Κόσμος

Ισραηλινό σύστημα επιτήρησης με κάμερες και drones στην Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο

Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν σήμερα διακρατική συμφωνία για εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης της «Πράσινης Γραμμής». Η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια και θα καλύπτει συγκεκριμένα σημαία της «πράσινης γραμμής» τα οποία δεν είναι εύκολο να επιτηρηθούν από τα φυλάκια της Εθνικής Φρουράς.

Το ηλεκτρονικό σύστημα θα περιλαμβάνει κάμερες και drones που θα μεταδίδουν ζωντανή εικόνα και ήχο 24 ώρες το 24ωρο στο Κέντρο Ελέγχου του Υπουργείου Άμυνας. Η διαδικασία διαπραγμάτευσης με εταιρείες του Ισραήλ διήρκεσε τρία χρόνια ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες και να σχεδιαστεί η τοποθέτηση των καμερών που θα καλύπτουν τα «σκοτεινά» σημεία.

Η επιτήρηση έχει κριθεί επιβεβλημένη καθώς η μεγάλη έκταση της «πράσινης γραμμής» καθιστά αδύνατη την φυσική παρακολούθηση. Στόχος είναι να συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας αλλά και στο περιορισμό του λαθρεμπορίου και της παράτυπης μετανάστευσης από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Το σύστημα όπως διευκρινίστηκε θα ελέγχεται πλήρως από την Εθνική Φρουρά και όχι από τις εταιρείες που θα το εγκαταστήσουν.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το