Οικονομία

Κάλεσμα Τσακαλώτου για κλείσιμο της αξιολόγησης έως την Πρωτομαγιά-Επιστρέφει η τρόϊκα

TSAKALOTOS

 

Επιστροφή της τρόικα αύριο και συζητήση για χρέος τον Απρίλιο αποφάσισε το Eurogroup.

Την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα αύριο αλλά και έναρξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος τον Απρίλιο, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup.

Κάλεσμα στους δανειστές να διασφαλίσουν ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Μαΐου απευθύνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Το ζήτημα του χρόνου είναι σημαντικό εάν θέλουμε να μετακινηθούμε από έναν φαύλο κύκλο σε έναν ενάρετο κύκλο», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ ειδικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ότι δεν είναι δυνατόν οι διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό να συνεχίζονται επ’ αόριστον, «σαν να κρατάμε ένα τραύμα ανοιχτό».

Το μήνυμα του ΥΠΟΙΚ για επιτάχυνση της αξιολόγησης έρχεται τη στιγμή που οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ προσπαθούν να «γεφυρώσουν» τις διαφορές που τους χωρίζουν όσον αφορά το μέγεθος των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει η χώρα μας προκειμένου να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, έως το 2018.

Το Ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δημοσιονομικό κενό ύψους 8 έως 9 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός της επόμενης τριετίας, όχι για να πετύχει επιπλέον στόχους, αλλά απλώς για να συμμορφωθεί με τους στόχους που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι.Οι δύο πλευρές έχουν αποκλίνουσες εκτιμήσεις για την φετινή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Εναλλακτικά, εάν οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να επιδείξουν ευελιξία, το Ταμείο σημειώνει πως θα πρέπει να δεχτούν το πολιτικά δύσκολο βήμα της σημαντικής ελάφρυνσης χρέους.

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου το ΔΝΤ θα εκπροσωπηθεί από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα, Πόουλ Τόμσεν.

Επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα «τώρα» θέλει ο Μοσκοβισί
«Πιστεύω» ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων πρέπει να γυρίσουν στην Αθήνα «τώρα» ώστε η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί «το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε, προσερχόμενος στο Eurogroup, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι ευρωπαίοι και Ταμείο θα πρέπει σήμερα να καταλήξουν σε «ομόφωνη» συμφωνία για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

Τη στιγμή που οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η χώρα μας, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα έχει υπάρξει πρόοδος στις διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, όμως ακόμα υπάρχει δουλειά να γίνει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε πάντως ότι το Eurogroup θα πρέπει να «λάβει υπόψη του» την κατάσταση με τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος.

Το Eurogroup χρειάζεται «αξιόπιστη και βιώσιμη» μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα και έναν προϋπολογισμό που θα μένει «εντός τροχιάς», κι αυτά δεν είναι αιτήματα μόνο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να μιλήσει για ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ή για την ημερομηνία επιστροφής της τρόικα στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι το Eurogroup «θα ακούσει τι έχουν να πουν οι θεσμοί».

Υπογράμμισε τέλος ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα του περασμένου καλοκαιριού, σε ένα πιθανό έμμεσο μήνυμα ότι οι στόχοι δεν είναι δυνατό να αλλάξουν λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Κάλεσμα στους δανειστές να διασφαλίσουν ότι η πρώτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Μαΐου απευθύνει εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung», λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το