Τοπικά

Ηλιακό αερόθερμο στο 7ο Γυμνάσιο – Σχεδιάζεται η κατασκευή από εκπαιδευτικούς και μαθητές

Ηλιακό αερόθερμο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου και τη φετινή σχολική χρονιά υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Εναλλακτικές πηγές ενέργειας-μελέτη και κατασκευή ηλιακού αερόθερμου», όπου συντονιστής ήταν ο φιλόλογος κ. Κώστας Χαλούλης και συνεργάτες οι Κορίνη Αγγελική- Φασουράκης Περικλής, όπως τονίζεται από το 7ο Γυμνάσιο Βόλου «με την ομάδα των μαθητών και των εκπαιδευτικών εργαστήκαμε πάνω στο σημαντικό ζητούμενο της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Επεκταθήκαμε στην έννοια της ενέργειας γενικότερα και στο πώς μπορούμε να μάθουμε να υπολογίζουμε στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην καθημερινότητά μας. Επιπλέον, μας απασχόλησε η εφαρμογή και χρήση μονωτικών υλικών, των οποίων εξετάσαμε το ενεργειακό αποτύπωμα και την περιβαλλοντική επίδραση. Αναλύσαμε το ενεργειακό αποτύπωμα των διατροφικών στοιχείων του σύγχρονου ανθρώπου και σταθήκαμε στο πρόβλημα της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων, με σκοπό την τόνωση της τοπικής οικονομίας και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η ομάδα μας μαθητών και εκπαιδευτικών εργάστηκε μεθοδικά και με αντικειμενικό τρόπο πάνω στο ζήτημα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, συνεξετάζοντας παράλληλα τα ζητήματα της χρήσης μονωτικών υλικών και του ενεργειακού αποτυπώματος τόσο των υλικών, όσο και των τροφίμων. Μετά την εξαγωγή των χρήσιμων συμπερασμάτων είμαστε σε θέση να δηλώσουμε την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε στην κατασκευή ενός ηλιακού αερόθερμου από απλά υλικά, συνδυάζοντας την εμπειρία των μελετών, που έχουν προηγηθεί από τις δικές μας, ενσωματώνοντας κοντά σε αυτές τις δικές μας πρωτότυπες ιδέες».

Οι μαθητές που συμμετείχαν, ήταν οι εξής: Κατσικογιάννης Στέφανος, Παπαδόπουλος Θανάσης, Παππάς Θανάσης, Σιάφης Χρήστος, Σκέμπι Κριστιάν, Ρήγας Ραφαήλ.
Ο καθηγητής κ. Κώστας Χαλούλης ανέφερε πως «στόχος της δράσης ήταν να δουν οι μαθητές πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η ενέργεια της φύσης μέσα από απλές κατασκευές. Και υπήρξε έντονο ενδιαφέρον από πλευρά τους για να γνωρίζουν αυτές τις δυνατότητες. Την ερχόμενη σχολική χρονιά θα προχωρήσουμε σε μια μεγάλη κατασκευή στην ταράτσα με στόχο το ηλιακό αερόθερμο να λειτουργεί κανονικά. Ήδη έχουμε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και θέλουμε να αναδείξουμε στην πράξη τον οικολογικό χαρακτήρα του σχολείου».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το