Κόσμος

Υπομονή και ευελιξία με την Ελλάδα

μογκερίνι

Έκκληση στην Ευρώπη να επιδείξει την μέγιστη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Ελλάδα και την κρίση χρέους, όχι μόνο από αίσθημα αλληλεγγύης αλλά και για να υπερασπιστεί το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον, απηύθυνε η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Αν αποτύχει ένας, αποτυγχάνει όλο το σύστημα. Είμαι απολύτως πεπεισμένη για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας πριν την έναρξη μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας G7 στη γερμανική πόλη Λίμπεκ, η Μογκερίνι σημείωσε ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει κατανοήσει ότι δεν είναι απλώς ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα, αλλά και εκείνη και πρόσθεσε ότι η κοινότητα θα πρέπει «να επιδείξει ευελιξία, όχι μόνο για χάρη της αλληλεγγύης, αλλά πάνω απ’ όλα για χάρη του κοινού συμφέροντος».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, μιλώντας επίσης στο Λίμπεκ, συμβούλευσε να αποφεύγεται «η ελαφρά» συζήτηση για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και ζήτησε να αναζητηθεί με σοβαρότητα μια λύση.

Συμφιλιωτικός έναντι των ελληνικών αρχών, που θα πρέπει να υποβάλουν σύντομα τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να λάβουν τα χρήματα που έχει ανάγκη η Αθήνα για να τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της, εμφανίστηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ.

“Αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι είναι ένας πλήρης κατάλογος των μεταρρυθμίσεων, που θα είναι επαρκώς αξιόπιστος ώστε να εγγυάται ότι η Ελλάδα θα μπορέσει στη συνέχεια να επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση (…) Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο”, είπε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ υπογράμμισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι “σχετικά πρόσφατη” αφού ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από περίπου “70-80 ημέρες”, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο. “Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει”, συνέχισε.

“Πολύ συχνά, δίνουμε στις νέες κυβερνήσεις ένα περιθώριο 100 ημερών για να μάθουν και να καταλήξουν σε συνολικές πολιτικές”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ελπίζει να υπάρξουν “γρήγορα αποτελέσματα”.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δώσει στην Αθήνα περιθώριο μέχρι τις 20 Απριλίου προκειμένου να παρουσιάσει έναν κατάλογο αποδεκτών μεταρρυθμίσεων ώστε να λάβει την τελευταία δόση του προγράμματος βοήθειας, ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα πρέπει στη συνέχεια να μελετήσουν αυτόν τον κατάλογο πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας, στις 24 Απριλίου. Δεν υπάρχει ωστόσο καμία βεβαιότητα ότι θα ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης σε αυτή τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ.

Η 24η Απριλίου θα είναι “η επόμενη ευκαιρία σε πολιτικό επίπεδο για μια ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Οικονομικών” Γιάνη Βαρουφάκη, είπε ο Ρέγκλινγκ.

Πριν από την ημερομηνία αυτή πάντως θα βρεθούν στην Ουάσινγκτον, με την ευκαιρία της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόφσκις, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο Έλληνας υπουργός Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το