Αθλητισμός

Κ. Σταμέλος: Στόχος της Νίκης οι δύο πρώτες θέσεις

Στόχος της Νίκης είναι η κατάκτηση μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων της Φούτμπολ ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Σταμέλος. Επίσης ο συνεργάτης του Στάικου Βεργέτη εξήρε και τη δουλειά που γίνεται στην Ακαδημία των «κυανολεύκων» δίνοντας πολλές λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της.

Ο βοηθός προπονητή της Νίκης, αλλά και μέλος του προπονητικού τιμ στην Ακαδημία, Κωνσταντίνος Σταμέλος, μίλησε στην εκπομπή «Ισορροπίες» του Blue Heart FM 105.1 για τα εξής θέματα:

Για το βιογραφικό του: «Είμαι από τον Βόλο και έχω σπουδάσει στα ΤΕΦΑΑ Τρικάλων. Έχω πάει για τέσσερα χρόνια περίπου στην Πορτογαλία. Λόγω του κορωνοϊού επέστρεψα στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι και είμαι πολύ ευχαριστημένος που βρίσκομαι στη Νίκη. Προτίμησα την προπονητική και την ανάλυση παιχνιδιού, τομείς στους οποίους εργάστηκα και στην Πορτογαλία».

Για τον ρόλο του στην πρώτη ομάδα: «Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι με την ανάλυση είτε της δικής μας είτε του αντιπάλου. Έτσι όπως διαμορφώθηκαν οι συνθήκες, δεν είναι εύκολο το έργο, καθώς δεν έχουμε πρωτάθλημα. Δηλαδή μέσα στην προετοιμασία θα μπορούσαμε να έχουμε τα βίντεο των παιχνιδιών μας ή κάποιο βίντεο από τις προπονήσεις και να δουλεύουμε πάνω σ’ αυτά, ώστε να βγάζουμε συμπεράσματα και από εκεί και πέρα να διαμορφώνουμε τις προπονήσεις. Επομένως ο ρόλος μου μέχρι τώρα έχει περιοριστεί σε πιο βοηθητικό, όσον αφορά στην προπόνηση».

Για τη συνεργασία με τον Στάικο Βεργέτη: «Θεωρώ ότι όσοι συνεργάζονται με τον κόουτς δεν έχουν να πουν κακά λόγια. Αυτό προφανώς βγάζει ο ίδιος ο κόουτς. Από την πρώτη μέρα μου στη Νίκη, αν και δεν γνωριζόμασταν, μού άφησε τον χώρο μου για να δει τι δουλειά μπορώ να κάνω. Αυτός με τον τρόπο του μπορεί να βάλει τα όρια, μέχρι πού μπορείς να κινηθείς. Από εκεί και πέρα με όλους η συνεργασία είναι πολύ καλή, πράγμα που είναι κάτι που επιδιώκει και το πετυχαίνει ο κ. Βεργέτης».

Για το κλίμα στη Νίκη: «Κάποιος που βρίσκεται κοντά στην ομάδα από το καλοκαίρι, καταλαβαίνει από την αρχή σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Το κλίμα μεταξύ μας είναι πάρα πολύ καλό. Υπάρχει ηρεμία και σιγουριά μεταξύ μας, η οποία προέρχεται από τη διοίκηση. Είναι η πρώτη χρονιά που δουλεύω στη Νίκη και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος και έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που υπάρχουν και να πάμε τη Νίκη στην παραπάνω κατηγορία».

Για τα προβλήματα που προέκυψαν: «Η πανδημία είναι το ένα πρόβλημα, αλλά υπάρχει κι άλλο. Όταν παίξαμε το φιλικό με τον Λεβαδειακό, είχε αλλάξει η κατηγορία που θα παίζαμε. Αρχικά νομίζαμε ότι θα παίζαμε Σούπερ Λιγκ 2, αλλά αυτό μετά άλλαξε. Μετά ήρθε η πανδημία και άρχισαν οι φήμες για το πότε θα αρχίσει το πρωτάθλημα. Αυτό δυσκολεύει το έργο των προπονητών και των ποδοσφαιριστών, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει συγκέντρωση στον στόχο.

Όλα αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους και κανείς δεν ξέρει ποια εικόνα θα έχουν οι ομάδες. Ακόμη δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα ξεκινήσουμε. Δεν μπορεί ένας γυμναστής να μην ξέρει πότε θα αρχίσουν τα παιχνίδια. Πάντα κρατάμε μια επιφύλαξη».

Για τον τρόπο που κυλά η προετοιμασία: «Η προετοιμασία πήγε πολύ καλά, οι προσθήκες που έγιναν είναι πολύ καλές, ενώ υπάρχει και άριστη συνεργασία με τους παίκτες. Το τιμ μπορεί να συνεννοηθεί με τους ξένους επειδή μιλάει τη γλώσσα τους. Είναι μια κατάσταση που αποπνέει υγεία. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας τα παιδιά δούλευαν με τον Κώστα Γρηγοριάδη και τον Νίκο Αθανασιάδη, πράγμα που ίσως είναι πλεονέκτημα για εμάς, επειδή κάποιες ομάδες έκαναν κάποια πράγματα ατομικά ή ακόμη και τίποτα».

Για την πληρότητα που εμφανίζει το έμψυχο υλικό: «Αυτό είναι ένα ευχάριστο «πρόβλημα». Υπήρχε στο μυαλό μας η σκέψη ότι σε περίπτωση που ξεκινήσουμε, μήπως το ρόστερ είναι μικρό εφόσον τα ματς είναι συνεχόμενα. Έτσι πριν τη διακοπή των προπονήσεων ανεβάζαμε παιδιά από την Κ19, που συμπλήρωναν τον αριθμό ατόμων για την προπόνηση. Τώρα ήρθαν και παιδιά από την Ακαδημία, ενώ δοκιμάζονται και ποδοσφαιριστές. Όλοι τους ανέβασαν το επίπεδο προπόνησης, υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και είναι θετικός προβληματισμός. Είναι αναπόφευκτο ότι σ’ ένα πρωτάθλημα μικρής διάρκειας θα χρειαστούν όλοι».

Για τα νέα παιδιά που μετέχουν στις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας: «Τα περισσότερο προέρχονται από την ομάδα Κ19 του Νίκου Σπυριδάκη. Επειδή είναι μικρά στην προπονητική ηλικία κουράζονται πιο πολύ από τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές που έχουμε στην ομάδα. Αυτό μόνο καλό μπορεί να τους κάνει, ακόμη κι αν δεν παίξουν, δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Μόνο να βελτιωθούν μπορούν».

Για το αν υπάρχουν ελπίδες να αναδειχθούν ταλέντα από την Ακαδημία: «Η πλειοψηφία των παιδιών που μετέχουν στις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας δείχνουν ζήλο και επαγγελματική συμπεριφορά παρά την πανδημία. Υπάρχουν παιδιά, που αν συνεχίσουν έτσι, έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να παίξουν στην πρώτη ομάδα της Νίκης, αλλά και γιατί όχι και σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Υπάρχουν παιδιά που ξεχωρίζουν».

Για το τι χρειάζεται για να βγουν παιδιά από την υποδομή: «Χρειάζονται υπομονή και σταθερότητα. Οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει το πρότζεκτ θα πρέπει να στηριχθούν και να μείνουν πολλά χρόνια ή έστω αν δεν μείνουν, αυτοί που θα ακολουθήσουν να έχουν την ίδια πορεία. Για παράδειγμα πρόσφατα μίλησα με τον κ. Κικίλια για επιμορφωτικά σεμινάρια των προπονητών τόσο στην ανδρική ομάδα, όσο και στην υποδομή, κάτι που είχε πει και ο κ. Παπακωνσταντίνου το περασμένο καλοκαίρι με έξοδα της ΠΑΕ. Άσχετα αν γίνει, και μόνο η πρόθεση δείχνει ότι η διοίκηση βλέπει μακριά. Εάν αυτό το πρότζεκτ πλαισιωθεί από ακόμη περισσότερα άτομα στο μέλλον και υπάρξει ηρεμία και σταθερότητα, σε πέντε ή έξι χρόνια περίπου θα μπορέσουν να βγουν παιδιά από την Ακαδημία. Εδώ βλέπουμε ότι ακόμη και χωρίς πλάνο βγαίνουν παιδιά, πόσο μάλλον όταν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο».

Για τον τρόπο προπόνησης και τους τραυματισμούς: «Είναι πολύ σημαντικό να συνεργάζονται αρμονικά ο προπονητής, ο γυμναστής και ο ποδοσφαιριστής. Όταν προκύπτει ένας τραυματισμός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έγινε καλή προπόνηση. Μπορεί να προέλθει από το ότι ο παίκτης δεν κοιμήθηκε καλά το βράδυ επειδή έκλαιγε το μωρό του και την επόμενη πιέστηκε να βγάλει το κανονικό πρόγραμμα. Εάν ο προπονητής δεν γνώριζε αυτό, τότε σημαίνει ότι δεν έχει καλή σχέση με τους ποδοσφαιριστές του, έτσι ώστε να έχουν το θάρρος να του το πουν. Επίσης ένας τραυματισμός μπορεί να προκληθεί από τα ταξίδια και την έλλειψη ξεκούρασης, ακόμη και από τον τρόπο που κοιμάται το βράδυ. Π.χ. εμείς λέμε στους παίκτες να κλείνουν το κινητό μισή ώρα πριν κοιμηθούν, ώστε να μη δέχονται ακτινοβολία και να έχουν καλό ύπνο. Είναι πολύ εύκολο να κατηγορήσουμε τον γυμναστή σε περίπτωση τραυματισμού, αλλά καλό θα είναι να αποφεύγουμε τις κατηγορίες. Σίγουρα υπάρχουν και κακοί γυμναστές ή προπονητές, αλλά θα πρέπει να τους δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο για να έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα».

Για την ενασχόλησή του με την Ακαδημία: «Μετά την πρώτη συνάντηση με τον κ. Βεργέτη η βασική ιδέα ήταν να υπάρχει μία ομάδα σε υψηλή κατηγορία και να υπάρχει από πίσω μία Ακαδημία με δικό της προπονητικό κέντρο, η οποία θα πλαισιωθεί με ανθρώπους που έχουν τις γνώσεις να δημιουργήσουν αθλητές που πιθανόν να επανδρώσουν την πρώτη ομάδα. Ακόμη κι αν δεν γίνει αυτό, να έχουν πάρει τις σωστές βάσεις για το μέλλον τους. Δυστυχώς υπάρχουν παιδιά στις μεγάλες ΠΑΕ που φτάνουν μέχρι την Κ19 και μετά δεν προχωρούν».

Για τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες της Νίκης: «Είχαμε έτοιμα παιδιά για την Κ19, την Κ17 και τους Νέους Αθλητές. Είχαμε φτάσει στο σημείο να έχει έρθει ο Αύγουστος, να βρισκόμαστε στην Πορταριά για προετοιμασία με την ανδρική ομάδα, αλλά ακόμη να μην ξέρουμε σε ποια κατηγορία θα παίξει. Αυτό είχε σαν συνέπεια να μην ξέρουμε ποιες ομάδες έπρεπε να έχουμε υποχρεωτικά, πράγμα που επηρέασε αρνητικά τους Νέους Αθλητές, διότι όσοι πήγαιναν εκεί, δεν θα μπορούσαν να επανδρώσουν τις «μικρές» ομάδες της Νίκης. Επομένως οι Νέοι Αθλητές ξεκίνησαν το φετινό πρωτάθλημα χωρίς να έχουν κάνει προετοιμασία και χωρίς να είναι έτοιμο το ρόστερ.

Όταν βγήκε η απόφαση ότι θα παίξουμε στη Φούτμπολ Λιγκ, έγινε η Κ19, οι Νέοι Αθλητές επανδρώθηκαν με ρόστερ 25 παιδιών, που έδωσε επτά παιχνίδια. Σε κάθε ματς ήταν και καλύτερα με πολύ όμορφο κλίμα. Από την άλλη η Κ17 του Νίκου Σπυριδάκη δεν έπαιξε ποτέ. Επίσης είναι πολύ σημαντική η δουλειά που γίνεται στις μικρότερες ομάδες ηλικιακά. Εκεί πρέπει να πέσει η μεγαλύτερη βαρύτητα και γι’ αυτό ο κ. Βεργέτης έχει επιλέξει τον Γιώργο Κυριάκο, τον Μανώλη Τρίμμη και τον Θεόδωρο Κατσαμόρα, που είναι παιδαγωγοί και βοηθούν πολύ τα παιδιά».

Για τη χρήση του πλαστικού χλοοτάπητα από τα παιδιά: «Είναι ιδανικός για παιδιά μέχρι 14 ετών ή και λίγο μεγαλύτερα. Με μία απλή βροχή ο γονιός σκέφτεται αν θα φέρει το παιδί στο γήπεδο. Πάντως η Ακαδημία μπορεί να κάνει προπόνηση συνέχεια στο πλαστικό, επειδή δεν είναι μεγάλη η επιβάρυνση στα παιδιά. Άλλωστε η ανδρική ομάδα έχει εξασφαλίσει το βοηθητικό του Πανθεσσαλικού και τη Νεάπολη. Τώρα αν χρειαστεί η πρώτη ομάδα να κάνει και μία προπόνηση στο πλαστικό, δεν είναι κάτι κακό».

Για τους μελλοντικούς στόχους του: «Σκοπός μου είναι να εργάζομαι ως προπονητής ποδοσφαίρου σε επαγγελματικό επίπεδο. Επιθυμώ, όπου βρίσκομαι, να απολαμβάνω την καθημερινότητα. Στη Νίκη αυτό ισχύει αυτό και χαίρομαι κάθε φορά που πηγαίνω για προπόνηση, πράγμα που αποτελεί προτεραιότητά μου».

Για το τι θα μπορούσε να πετύχει η Νίκη στη φετινή Σούπερ Λιγκ 2: «Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια σε ποια θέση θα βρισκόμασταν. Πιστεύω ότι με όλες τις ομάδες θα μπορούσαμε να παίξουμε στα ίσια, ενώ θα είχαμε το πλεονέκτημα της διατήρησης του ίδιου κορμού. Πάντως λόγω κορωνοϊού πολλά πράγματα είναι απρόβλεπτα».

Για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών: «Εμείς θα πρέπει να πάμε με το σκεπτικό ότι θα ανεβούν δύο ομάδες. Ας βρεθούμε στις δύο πρώτες θέσεις και μετά ας γίνει ό,τι θέλει».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το