωμα αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για τον 20ο αιώνα αλλά και για ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν ήταν ένα «ατύχημα» της ιστορίας. Άνθρωποι και κυβερνήσεις έκαναν επιλογές που όχι μόνο νομιμοποίησαν τον αντισημιτισμό, τις προκαταλήψεις, το στιγματισμό αλλά επέτρεψαν την επικράτηση του μίσους και της απανθρωπιάς.
Έξι εκατομμύρια άνθρωποι, θύματα Ναζισμού, ξενοφοβίας και ρατσισμού, εξοντώθηκαν με «επιστημονικό τρόπο» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Βρήκαν τον θάνατο σε θαλάμους αερίων, απαγχονίστηκαν, εκτελέστηκαν, έγιναν πειραματόζωα, ενώ χιλιάδες δεν άντεξαν την κακοποίηση, τις ασθένειες και τον υποσιτισμό. Εβραίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αλλά και ομάδες που κρίθηκαν «φυλετικά κατώτερες».
Κάποιοι λένε ότι η μνήμη δε θα γυρίσει το χρόνο πίσω και δε θα διορθώσει τα λάθη. Άλλοι μάλιστα προτρέπουν να ξεχάσουμε στο όνομα της ενότητας. Οι άνθρωποι, λένε, ξεχνούν γρήγορα αλλά «εκείνοι που δε θυμούνται το παρελθόν είναι καταδικασμένοι να το ξαναζήσουν» Γι’ αυτό πρέπει να θυμόμαστε και να μελετούμε το Ολοκαύτωμα σε όλες του τις διαστάσεις. Να θυμόμαστε τη βαρβαρότητα, να τιμούμε τους νεκρούς του και διδάγματά του.
Η ιστορική αυτή ημέρα μας υπενθυμίζει πως η ολίσθηση της ανθρωπότητας στον όλεθρο δεν συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Για αυτό πρέπει να υπάρχουν τα αναγκαία αναχώματα ή οι απαραίτητες αντιδράσεις, ώστε να μη γιγαντωθεί ποτέ ξανά τέτοιο μίσος στην ανθρωπότητα και να μη χρειαστεί να ξαναζήσει ένα ανάλογο ολοκαύτωμα.

Κ. Παπανάτσιου: Η νίκη απέναντι στο φασισμό είναι ο διαρκής αγώνας εναντίον του

Σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου του 1945, τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα – ο κόκκινος στρατός – απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης το Άουσβιτς – Μπίρκεναου στην Πολωνία, ένα στρατόπεδο του οποίου η κάθε γωνιά μαρτυρούσε το μέγεθος της θηριωδίας των ναζί.
Η 27η Ιανουαρίου κατοχυρώθηκε ως Διεθνής ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος ώστε να μη λησμονηθεί ποτέ μια από τις σκοτεινότερες σελίδες της ανθρωπότητας. Να μη λησμονηθεί η μαζική εξόντωση 6 εκατομμυρίων ανθρώπων με το πρόσχημα της «φυλετικής κατωτερότητας» και της «πιθανής απειλής».
Να μη λησμονηθεί όμως και το θάρρος και η γενναιότητα όσων πάλεψαν ενάντια στο φασισμό, προστατεύοντας με κίνδυνο της ζωής τους, τους διωκόμενους από τους ναζί και τους συνεργάτες τους.
Στο άκουσμα της λέξης «φασισμός» έρχονται πάντα στο μυαλό μας οι θηριωδίες του ναζισμού και συνεπακόλουθα η νίκη των λαών απέναντι σε έναν αιμοσταγή δικτάτορα. Είναι σημαντικό όμως να θυμόμαστε ότι ο φασισμός δεν αποτελεί έκφραση μιας μόνο σελίδας της ιστορίας, ούτε έμπνευση ενός τυράννου μόνο.
Ο φασισμός είναι βαθιά ριζωμένος στα οικονομικά συστήματα που τον αγκαλιάζουν, αλλάζει μορφές και καμουφλάρεται για να διεισδύσει στην κοινωνία, έχοντας όμως πάντα ως λάβαρο το μίσος. Η νίκη απέναντι στο φασισμό είναι ο διαρκής αγώνας εναντίον του. Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουμε να επαγρυπνούμε, ώστε να μην αφήσουμε λογικές μίσους, ρατσισμού και διαχωρισμού να επικρατήσουν, οδηγώντας την ανθρωπότητα σε θηριωδίες και πρακτικές διακρίσεων.
Ας σταθούμε αλληλέγγυοι στο πόνο και την αγωνία όλων των ανθρώπων που οι συνθήκες σήμερα τους οδήγησαν στη χώρα μας, ζητώντας άσυλο και μια καλύτερη ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Ας σταθούμε αλληλέγγυοι σε όλους όσους παλεύουν να κερδίσουν πίσω τις ζωές τους, που βίαια και κυνικά τους στερούν τα μεγάλα συμφέροντα.
Στις μέρες μας, που η παγκόσμια κοινότητα ταλανίζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις, η δημοκρατία είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Εμείς οι πολίτες μπορούμε και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι λειτουργεί και ότι μας καθοδηγούν οι πανανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματά μας. Αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ελεύθερο δικαίωμα στη διαμαρτυρία, εξασφάλιση τροφής και στέγης για όλους, ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία και τη παιδεία!
Μέσα από την πάλη για τη δημοκρατία προς όλους και για όλους, θα απαντάμε καθημερινά στα κελεύσματα του ρατσισμού και του φασισμού με μια πρόταση: «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το