Τοπικά

Ηλικιωμένη με δύο δόσεις κόλλησε κορωνοϊό από τις εγγονές της – Το 96% των νοσηλευόμενων στο Νοσοκομείο δεν εμβολιάστηκε

Με τον φόβο ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει σταδιακά η δραματική αύξηση των εισαγωγών ζουν τα τελευταία 24ωρα διοίκηση και οι γιατροί των κλινικών πρώτης γραμμής στο Νοσοκομείο του Βόλου. Χθες ανακοινώθηκαν 41 κρούσματα κορωνοϊού στη Μαγνησία εκ των οποίων 13 στις Σποράδες, ενώ στον Νομό έχουν εντοπιστεί 49 κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα». Επίσης από τα rapid προέκυψαν ακόμη 9 κρούσματα και όλα αφορούν σε νεαρές ηλικίες μεταξύ των οποίων και σε δύο αγόρια μέσης ηλικίας 15 ετών.
Η επιστροφή των ταξιδιωτών φόβιζε από την πρώτη στιγμή τους γιατρούς, αφού τουρίστες και ντόπιοι επισκέπτες θεωρείται πιθανότερο να φέρνουν στις «αποσκευές» τους και τον κορωνοϊό. Εξάλλου επιστρέφουν με απλό self test το αποτέλεσμα του οποίου μπορεί να αλλοιωθεί, δηλαδή να δηλωθεί ψευδώς αρνητικό, αφού δεν καταγράφεται στις επίσημες ψηφιακές πλατφόρμες.

Η εικόνα των νέων κρουσμάτων δείχνει ότι προς το τέλος Αυγούστου η κατάσταση μπορεί να μην είναι υπό έλεγχο.
Στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Βόλου που διαθέτει πλέον τέσσερις κλίνες, έχουν καλυφθεί οι τρεις με διασωληνωμένους ασθενείς ηλικίας 70, 71 και 55 ετών. Όλοι είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν.
Στην Κλινική Covid νοσηλεύονται 19 άτομα, από 37 έως 91 ετών. Μέσος όρος ηλικίας είναι τα 55 χρόνια. Σε ποσοστό 96% είναι ανεμβολίαστοι . Με πρώτη δόση εμβολίου είναι ένα ποσοστό 4% και μια υπερήλικας εμβολιασμένη με δύο δόσεις κόλλησε κορωνοϊό από τις εγγονές της.

Στο 80% οι εμβολιασμένοι
Ήδη έχει δοθεί εντολή από το υπουργείο Υγείας στο Νοσοκομείο Βόλου να προετοιμάσει τις κλινικές covid που είχαν ενεργοποιηθεί και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
«Πιστεύουμε πως το κύμα θα ξεσπάσει προς το τέλος Σεπτεμβρίου και είμαστε έτοιμοι από άποψη οργάνωσης» ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Γιάννης Ντόκος.
Βέβαια αυτή τη φορά το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν και σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού που θα οδηγήσει σε αναστολές εργασίας. Εκτίμησε, ωστόσο, πως δεν θα χρειαστούν συγχωνεύσεις κλινικών λόγω ανεμβολίαστων νοσηλευτών, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμών προχωρεί και στον κρίσιμο νοσηλευτικό τομέα εμβολιάστηκε το 80%.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Νοσοκομείου, όλοι οι εργαζόμενοι σε εργολαβικές εργασίες, όπως η φύλαξη και η καθαριότητα, έχουν εμβολιασθεί. Στο Νοσοκομείο εμφανίζονται εμβολιασμένοι 805 εργαζόμενοι κάθε ειδικότητας και 190 ανεμβολίαστοι.
Επίσης λήφθηκε απόφαση να εξαιρεθούν από τους καταλόγους εργασίας πρόσωπα που εργάζονται ως αποκλειστικοί και αποκλειστικές νοσηλευτές και νοσηλεύτριες. Κανείς ανεμβολίαστος δεν θα καλείται σε εργασία.

Οι φόβοι
Ο φόβος, ειδικά των συνδικαλιστών είναι ότι το Νοσοκομείο θα μετατραπεί και πάλι σε δομή για ένα νόσημα αυτό της Covid, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς θα αναγκαστούν να μεταχρονολογήσουν τις ιατρικές τους ανάγκες. Κάτι που ήταν ιδιαίτερα έντονο όλους τους προηγούμενους 18 μήνες της πανδημίας με τα μέτρα στα νοσοκομεία, αλλά και τη μείωση των τακτικών χειρουργείων ακόμη και κατά 80%.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το