Τοπικά

Ημερίδα στην Αθήνα για τη νέα λίμνη Κάρλα

Η Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ) διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Η Θεσσαλία και ο υδάτινος πλούτος της – Οι νέες προκλήσεις στη γεωργία και στην υδροηλεκτρική ενέργεια, η νέα λίμνη Κάρλα».
Η ημερίδα θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεθαύριο Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, στις 6.00 μ.μ., στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Νίκης 4). Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας.

Το Πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
5.30 – 6.00 μ.μ.: Προσέλευση.
6.00 – 6.10 μ.μ.: Χαιρετισμοί.
6.10 – 6.30 μ.μ.: Εισήγηση με θέμα «Καλωσορίζοντας τη νέα λίμνη Κάρλα: Επαληθεύονται οι προσδοκίες μας;» – Εισηγήτρια: Ιφιγένεια Κάγκαλου, καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή Δ.Π. Θράκης, πρόεδρος Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου – Κεφαλοβρύσου – Βελεστίνου.
6.30 – 6.50 μ.μ.: Εισήγηση με θέμα «Η Θεσσαλία μπροστά σε νέες προκλήσεις: Διαχείριση υδάτων για οικολογική αναβάθμισή της και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα» – Εισηγητές: Θεοφάνης Γέμτος, γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τάσος Μπαρμπούτης, μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ.
6.50 – 7.10 μ.μ.: Εισήγηση με θέμα «Η τραγωδία της Υδροηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα της κρίσης» – Εισηγητές: Νίκος Μαμάσης, αναπληρωτής καθηγητής τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, Δημήτρης Κουτσογιάννης, καθηγητής, πρώην κοσμήτορας Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, ΕΜΠ.
«Σύνοψη της σημερινής νομικής κατάστασης των έργων του Αχελώου», Γλυκερία Σιούτη, καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών.
Μετά τις εισηγήσεις-παρεμβάσεις θα ακολουθήσει συζήτηση.

Όπως είναι γνωστό ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού λειτουργεί τα έργα ανάδειξης περιβάλλοντος λίμνης Κάρλας και συγκεκριμένα:
-Εκθεσιακό Κέντρο Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού Λίμνης Κάρλας και Μαυροβουνίου (Μουσείο Κάρλας) στα Κανάλια σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Για μεμονωμένους επισκέπτες και ολιγομελείς ομάδες (έως 10 άτομα) Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή 10.00 – 14.00. Για μεγαλύτερες ομάδες επισκεπτών (σχολεία, σύλλογοι, οργανωμένες εκδρομές κ.ά.) μετά από συνεννόηση με τη γραμματεία του Φορέα Διαχείρισης (καθημερινά από 10.00 – 14.00 στο τηλέφωνο 24280 73856). Οι επισκέπτες του Εκθεσιακού Κέντρου έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το φυσικό περιβάλλον της λίμνης Κάρλας και του Μαυροβουνίου (χλωρίδα, πανίδα, οικοσυστήματα) και τη μακρόχρονη αλληλεπίδρασή του με την ανθρώπινη παρουσία, η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη του μοναδικού πολιτισμού της περιοχής λίμνης Κάρλας και του Μαυροβουνίου.
-Κέντρο Πληροφόρησης στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας για μεμονωμένους επισκέπτες και ομάδες επισκεπτών μετά από συνεννόηση με τη γραμματεία του Φορέα Διαχείρισης (καθημερινά από 10.00 – 14.00 στο τηλέφωνο 24280 73856). Στο Κέντρο Πληροφόρησης, με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων εποπτικών μέσων, παρουσιάζεται το σύνολο των τεχνικών έργων δημιουργίας του Ταμιευτήρα της Κάρλας, καθώς και η μέχρι τώρα πορεία επανασύστασης του λιμναίου οικοσυστήματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το