Τοπικά

Ηλίας Νικολόπουλος: Ανάγκη Συνταγματικής αναθεώρησης για τον εκσυγχρονισμό του κράτους

Την ανάγκη για συνταγματική αναθεώρηση τόνισε ο Συνταγματολόγος Ηλίας Νικόπουλος από τον Βόλο, όπου και μίλησε σε εκδήλωση της Ι.Μ. Δημητριάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου στο Πνευματικό Κέντρο. Όπως ανέφερε ο κ. Νικόπουλος στόχος της αναθεώρησης είναι η ενίσχυση του εκλογικού σώματος , με πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να προτείνουν Νόμους ή και να μπλοκάρουν νόμους που δεν θέλει η πλειοψηφία με την λαϊκή αρνησικυρία. Παράλληλα, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως είπε, θα ενισχυθεί ο ρόλος της Βουλής και των βουλευτών ενώ ένας ο σημαντικότερος τομέας είναι τα θεμελιώδη δικαίωμα. Ανέφερε πως είναι ορθή, κατά την άποψή του μια λελογισμένη αύξηση των αρμοδιοτήτων με την ιδιότητα του ρυθμιστή του πολιτεύματος.

thumbnail_img_20161003_202906
Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ,που μετέχει στην Επιτροπή που συνέστησαν η Κυβέρνηση και η Εκκλησία, δηλώνοντας πως είναι αντίθετος με την αλλαγή του άρθρου 3 για τη ρύθμιση των σχέσεων κράτους –εκκλησίας ενώ δεν πιστεύει στην ολοκλήρωση της συζήτησης. Επίσης ο Μητροπολίτης έθεσε και θέματα διπλωματίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και στις σχέσεις του με τη χώρα. Εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να υπάρξει μεγάλη κοινοβουλευτική συναίνεση για να προχωρήσει το έργο της συνταγματικής αναθεώρησης και δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να υφίσταται αυτή η κοινοβουλευτική συναίνεση δεν ξέρω στο μέλλον τι θα γίνει. Είναι θέμα εσωτερικού του κοινοβουλίου, των κομμάτων και όχι θέμα της Εκκλησίας».

thumbnail_img_20161003_202849
Σε αντίθεση με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας ο καθηγητής πιστεύει πως η Επιτροπή που θα ρυθμίσει όλα τα θέματα μεταξύ κράτους και εκκλησίας θα καταλήξει σε αποτέλεσμα «γιατί αφενός υπάρχει ανεξιθρησκεία και δεδομένο ότι η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η ανατολική ορθόδοξη εκκλησία».
Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι επικίνδυνη πρόταση ότι το Κράτος πρέπει να είναι ουδέτερο εάν αυτή η ουδετερότητα δεν περιγραφεί πρώτον τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας άσκησης των θρησκευτικών υποχρεώσεων και δυνατοτήτων. Τόνισε επίσης πως οι σχέσεις την Ελληνικής Πολιτείας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρέπει να είναι συνταγματικά ρυθμισμένες και πρόσθεσε πως η άποψη της Εκκλησίας για την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος είναι να παραμείνει στην μορφή που βρίσκεται.

thumbnail_img_20161003_202941
Για κλίμα πόλωσης μίλησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λάζαρος Γαϊτάνης αναφέροντας υπό θεώρηση διατάξεις όπως τη διάταξη περί ευθύνης υπουργών ή της ασυλίας των βουλευτών που εκτίμησε ότι είναι πιθανό να αλλάξουν κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης. Επίσης έκρινε ότι η κοινή γνώμη θα μπορούσε να αντιδράσει θετικά για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό με την αναθεώρηση του άρθρου 32.
Αναφερόμενος στο άρθρο 3 για τη ρύθμιση των σχέσεων κράτους-εκκλησίας, ο κ. Γαϊτάνης εξέφρασε την άποψη πως πριν αρχίσει ο διάλογος πρέπει να κάποιοι να επιδείξουν στις δηλώσεις τους λιγότερη αμετροέπεια.

thumbnail_img_20161003_202839

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το