Τοπικά

Εικονικοί γάμοι για την απόκτηση βίζας- Στα ίχνη κυκλώματος η Εισαγγελία Βόλου που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση

GAMOI

Μια ανώνυμη καταγγελία με στοιχεία ωστόσο, που έφθασε ταχυδρομικώς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, ώθησε την εισαγγελική αρχή να ξεκινήσει έρευνα και να βρίσκεται, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, στα ίχνη κυκλώματος τέλεσης εικονικών (λευκοί) γάμων μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών, με σκοπό την απόκτηση ελληνικού διαβατηρίου, φυσικά με το αζημίωτο…

Πριν ένα μήνα περίπου έφθασε ταχυδρομικώς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου καταγγελία ανώνυμη πολίτη, σύμφωνα με την οποία, ένας γάμος που τελέστηκε από Βολιώτισσα με αλλοδαπό, φέρεται να είναι εικονικός. Ο «λευκός» γάμος φέρεται να τελέστηκε στην Αθήνα, σε εκκλησία που υπάγεται στο Ευαγγελικό δόγμα και από συγκεκριμένο ιερέα.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου άρχισε αμέσως προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, καθώς τα στοιχεία που επικαλείτο ο καταγγέλλων, αποδείχθηκαν πραγματικά, ενώ τους εν λόγω γάμους φέρεται να διαφήμιζε ο συγκεκριμένος ιερέας και μέσω του διαδικτύου…

Οι γάμοι τελούνταν μεταξύ Ελλήνων ή Ελληνίδων (κυρίως αθίγγανες) και αλλοδαπών, με σκοπό φυσικά την απόκτηση άδειας παραμονής, καθώς οι αλλοδαποί-αλλοδαπές γίνονται σύζυγοι Ελλήνων πολιτών.

Η προκαταρκτική εξέταση που ξεκίνησε από το Βόλο και ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, συνεχίζεται στην Αθήνα, καθώς εκεί φέρεται να έχει τη βάση του ο συγκεκριμένος ιερέας. Πάντως ο γάμος που καταγγέλθηκε ως εικονικός, επιβεβαιώθηκε πως δηλώθηκε στο Ληξιαρχείο Βόλου. Με το πιστοποιητικό γάμου στα χέρια του, ο (η) αλλοδαπός ζητάει την επικύρωση των εγγράφων του, ώστε στη συνέχεια να αιτηθεί την έκδοση θεώρησης (visa), για να ταξιδέψει στην Δυτική Ευρώπη ή να λάβει άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Οι εικονικοί αυτοί γάμοι στην πλειονότητά τους τελούνται μεταξύ γυναικών ή μάλλον νέων κοριτσιών με Νιγηριανούς, Πακιστανούς, Σύριους, Αφγανούς, Αλγερινούς ή Μαροκινούς.

Οι «νεόνυμφοι» γνωρίζονται επί τόπου και κατόπιν τελετής υπογράφουν ενώπιον ενός αγνώστου ιερωμένου έγγραφα, που οδηγούν στην πολυπόθητη… βίζα εξόδου από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τίμημα που καταβάλλεται για κάθε τέτοια τελετή φέρεται να είναι της τάξης μερικών χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δικαιολογητικά περί αδείας γάμου που προσκομίζονται στον ιερέα, είναι απλές φωτοτυπίες, άνευ επικύρωσης και άνευ ελέγχου για τη γνησιότητά τους, με τον ίδιο να κάνει τα στραβά μάτια. Η ταρίφα… κυμαίνεται μεταξύ 2.000 και 7.000 ευρώ και μέχρι στιγμής φέρεται να έχουν τελεστεί δεκάδες γάμοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των χρημάτων τσεπώνουν οι «νύφες», καθώς πολλές απ’ αυτές ταξιδεύουν αυθημερόν για να παντρευτούν…

Πρόκειται για μία εξαιρετική αποδοτική οικονομική δραστηριότητα, η οποία εκμεταλλεύεται τα τεράστια κενά του νόμου στο ζήτημα του Μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν εντοπιστεί εικονικοί γάμοι, που φέρεται να έχουν τελεστεί από τον συγκεκριμένα ιερέα της Αθήνας, π.χ. 22 στην Πιερία

Οι επιτήδειοι, προκειμένου να «ψαρέψουν» τα υποψήφια θύματά τους, μετανάστες τρίτων χωρών και να τους φέρουν σε επαφή με πρόθυμες να τους παντρευτούν κυρίες, καταφεύγουν στις μικρές αγγελίες, με κομψές και συγκαλυμμένες διατυπώσεις, όπως «κοπέλες ζητούν να αποκτήσουν σοβαρή γνωριμία με σκοπό τον γάμο».

Έτσι, τα μέλη των κυκλωμάτων περνούν το μήνυμά τους, ως δήθεν γραφεία συνοικεσίων, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα τεκμηρίωσης ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για σπείρες, που εξασφαλίζουν στους πελάτες τους ισόβια άδεια παραμονής και μετακίνησης σε οποιαδήποτε χώρα της Ένωσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το