Τοπικά

Εικόνες από δορυφόρο με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στην Θεσσαλία

Η πρώτες διαθέσιμες εικόνες του δορυφόρου Sentinel-1B από το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, αποτυπώνει καθαρά τις πλημμυρισμένες εκτάσεις μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλία.

Τις εικόνες έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) Δρ Σωτήρης Βαλκανιώτης – Γεωλόγος, ο οποίος σχολίασε ότι για την Δυτική Θεσσαλία, και κυρίως την πεδινή περιοχή των Τρικάλων και της Καρδίτσας, οι εκτάσεις που είναι πλήρως ή μερικώς πλημμυρισμένες εντοπίζονται τοπικά στην περιοχή Δενδροχώρι – Βαλτινό και Μεγάλα Καλύβια – Μαγούλα, με την μεγαλύτερη ένταση κατά μήκος της κοίτης του Πηνειού.

Σε αντίθεση με προηγούμενα πλημμυρικά φαινόμενα μεγάλης έντασης, στην περιοχή Φαρκαδόνα – Πηνειάδα δεν παρατηρούνται κατακλυζόμενες εκτάσεις. Τα πλευρικά κανάλια εγκιβωτισμού της κοίτης του Πηνειού στο τμήμα Τρίκαλα-Φαρκαδόνα, παρά την πλήρη σχεδόν κατάκλυση εντός της κοίτης, συγκράτησαν τον κύριο όγκο νερού και περιόρισαν την έκταση της πλημμύρας προστατεύοντας τις γύρω καλλιέργειες και οικισμούς.

«Οι δορυφορικές εικόνες μας επιτρέπουν πλέον την χαρτογράφηση των πληγέντων εκτάσεων με ακρίβεια και ταχύτητα. Οι εικόνες radar, όπως του Ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1, δεν περιορίζονται από τις καιρικές συνθήκες και προσφέρουν λήψη εικόνων ακόμα και με πλήρη νεφοκάλυψη ή βροχόπτωση», επισήμανε ο κ. Βαλκανιώτης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το