Οικονομία

Ηλεκτρικές συσκευές: Την Άνοιξη το νέο πρόγραμμα απόσυρσης με μοντέλο «Εξοικονομώ»

Μέσα στο β’ τρίμηνο του 2022 η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση.

Οι επιδοτήσεις προβλέπεται να χορηγηθούν με κριτήρια ιεράρχησης, κλιμακούμενη επιδότηση, ενώ είναι πιθανόν να τεθούν και εισοδηματικά κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων.

Το πρόγραμμα αφορά σε νοικοκυριά, ενώ θα υπάρξει και ειδικό πρόγραμμα για τους επαγγελματίες.

Δικαιούχοι του προγράμματος προβλέπεται να είναι όλοι οι Έλληνες, αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική κατάστασή τους.

Παράλληλα το πρόγραμμα θα συνδεθεί με την απόσυρση παλαιών συσκευών. Μέσω του προγράμματος θα μπορούν να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν με επιδότηση συσκευές, και συγκεκριμένα κλιματιστικά και ψυγεία.

Πρόκειται για τις πιο ενεργοβόρες συσκευές που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά, η αντικατάσταση των οποίων με σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές συσκευές αναμένεται να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατ᾽ επέκταση στο λογαριασμό ρεύματος των νοικοκυριών. Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το β’ τρίμηνο του 2022, και η επιδότηση θα φτάνει μέχρι και το 35%.

Το νέο πρόγραμμα, το οποίο προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκινήσει να υποδέχεται αιτήσεις μέσα στην Άνοιξη με σκοπό να αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο αντικατάστασης οικοσυσκευής που θα συνοδευτεί με ανακύκλωση των παλαιών συσκευών.

Στόχος μάλιστα του υπουργείου είναι να μην υπάρξει μεγάλο κενό στην αγορά, η οποία σήμερα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του Εξοικονομώ που εκπνέει στα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΝ, το πρόγραμμα το οποίο θα είναι στα πρότυπα του Εξοικονομώ καθώς και εδώ οι αιτήσεις θα γίνονται με την χρήση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα αποτελέσει μια οριζόντια ρύθμιση, όπου η επιδότηση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με εισοδηματικά κριτήρια.

Στις επιλέξιμες δαπάνες θα είναι η αντικατάσταση εκτός των κλιματιστικών, ψυγείων, κουζινών, πλυντηρίων, ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται καθημερινά στα νοικοκυριά και η αντικατάστασή τους με σύγχρονα μηχανήματα υψηλότερης ενεργειακής κλάσης μπορεί να ρίξει σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο ολοκληρώνεται σύντομα ο σχετικός οδηγός πάνω στον οποίο θα πατήσει το νέο πρόγραμμα για να ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα νοικοκυριά.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το