Πολιτισμός

Ινστιτούτο προστασίας των «Μάηδων» της Μακρινίτσας

 

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημιουργίας, αποδοχής και ολοκλήρωσης της νομικής υπόστασης του νέου φορέα πολιτισμού της Μακρινίτσας, που φέρει τον τίτλο:
Ινστιτούτο Προστασίας και Μελέτης Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μακρινίτσας Πηλίου «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας Α.Μ.Κ.Ε.». Όπως σημειώνουν οι εμπνευστές του «Ξεκινήσαμε την προσπάθεια δημιουργίας του αμέσως μετά την 7η Φεβρουαρίου του 2022 όταν ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η ένταξη του δρώμενου των Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου, στον Εθνικό κατάλογο ως στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος, απόρροια μια συνεχούς προσπάθειας διάσωσης της Μακρινιτσιώτικης ζώσας παράδοσης και πολιτιστικής της ταυτότητας, η οποία αποτέλεσε μάλιστα και μια από τις πλέον σημαντικές αιτίες της διατήρησης της Κοινότητας κατά το σχέδιο ενοποίησης της Τ.Α. «Ιωάννης Καποδίστριας» το 1997.
Η αποδοχή της πρότασης και η ενεργός συμμετοχή των μελών του «Θιάσου», των κατοίκων, αλλά και των πολλών φίλων της Μακρινίτσας, ήταν μαζική και πρωτόγνωρη!
Έτσι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν όλες του τυπικές διαδικασίες, μορφή του νέου φορέα, συγκέντρωση αρχικών μελών, εκπροσώπηση και τέλος υποβολή στις αρμόδιες αρχές και έγκρισής του.
Παράλληλα ολοκληρωνόταν και η διαδικασία παραχώρησης του Δημοτικού Σχολείου Μακρινίτσας από τον Δήμο Βόλου, με την υπογραφή του συμφωνητικού, όπου αναγνωρίζοντας την υπευθυνότητα και την προσπάθεια, ανταποκρίθηκε άμεσα.
Στο διάστημα που μεσολάβησε, στις 6 Μαΐου 2022, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανακοίνωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σε Κοινότητες Φορέων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, για υποβολή προτάσεων επιχορήγησης ή και παροχής αιγίδας σε δράσεις τους, που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2022 και αφορούν τη διαφύλαξη και ανάδειξη στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αμέσως ετοιμάστηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση με πολλές παραμέτρους, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, δημιουργία εκθεσιακών χώρων, πανελλήνια συνάντηση επιτελεστικών δρωμένων, και το ΥΠ.ΠΟ.Α. αποφάσισε ομόφωνα την παροχή οικονομικής ενίσχυσης, μεταξύ πενήντα τριών φορέων, στη Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, , που είναι ο φορέας υλοποίησης της πρότασης, να ενισχυθεί οικονομικά με 10.000 €, για την υλοποίηση της πρότασής του με τίτλο: «Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η περίπτωση των «Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου» γιατί αναμένεται να συμβάλει στην τεκμηρίωση, διαφύλαξη και ανάδειξη του στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς «Μάηδες Μακρινίτσας Πηλίου».

«Σπίτι των Μάηδων»
Το νέο Δ.Σ. της Α.Μ.Κ.Ε. που αποτελείται από νέα παιδιά με την καθοδήγηση μεγαλύτερων και πλέον πεπειραμένων Μακρινιτσιωτών, δεσμεύεται, δίνοντας υπόσχεση στον Σπύρο Κουϊκούμη, στον πρωτεργάτη Σταύρακα και σε όλους τους πρώτους του θιάσου του 1957, ότι θα δημιουργήσει το «Σπίτι των Μάηδων», όπου θα παρουσιάζεται η πορεία του δρώμενου με οπτικό και φωτογραφικό υλικό, θα φυλάσσονται οι πρώτες αυθεντικές φορεσιές, θα συντηρούνται οι σημερινές και θα μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίσουν να προετοιμάζονται και οι νεότεροι για την συνέχιση του δρώμενου.
Αισθάνονται την ευθύνη πως θα καταφέρουν να κρατήσουν στη Μακρινίτσα την έννοια της παράδοσης, διότι χωρίς αυτή την προσπάθεια, η φθορά στον ιστορικό οικισμό είναι αναπόφευκτη.
Παράδοση, όχι μόνο με την έννοια των βημάτων των Ζεϊμπέκηδων ή του ζουρνά να παίζει ή ενός παραδοσιακού πηλιορείτικου φαγητού, αλλά την συνέχιση μιας ιστορίας πέραν των οκτακοσίων χρόνων. Γιατί μέσα στην περιπέτεια της ιστορίας, οι οικογένειες της Μακρινίτσας έχουν ζήσει κάποια πράγματα, τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν και στις επόμενες γενιές.
Αντί επιλόγου, και αφού ενημερώσουμε όλους τους φίλους της Μακρινίτσας, ότι την Τετάρτη 24 Αυγούστου, στις 19.00, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τακτική γενική συνέλευση, καταλήγουμε με την ευχή η νέα αυτή προσπάθεια να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάληψη πολιτιστικών πρωτοβουλιών που θα μετατραπούν σε μελλοντικές καλές πρακτικές, και ότι τα νταούλια και οι ζουρνάδες θα ηχήσουν και πάλι, όχι μόνο στη Μακρινίτσα, αλλά και σε άλλα χωριά του Πηλίου στην αρχή, και κατόπιν και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης όπου θα συμμετάσχουν σε διεθνή φεστιβάλ, που παρουσιάζονται ανάλογα παραδοσιακά δρώμενα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το