Τοπικά

Ημερίδα ενημέρωσης για νέα ΚΑΠ το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΚΑΠ

Ημερίδα ενημέρωσης διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής πληροφόρησης (Europe Direct) και την Π.Ε.Δ Θεσσαλίας το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στις 10:30 π.μ. στο ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα με θέμα: «Εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2014-2020». Κεντρικοί Ομιλητές θα είναι ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτριος Μελάς και το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού κ. Γεώργιος Πούμπουρας.

Όπως ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η ημερίδα πραγματοποιείται για να μπορέσουν οι φορείς της περιοχής να λύσουν απορίες γύρω από το θέμα ώστε γεωργοί και κτηνοτρόφοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Παρόμοιες ημερίδες θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας. “Παράλληλα, ο κάθε αγρότης και κτηνοτρόφος θα ενημερωθούν για τις επιδοτήσεις, οι οποίες σχεδιάζονται για την νέα περίοδο 2015-2020. Δηλαδή, το είδος της καλλιέργειας και το ύψος της επιδότησης και αυτό θα δώσει την δυνατότητα να σχεδιάσει τι μπορεί να καλλιεργήσει”, εξήγησε ο κ. Αγοραστός. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πληροφορηθούν επίσης για τα έργα άρδευσης που θα γίνουν καθώς και για άλλα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα.

Από την πλευρά του πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημήτρης Σοφολόγης τόνισε: «Βασικός ρόλος της ημερίδας είναι να πούμε στον κόσμο ότι αυτή είναι η πραγματική υφιστάμενη κατάσταση και αυτή η μελλοντική. Για να είναι κάποιος βιώσιμος, όπως ήταν η πρόταση του κ. Περιφερειάρχη, ο οποίος είπε πολλές φορές ότι τα νέα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα, για να υποβοηθήσουν την καλλιέργεια πρέπει να βγουν με το μέγιστο ποσό ενίσχυσης χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς τις γνωστές στρεβλώσεις. Έχουμε στείλει ερωτήματα προς το Υπουργείο και περιμένουμε και επίσημες απαντήσεις. Ευχόμαστε να διαλευκανθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα θέματα που αφορούν και τον πυλώνα 1 και τον πυλώνα 2. Να πούμε πως θα υπάρχει επίσημη παρουσίαση από εκπρόσωπο της ειδικής γραμματείας του Υπουργείου για τα θέματα του πυλώνα 2. Είμαστε σε μια περίοδο που αναμένουμε τη σπορά και ο κόσμος έχει ερωτήματα και ο σκοπός μας είναι η επίσημη απάντηση του Υπουργείου.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών κ. Χρήστος Σιδερόπουλος σημείωσε τα εξής: «Αυτό που πρέπει να καταγράψουμε, είναι ότι η αλλαγή τα επόμενα 5 χρόνια έχει να κάνει το ότι η διαδικασία των δικαιωμάτων την προηγούμενη δεκαετία κλείδωσε με ιστορικά δικαιώματα του 2000 του 2001 και του 2002. Αυτή τη στιγμή κατεύθυνση είναι όποιος κατέχει γη, κατέχει ζώα και έχει δέντρα, είναι δικαιούχος, ανεξαρτήτου επαγγέλματος. Αυτό το οποίο αλλάζει και το οποίο είναι αυτό που δημιουργεί την σύγχυση στους πολλούς δικαιούχους, γιατί δικαιούχοι δεν είναι μόνο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, είναι και οι ετεροεπαγγλεματίες γιατί και αυτοί είναι στην διαδικασία της παραγωγής, είναι ότι υπάρχει πολλαπλή συμμόρφωση, υπάρχει οικολογική υποχρέωση, είναι πράγματα τα οποία πρέπει να τηρηθούν αυτή τη φορά για να μην έχουμε ποινές στην διαδικασία των πληρωμών. Οπότε, ο σκοπός και ο στόχος μας είναι μέσα από τις πολλές ερωτήσεις και μέσα από μια διαδικασία, η οποία θα είναι γρήγορη στις ερωτήσεις και στις απαντήσεις, ο κόσμος γρήγορα να ενημερωθεί και να προσπαθήσουμε να έχουμε όσο μπορούμε λιγότερες απορίες την επόμενη φορά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το