Πολιτισμός

Ιδρυμα Κακογιάννη: Μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή Γ. Σαραντάρη

poiitis

Τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Μαΐου, η Λίνα Νικολακοπούλου επιμελείται και παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ένα μουσικό αφιέρωμα στον ποιητή της γενιάς του ΄30 Γιώργο Σαραντάρη. Θα ακουστούν 28 ποιήματά του γραμμένα από το 1933 έως το 1940 και μελοποιημένα από την Δάφνη Αλεξανδρή.

Τραγουδούν: Μελίνα Τανάγρη, Αργυρώ Καπαρού, Θοδωρής Βουτσικάκης, Δημήτρης Νικολούδης ενώ συνοδεύει επταμελής ορχήστρα.

Τα ποιήματα της συναυλίας είναι ανθολογημένα από τις συλλογές: Οι Αγάπες του Χρόνου (1933), Ουράνια (1934), Αστέρια (1935), Στους Φίλους Μιας Άλλης Χαράς (1940), καθώς και ποιήματα που έχουν εκδοθεί στο περιοδικό Τα Νέα Γράμματα Β, Γ, Δ.

H Λίνα Νικολακοπούλου γράφει για το Γιώργο Σαραντάρη: «”Άνθρωποι που δεν ήξεραν να τραγουδάνε
Άλλαξαν ζωή και ήρθανε κοντά μας”… Είδα σήμερα την μικρή αφίσα με το πρόσωπο του κολλημένη μαζί με διάφορες άλλες πλάι-πλάι στα τζάμια ενός εστιατορίου, ενός καφενείου κι ενός κλειστού καταστήματος στο κέντρο της πόλης.
Κοίταζα τα μάτια του, την έκφραση τους. Κοίταζα τα νιάτα του τ’αθώα. Κι άπλωσα το χέρι μου και τον χάιδεψα με σοβαρή χαρά.
Ένιωσα αγάπη γι’αυτόν τον νεαρό που έγραφε ποιήματα και υμνούσε με τόσο καινούργιο λόγο την Άνοιξη, τον Ουρανό και τις Πνοές του Μάη. Με τόση ένταση και τόσο ήλιο στο πνεύμα του.Γιατί ο Σαραντάρης τώρα θα ρωτούσε κανείς…
Γιατί “Ανάμεσα μας πάντοτε ένας Εκείνος που μαθαίνει τα νιάτα τ’ουρανού”
Γιατί “Δεν είναι πια ο καιρός της απάτης το κομψό ψέμα μας παράτησε”
Γιατί “Μπορεί να πει κανένας, πως δεν κοιμάται όλος ο εαυτός μας. Η ποίηση είναι εκείνος ο εαυτός μας που δεν κοιμάται ποτέ.”
Και γιατί “Δεν είμαστε ποιητές σημαίνει φεύγουμε σημαίνει εγκαταλείπουμε τον αγώνα παρατάμε τη χαρά στους ανίδεους”
Γιατί μιλάει για “Ένα τώρα που δεν θυμάμαι πότε αρχίνησε …”
Γιατί 28 του ποιήματα είχανε μέσα τους το “σκίρτημα του τραγουδιού”
Κι όσοι αγαπάμε τα ποιήματα και τα τραγούδια θα του κάνουμε μια γιορτή και θα του πούμε ευχαριστώ που πρόλαβε και μας τα πρόσφερε μέχρι τα 33 του χρόνια”.»

Παίζουν οι μουσικοί (αλφαβητικά):
Αποστόλης Βαγγελάκης – νέυ, ντουντούκ
Θάνος Καζαντζής – ντραμς
Απόστολος Καλτσάς – μπάσο
Δημήτρης Μπριλάκης – πλήκτρα, πιάνο
Ευαγγελία Μαυρίδου – πλήκτρα, πιάνο
Κώστας Νικολόπουλος – κιθάρες
Νίκος Παπαϊωάννου – τσέλο, λαούτο

Συντελεστές:
Ιδέα – Επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου
Μελοποίηση – Ενορχήστρωση: Δάφνη Αλεξανδρή

Βιογραφικό Σημείωμα Γ. Σαραντάρη

Ο Γιώργος Σαραντάρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1908. Το 1912 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Μπολόνια της Ιταλίας. Εκεί, φοίτησε σε ιταλικά σχολεία και στη συνέχεια σπούδασε Νομικά στα Πανεπιστήμια της Μπολόνια και της Ματσεράτα. Τον Μάρτιο του 1931 ήρθε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και να εργαστεί. Κινήθηκε στους λογοτεχνικούς κύκλους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παίρνοντας μέρος στις πνευματικές ζυμώσεις της δεκαετίας του ΄30. Το 1940 πολέμησε σαν απλός στρατιώτης στο Μέτωπο της Βορείου Ηπείρου κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του συμπολεμιστή του Οδυσσέα Ελύτη, η υγεία του κλονίστηκε κι αρρώστησε, πιθανότατα από τύφο. Στις 26 Φεβρουαρίου του 1941, ο ποιητής και στοχαστής Γιώργος Σαραντάρης έφυγε από τη ζωή στα 33 του χρόνια.

INFO:
Οι Πνοές του Μάη
Δευτέρα 11 & Τρίτη 12 Μαΐου 2015, στις 21:00
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια: 2 ώρες
Τιμές Εισιτηρίων: 15€ Γενική είσοδος
10€ Φοιτητικό, Μαθητικό, Ομαδικό (από 10 άτομα και πάνω)

πηγή www.naftemporiki.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το