Τοπικά

«Ηλεκτροσόκ» για αγρότες οι λογαριασμοί ρεύματος

«Ηλεκτροσόκ» έχουν προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες και σε αγρότες της Μαγνησίας οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί που παραλαμβάνουν από τη ΔΕΗ και αφορούν τις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος και δη για τη λειτουργία γεωτρήσεων άρδευσης. Τα ποσά που αναγράφονται στους λογαριασμούς προκαλούν ίλιγγο, αφού ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τις 5.000, ακόμη και τις 10.000 ευρώ. Οι αγρότες υποστηρίζουν πως αποκλειστικός υπεύθυνος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είναι η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής και δηλώνουν αγανακτισμένοι, αφού το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχτεί στα ύψη.

Να αναφερθεί ότι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση θα βρεθούν και οι αγρότες που εξυπηρετούνται από τους κατά τόπους ΤΟΕΒ, καθώς οι αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να είναι μεγάλες και στις εισφορές ανά στρέμμα ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου του 2022.
Σε απόγνωση μετά την παραλαβή των «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος βρίσκεται μεγάλος αριθμός αγροτών – καλλιεργητών στην περιοχή του Αλμυρού.
Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Χρ. Πάντζιος, «οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν στην ουσία διπλασιαστεί. Οι αυξήσεις τελικά παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει με κυβερνητική παρέμβαση για να συγκρατηθούν οι τιμές, έχουν εκτοξευτεί από 30% έως και 40% πάνω αντί για 10% έως 15% που περιμέναμε. Θεωρώ ότι η αποστολή «φουσκωμένων» λογαριασμών ρεύματος στους αγρότες θα συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση έχουν πει ότι θα πάψουν σύντομα να υφίστανται» προσέθεσε.
Ο κ. Πάντζιος τόνισε, επιπλέον, ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι αγρότες – καλλιεργητές που χρησιμοποιούν γεωτρήσεις άρδευσης. Γνωρίζω συναδέλφους από την περιοχή του Αλμυρού που τους έχουν έρθει λογαριασμοί της τάξης των 5.000 και 10.000 ευρώ. Μ’ αυτά τα δεδομένα για να μπορέσει κάποιος να αρδεύσει επαρκώς την καλλιέργειά του είτε πρόκειται για βαμβάκι είτε για φρούτα, το κόστος από τα 30-40 ευρώ το στρέμμα που ήταν ώς τώρα, θα ξεπεράσει τα 60 ευρώ το στρέμμα, μεσοσταθμικά για τα επιφανειακά ύδατα. Με τέτοια ποσά το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη και πολύ φοβάμαι ότι μεγάλος αριθμός δεν θα καταφέρει να σπείρει για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Με τέτοιες πρακτικές, όμως, η Πολιτεία δείχνει ότι δεν είναι στηρίζει τον παραγωγό και πρέπει να δουν άμεσα το θέμα των λογαριασμών ρεύματος πριν φύγουν όλοι από τα χωράφια» συμπλήρωσε.
Την αγανάκτησή του για τους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος εξέφρασε και ο αγροτοσυνδικαλιστής από την περιοχή του Αερινού κ. Νικ. Αγγελής, ο οποίος επισήμανε πως «το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι πολύ σοβαρό και μεγάλο. Πρόκειται για έναν σύγχρονο κεφαλικό φόρο στο αγροτικό ρεύμα, που φέρνει αγανάκτηση και έντονο προβληματισμό. Πρόκειται για σοκ, αφού σε Αερινό και Άγιο Γεώργιο Φερών έχουν αποσταλεί λογαριασμοί ρεύματος της τάξης των 900 έως και 3.000 – 4.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο το κόστος παραγωγής έχει ανέβει 40% και είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουμε».
Ο κ. Αγγελής αναφέρθηκε και σε περιπτώσεις κατασχετηρίων που αποστέλλονται από τη ΔΕΗ σε αγρότες της περιοχής του Βελεστίνου για παλιές οφειλές ρεύματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι η χαριστική βολή».
Ο ίδιος τόνισε πως «έχουν αυξηθεί τόσο οι τιμές στο πετρέλαιο που έχει φτάσει στο 1,55 ευρώ το λίτρο από 1,30 την περσινή χρονιά, όπως και σε όλα τα αγροτικά εφόδια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το