Τοπικά

iSkopelos: Νέα ψηφιακή εφαρμογή προβολής των φυσικών, πολιτιστικών και τουριστικών πόρων του νησιού με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή κινητών συσκευών για την προβολή προβολή των φυσικών, πολιτιστικών και τουριστικών πόρων του νησιού αποκτά ο Δήμος Σκοπέλου. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή σύμβασης του έργου iSkopelos, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 65.149 ευρώ, από το πρόγραμμα Leader του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Δικαιούχος του έργου είναι ο ΔήμοςΣκοπέλου.

«Σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, το Δήμαρχο Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση, την Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου (ΕΑΠ Α.Ε) που διαχειρίζεται το πρόγραμμα Leader στην περιοχή και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, αξιοποιούμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας και αναπτύσσουμε μια διαδραστική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, με στόχο την προβολή της Σκοπέλου και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Με ευρωπαϊκά βραβεία και διακρίσεις καινοτομίας, τα ψηφιακά έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας αξιοποιούν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών σε ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων τομέων για την κοινωνία, το περιβάλλον, την υγεία, την οικονομία, τον τουρισμό» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Στοιχεία του έργου
Η εφαρμογή iSkopelos είναι μία ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή προβολής της περιοχής του Δήμου Σκοπέλου των πόρων του και των τουριστικών του επιχειρήσεων για λειτουργία σε κινητά τηλέφωνα και tablets. Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να περιηγείται στο δήμο τόσο από τον τόπο διαμονής, βλέποντας όλο το χάρτη του και λαμβάνοντας ολοκληρωμένες πληροφορίες για τους πόρους και τις τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και σε πραγματικό χρόνο περιήγησης/ ξενάγησης. Η εξ αποστάσεως εφαρμογή θα είναι στατική, ενώ η εφαρμογή που θα λειτουργεί κατά την περιήγηση θα είναι δυναμική, καθώς όπως θα περπατά ο χρήστης θα μπορεί να παίρνει πληροφορίες για όλους τους πόρους που συναντά στο δρόμο του. Το ίδιο θα μπορεί να κάνει και στατικά από το κατάλυμά του, πηγαίνοντας σε όποιο σημείο της περιοχής ενδιαφέροντος επιθυμεί.
Βασικός στόχος της εφαρμογής είναι η ολοκληρωμένη πληροφόρηση του επισκέπτη σχετικά με σημεία ενδιαφέροντος (αρχαιολογικού, ιστορικού, θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού), περιοχές φυσικού κάλλους, αξιοθέατα αλλά και θεματικές ή μη διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Σκοπέλου. Η εφαρμογή θα παρέχει πληροφορίες για τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί ο χρήστης, για τα σημεία που μπορεί να διανυκτερεύσει, για τον τρόπο μετακίνησής του στην περιοχή, για τις επιλογές που μπορεί να έχει για φαγητό και διασκέδαση κ.λπ. Θα του παρέχει, ως εκ τούτου, όλα τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν την τουριστική του εμπειρία στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, με εύκολο και πρακτικό τρόπο, έτσι ώστε να αποτελέσει τον καλύτερο πρεσβευτή της περιοχής στο μέλλον για άλλους πιθανούς επισκέπτες.
Η εφαρμογή θα παρέχει, επιπλέον, τη δυνατότητα πολυγλωσσικότητας, χωρίς περιορισμό στον αριθμό των γλωσσών που μπορεί να εξυπηρετήσει.

Το περιεχόμενο και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του συστήματος είναι:
1. Αρχική οθόνη με επιλογή ζώνης του δήμου Σκοπέλου και δυνατότητα για αναζήτηση σημείου ενδιαφέροντος.
2. Χάρτης με σημεία ενδιαφέροντος και κατάλληλα φίλτρα για την εμφάνισή τους.
3. Λήψη φωτoγραφίας μέσα από την εφαρμογή και σήμανσή της με γεωγραφικά στοιχεία (προϋπόθεση να είναι ενεργοποιημένο το GPS).
4. Δημιουργία διαδρομής.
5. Τα αγαπημένα μου: σε αυτή την ενότητα ο χρήστης θα έχει άμεση πρόσβαση σε διαδρομές, φωτογραφίες, περιοχές, κ.λπ., που έχει σημάνει ως αγαπημένα. Επίσης σε αυτή την ενότητα θα μπορεί να δει τις διαδρομές που έχει κάνει.
6. Πληροφορίες για την εφαρμογή και στοιχεία επικοινωνίας με την ομάδα τεχνικής υποστήριξης.
7. Σύνδεση: ο χρήστης θα μπορεί να συνδεθεί στην εφαρμογή μέσω Facebook, Google+ ή λογαριασμού που θα δημιουργήσει στην ίδια την εφαρμογή. Η εγγραφή του και σύνδεση είναι απαραίτητες ώστε να μπορούν να λειτουργούν υπηρεσίες όπως «Τα αγαπημένα μου».
8. Ρυθμίσεις: ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει αν επιθυμεί λειτουργία εκτός σύνδεσης, τη γλώσσα του, μέγεθος γραμματοσειράς και πώς θα ενημερώνεται όταν προσεγγίζει σημεία ενδιαφέροντος. Επίσης μέσα από αυτή την οθόνη θα μπορεί να αιτηθεί την ενημέρωση του περιεχομένου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το