Κόσμος

Ισπανία: Αφαιρέθηκε η γονική μέριμνα από τζιχαντιστή πατέρα που αποκαλούσε «μικρή μουσουλμάνα» την κόρη του

Ισπανικό δικαστήριο αποφάσισε να αφαιρέσει τη γονική μέριμνα από έναν πατέρα ο οποίος είχε καταδικαστεί για «συμμετοχή σε τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση», μια απόφαση άνευ προηγουμένου στη χώρα αυτή.

Το δικαστήριο της Μαδρίτης διέταξε «την αφαίρεση της γονικής μέριμνας» από τον Ναμπίλ Μπενάθου επειδή επιχείρησε να «ριζοσπαστικοποιήσει» την ανήλικη κόρη του.

Πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας που εκδίδεται τέτοια απόφαση.

Ο Ναμπίλ Μπενάθου συνελήφθη το 2014 και καταδικάστηκε το 2016 για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», δηλαδή την «Ταξιαρχία Αλ Ανταλούς» που είχε την έδρα της στη Μαδρίτη και είχε ως αποστολή να στρατολογεί και να στέλνει στη Μέση Ανατολή «εθελοντές τζιχαντιστές» για λογαριασμό της Αλ Κάιντα.

Την αφαίρεση της γονικής μέριμνας είχε ζητήσει η πρώην σύζυγος του Μπενάθου, η Ράκελ Αλόνσο, που στο μεταξύ ίδρυσε την Ένωση κατά της εξτρεμιστικής ριζοσπαστικοποίησης και βοήθειας προς τα θύματα (ACREAVI) στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η κατάθεση της κόρης του Μπενάθου, η ηλικία της οποίας δεν διευκρινίστηκε, «επιβεβαιώνει την επιρροή του πατέρα στον Ι.Β.Α (σ.σ. τον γιο του), τον οποίο επιχείρησε να ριζοσπαστικοποιήσει», πριν συλληφθεί και οδηγηθεί στη φυλακή. Η κόρη, που αναφέρεται επίσης μόνο με τα αρχικά του ονόματός της, S.B.A, «αφηγήθηκε ότι της έλεγε ότι, αν δεν ήταν μουσουλμάνα θα πήγαινε στην κόλαση, την αποκαλούσε μικρή μουσουλμάνα» και «της έλεγε ότι θα έπρεπε να προσεύχεται καθημερινά». Είπε επίσης ότι ήθελε να την υποχρεώσει να μάθει αραβικά και έλεγε στη μητέρα της ότι αν δεν προσευχόταν δεν έπρεπε να της δίνει φαγητό. Όταν ήταν πέντε ή έξι ετών, της είπε επίσης ότι έπρεπε να την παντρέψει.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το