Τοπικά

Κ. Λάμπης, πρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων: «Ψηλά η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία»

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στις τάξεις των γονέων, αλλά και των ειδικών. Η κακή διατροφή και η επιλογή του πρόχειρου φαγητού αυξάνουν τα ποσοστά παχύσαρκων παιδιών στη χώρα μας, με τους ειδικούς να συστήνουν σπιτικό φαγητό και μεσογειακή διατροφή. «Ψηλά η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Λάμπης.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας επισιτισμού και κατά της παχυσαρκίας το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος σε συνεργασία με τις «Οικοδράσεις» διοργανώνει εκδήλωση σήμερα από τις 11 το πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου με το εκπαιδευτικό και διαδραστικό πρόγραμμα «Ο Ρομπέν των τροφών» και δωρεάν συμμετοχή.
«Προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους» επισημαίνει σχετικά ο κ. Κων. Λάμπης «να δώσουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα για τη δίκαιη διάθεση της τροφής και την προστασία της δημόσιας υγείας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε μαζί με τις «Οικοδράσεις» που αποτελούνται από ομάδα γυμναστών που διοργανώνουν υπαίθριες εκδηλώσεις αθλητισμού και γυμναστικής για παιδιά από 5 έως και 95 ετών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουμε, με στόχο την καλύτερη διατροφή στη ζωή μας».
Δράσεις απαραίτητες, καθώς οι περιπτώσεις παιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται στη χώρα μας.
«Η Ελλάδα» σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Θεσσαλίας «βρίσκεται ψηλά στην παιδική παχυσαρκία σε επίπεδο Ευρώπης, στις πρώτες θέσεις μεταξύ άλλων χωρών. Η παιδική παχυσαρκία οφείλεται στο γεγονός ότι στην εποχή μας τα παιδιά δεν γυμνάζονται όπως τα προηγούμενα χρόνια και βεβαίως στο ότι έχουν αμελήσει την ποιότητα της τροφής που καταναλώνουν. Τα παιδιά προτιμούν πλέον το πρόχειρο φαγητό και δυστυχώς παρά την οικονομική κρίση και την ύφεση δεν έχει μειωθεί η τάση, με τα ποσοστά να αυξάνονται και να προκαλούν βεβαίως προβληματισμό και ανησυχία».
Σχετικά με τη σωστή διατροφή ο κ. Κων. Λάμπης αναφέρει ότι «αρχίζει πάντα από τη νηπιακή ηλικία. Θέση μας είναι ότι οι σωστές βάσεις για μια υγιεινή διατροφή πρέπει να τίθενται από την αρχή, από τη νηπιακή ακόμα ηλικία. Σε αυτό το πλαίσιο εμείς ως ειδικοί απευθυνόμαστε πρώτα και κύρια στο σχολείο, καθώς από εκεί πρέπει να τεθούν οι βάσεις, προκειμένου τα παιδιά να μάθουν τη σωστή και υγιεινή διατροφή. Το μήνυμά μας είναι σπιτικό φαγητό και μεσογειακή διατροφή. Η υγιεινή διατροφή για τα παιδιά και σε τελική ανάλυση για όλους μας περιλαμβάνει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση. Επίσης, τα παιδιά και οι ενήλικες γενικότερα πρέπει να καταναλώνουν ψάρι μία φορά την εβδομάδα, κάτι που τα παιδιά δεν κάνουν καθώς διαπιστώνεται ότι το ψάρι δεν βρίσκεται στις επιλογές τους. Βεβαίως, απαραίτητη είναι και η κατανάλωση οσπρίων και λαδερών. Με δυο λόγια, τα παιδιά πρέπει να επιλέγουν την ποιότητα στην τροφή με το σπιτικό φαγητό και τη μεσογειακή διατροφή» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Θεσσαλίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το