Κόσμος

Ισραηλινός τραυματιοφορέας μιλάει για τις φρικαλεότητες που έζησαν τα θύματα της Χαμάς: «Σαν ταινία τρόμου»

Ένας Ισραηλινός τραυματιοφορέας που εργάστηκε όλο το εικοσιτετράωρο μεταφέροντας αμέτρητα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς παρομοίασε τις φρικαλεότητες με «ταινία τρόμου» που του έχουν δημιουργήσει τόσο μεγάλα ψυχικά τραύματα που θα χρειαστεί θεραπεία για μετατραυματικό στρες.

Ο 32χρονος Άρι Γιονατάν, με καταγωγή από τη Νέα Υόρκη, κλήθηκε μαζί με τους συναδέλφους του το πρωί της 7ης Οκτωβρίου για να περιθάλψουν και να μεταφέρουν τους τραυματίες από τη συντονισμένη επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς και η οποία τελικά στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ.

Ο τραυματιοφορέας και πατέρας τεσσάρων παιδιών βρέθηκε ανάμεσα σε νεκρούς και τραυματίες κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

«Όταν έφτασα στο νοσοκομείο με τους τραυματίες μου, πραγματικά ένιωσα σαν να γυρνούσαμε ταινία τρόμου», δήλωσε στην The Post για να συνεχίσει: «Όλοι ούρλιαζαν, επικρατούσε χάος και όλα έμοιαζαν να κινούνται σε αργή κίνηση. Απλά στεκόμουν εκεί, μουδιασμένος. Αν ήσασταν εκεί, το μυαλό σας, η ψυχή σας θα πάθαινε μεγάλη ζημιά από τις εικόνες φρίκης. Ξέρω ότι η δική μου ψυχή υποφέρει».

Ο εφιάλτης για τον κάτοικο του Στάτεν Άιλαντ ξεκίνησε γύρω στις 6 το πρωί, όταν αντί να ξυπνήσει για να γιορτάσει το Σουκότ, άκουγε πυρά ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας. Ενώ ο ήχος δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο, ο Γιονατάν κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν οι ρουκέτες άρχισαν να εκτοξεύονται πιο συχνά και από το μπαλκόνι του έβλεπε πόλεις κοντά στη Γάζα να καλύπτονται από καπνό.

Τηλεφώνησε γρήγορα στους ανωτέρους του για να τους ενημερώσει ότι θα μπορούσε να εργαστεί εθελοντικά κατά τη διάρκεια των διακοπών, αν τον χρειάζονταν, πράγμα που συνέβη.

«Μου είπαν ότι υπήρχαν παντού νεκροί και τραυματίες, ότι είχαμε 300 κλήσεις και ότι χρειάζονταν όλοι να έρθουν στο νοσοκομείο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιονατάν πήγε γρήγορα στο κιμπούτς Οφακίμ, αλλά πριν φτάσει εκεί, τον προειδοποίησαν ότι βρισκόταν υπό πυρά από τους εισβολείς της Χαμάς.

Τελικά κατευθύνθηκε βόρεια προς το Netivot, όπου στάθμευσε δίπλα στην είσοδο της πόλης για να φορτώσει πολίτες, αστυνομικούς και Ισραηλινούς στρατιώτες που έφεραν τραύματα από πυροβολισμούς.

Καθώς φόρτωνε απεγνωσμένα τους τραυματίες, ο Γιονατάν άκουγε πυροβολισμούς, ρουκέτες να πετούν πάνω από το κεφάλι του και σειρήνες παντού. Μόλις έφτασε στο νοσοκομείο, έμαθε για την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα του.

«Η Χαμάς είχε σφαγιάσει εκατοντάδες, καίγοντας ανθρώπους ζωντανούς, κόβοντας τα κεφάλια τους, βιάζοντας γυναίκες και παίρνοντας ομήρους», είπε. «Όλη την ημέρα βλέπαμε αυτή την τρομερή σφαγή. Πήγαινα στις σκηνές των πυροβολισμών, πήγαινα στα νοσοκομεία και μετά επέστρεφα. Αυτό ήταν πολύ σκληρό».

Όπως τόσοι άλλοι στο Ισραήλ, ο Γιονατάν έμαθε αργότερα ότι πολλοί φίλοι του ήταν μεταξύ των νεκρών της τρομοκρατικής επίθεσης, μεταξύ των οποίων και τρεις συνάδελφοί του.

Ο πρώτος ήταν ο Aharon Haimov, 25 ετών, πατέρας δύο παιδιών που οδηγούσε ασθενοφόρα για το Magen David Adom.

Ο Γιονατάν περιέγραψε τον φίλο του ως έναν άνθρωπο με «χρυσή καρδιά» που φώτιζε το δωμάτιο με το χαμόγελό του. Ο οδηγός ασθενοφόρου είχε αποσταλεί σε μια ζώνη όπου οι IDF πολεμούσαν τη Χαμάς, όταν ένας από τους τρομοκράτες πυροβόλησε το όχημά του και τον σκότωσε.

Η δεύτερη ήταν η Amit Mann, 22 ετών, νοσηλεύτρια που εργαζόταν με τον Γιονατάν και βρισκόταν σε μια κλινική όταν εισέβαλαν οι τρομοκράτες και τους σκοτώσουν όλους.

«Ήταν στο ιατρείο και περιέθαλπε ασθενείς μέχρι την τελευταία στιγμή και τους σκότωσαν εν ψυχρώ», δήλωσε ο Γιονατάν.

Ο τρίτος ήταν ο Aviya Hazroni, 69 ετών, τον οποίο αποκαλούσαν με αγάπη «παππού» του σταθμού. Ο Hazroni, που πάντα του άρεσε να μοιράζεται ιστορίες με όλους τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, πυροβολήθηκε εξ επαφής ενώ βρισκόταν έξω και προσπαθούσε να σώσει τραυματίες.

Η δολοφονία εγκύου στο φεστιβάλ
Καθώς γινόταν μάρτυρας της φρίκης ο Γιονατάν είπε ότι μια από τις ιστορίες που έμειναν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη του ήταν η σφαγή στο μουσικό φεστιβάλ Nova στην έρημο, όπου ένας από τους επιζώντες που διέσωσε του διηγήθηκε τη δολοφονία μιας εγκύου Άραβα.

«Τους μίλησε στα αραβικά για να παρακαλέσει για τη ζωή της και της είπαν ότι ήταν προδότρια που ήταν με το Ισραήλ. Στη συνέχεια την πυροβόλησαν στο στομάχι και τη σκότωσαν», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχει χώρος σε αυτόν τον κόσμο για τη Χαμάς
«Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν χάσει κάθε αίσθηση ανθρωπιάς. Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου ήταν ένας τρόμος σε βαθμό που η κοινότητά μας δεν έχει βιώσει από το Ολοκαύτωμα. Αυτό που πολεμάμε σήμερα είναι ένα μείγμα ναζιστών και τρομοκρατών του ISIS. Αυτός είναι ο αντίπαλος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Αν και η μέρα αυτή θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του Γιονατάν, ο ίδιος είπε ότι βλέπει κάποια ελπίδα στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ έχει ενωθεί για να καταστρέψει τη Χαμάς. Με τους Ισραηλινούς να κατατάσσονται μαζικά στις IDF και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ο Γιονατάν δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ελπίδα του θα ήταν να δει το τέλος της τρομοκρατικής ομάδας, ώστε οι μελλοντικές γενιές να γλιτώσουν από τη φρίκη που έζησε.

«Πρέπει να τους εξολοθρεύσουμε», είπε για τη Χαμάς. «Είναι κάτι που πρέπει να γίνει 100%. Δεν υπάρχει χώρος σε αυτόν τον κόσμο για τη Χαμάς».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το