Κόσμος

Οι ΗΠΑ θα στείλουν ενισχύσεις στο Ιράκ

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον θα αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στη χώρα του για να βοηθήσουν τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος, που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους.

«Υπήρξε διαβούλευση με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για το αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης να υπάρξει μια τελική αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτών και των συμβούλων υπό την ομπρέλα του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ», ανέφερε ο Αμπάντι σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
Ο Αμπάντι συναντήθηκε με τον Ομπάμα και με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Οι ΗΠΑ διατηρούν σήμερα 4.565 στρατιωτικούς στο Ιράκ, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον ο οποίος προσφέρει αεροπορική υποστήριξη, εκπαίδευση και συμβουλές στον ιρακινό στρατό.
Οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει τα μισά και πλέον εδάφη που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές τα τελευταία δύο χρόνια κυρίως την επαρχία αλ Άνμπαρ. Η Μοσούλη, η μεγαλύτερη πόλη που ελέγχει το ΙΚ εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το θέατρο της μεγαλύτερης μάχης μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με αμερικανούς και ιρακινούς αξιωματικούς, η επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης ενδέχεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το