Τοπικά

K. Μαραβέγιας: Εξετάζεται η κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν ελαιοπαραγωγοί του Νοτίου Πηλίου λόγω «Μήδειας»

Απαντώντας σε κοινοβουλευτική Αναφορά του βουλευτή Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μαραβέγια, ο αρμόδιος υπουργός Σπ. Λιβανός δεσμεύθηκε να εξετασθεί η κάλυψη των φετινών ζημιών ελαιοπαραγωγών του Νοτίου Πηλίου σύμφωνα με τον κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 16 και 17 Φεβρουαρίου 2021 και τις ζημιές που προκλήθηκαν από την επέλαση της “Μήδειας” στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν ήδη προβεί σε επισημάνσεις των ζημιών των ελαιοκαλλιεργειών όπου και διαπιστώθηκαν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, αρμοδιότητας ΚΟΕ.

Ειδικότερα, οι ζημιές εντοπίζονται σε δευτερογενείς και πρωτογενείς κλάδους. Για τις εν λόγω καλλιέργειες έγιναν 40 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 670 αιτήσεις ζημιάς φυτικού κεφαλαίου. Οι επισημάνσεις των ζημιών ολοκληρώθηκαν και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία αποζημιώσεων.
Παράλληλα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ενημέρωσε τον Κ. Μαραβέγια ότι εξετάζεται και η απευθείας χρηματοδότηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου-Β. Σποράδων με πάνω από 930.000 ευρώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Εργασίας Ελαιουργικών Φορέων 2021-2022.

Η παραπάνω επιχορήγηση πρόκειται να καλύψει δράσεις παρακολούθησης και διαχείρισης της αγοράς του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς, βελτίωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ελαιοκαλλιέργειας (συλλογικές εργασίες διατήρησης των ελαιώνων υψηλής περιβαλλοντικής αξίας που απειλούνται με εγκατάλειψη, ανάπτυξη ορθών γεωργικών πρακτικών, τεχνικών αντικατάστασης των χημικών προϊόντων κ.λπ.), αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας μέσω του εκσυγχρονισμού (κατάρτιση παραγωγών, αντικατάσταση μη παραγωγικών δένδρων με νέα κ.λπ.), βελτίωσης της ποιότητας του ελαιολάδου (βελτίωση συνθηκών καλλιέργειας, συγκομιδής, παράδοσης και αποθεματοποίησης, παροχή τεχνικής βοήθειας στην παραγωγή και στην μεταποιητική διαδικασία, αξιοποίηση καταλοίπων παραγωγής ελαιολάδου) αλλά και της ιχνηλασιμότητας, πιστοποίησης και προστασίας της ποιότητας του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς του Νοτίου Πηλίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το