Ελλάδα

Ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων κατά Φίλη: Διάτρητα τα επιχειρήματά του για τον ΦΠΑ 23%

filis708_28

Με μια άκρως καυστική ανακοίνωση, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων απαντούν στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για το επίμαχο θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23%.

Η αφορμή δόθηκε έπειτα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Φίλης στο «Βήμα της Κυριακής» και στην οποία δήλωσε πως, «κυβερνητική πρόθεση είναι να καταργηθεί το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Κατά τη γνώμη μου όμως, είναι άλλο ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, και άλλο στα φροντιστήρια. Τα φροντιστήρια καλύπτουν ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης. Και η αύξηση διδάκτρων μέσω ΦΠΑ επιδεινώνει το λαϊκό εισόδημα και θέτει σε κίνδυνο τηλειτουργία χιλιάδων μικρών δόμων της παράλληλης εκπαίδευσης».

Η απάντηση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων είναι η ακόλουθη:

«Στην συνέντευξη του ο υπουργός αναγνωρίζει ότι δεν πρέπει να επιβληθεί ΦΠΑ στη μη τυπική εκπαίδευση που παρέχουν τα φροντιστήρια, αλλά πρέπει να επιβληθεί στην τυπική, συνταγματικά κατοχυρωμένη και αναγνωρισμένη από το κράτος εκπαίδευση, που παρέχουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια!» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων.

«Το έωλο και διάτρητο επιχείρημα του κ. Υπουργού, ότι «τα φροντιστήρια καλύπτουν ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης. Και η αύξηση διδάκτρων μέσω ΦΠΑ επιδεινώνει το λαϊκό εισόδημα και θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία χιλιάδων μικρών δομών της παράλληλης εκπαίδευσης’, είναι χαρακτηριστικό μιας στρεβλής και ιδεοληπτικής προσέγγισης της πραγματικότητας, αλλά, κυρίως, αποτελεί προανάκρουσμα του τρόπου με τον οποίο φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει τα ιδιωτικά σχολεία».

«Κατά τον κ. Υπουργό μόνο τα φροντιστήρια, που παρέχουν υποστηρικτικές ή προπαρασκευαστικές για συγκεκριμένες εξετάσεις υπηρεσίες στους μαθητές, για ορισμένα μόνο μαθήματα και για μερικές ώρες την εβδομάδα, καλύπτουν ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης. Τα ιδιωτικά σχολεία, που έχουν επενδύσει και εξακολουθούν να επενδύουν ίδια κεφάλαια πολλών εκατομμυρίων, που καλύπτουν όλο το φάσμα του επίσημου αναλυτικού προγράμματος, που λειτουργούν σε πιστοποιημένες σχολικές εγκαταστάσεις, που υφίστανται παντοειδείς ενδελεχείς ελέγχους από τις εντεταλμένες υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων, που εμπλουτίζουν ποιοτικά και ουσιαστικά το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα προκειμένου να καλύψουν τον παρωχημένο και αναχρονιστικό χαρακτήρα του, που οι επιδόσεις τους αναγνωρίζονται σε διεθνείς διαγωνισμούς (PISA, Education at a glance κ. α.), για να αναφερθούμε σε ορισμένα μόνο, τι νομίζετε ότι κάνουν κύριε Υπουργέ;» τονίζουν.

«Στις «χιλιάδες μικρές δομές» των φροντιστηρίων φοιτούν, κατά τον κύριο Υπουργό, μόνο παιδιά οικογενειών με «λαϊκό εισόδημα», που πρέπει να βοηθηθούν. Ας μας διαφωτίσει, λοιπόν, πώς ορίζεται το «λαϊκό εισόδημα», σε ποια επίπεδα πρέπει να κυμαίνεται (ώστε να εξαιρεθεί από το ΦΠΑ) και ποιες κατηγορίες εργαζομένων καταλαμβάνει» αναφέρουν ακόμη.

«Το μήνυμα που εκπέμπει ο κ. Υπουργός στη συνέντευξή του αυτή είναι περισσότερο από σαφές. Ελπίζουμε να οφείλεται σε λανθασμένη διατύπωση εν τη ρύμη του λόγου του. Γι’ αυτό αναμένουμε να τοποθετήσει την πραγματικότητα ξανά στα πόδια της. Πάντως ως Σύνδεσμος, που από το 1917 εκπροσωπούμε όλα τα ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι στην πολυπολιτισμική και πλουραλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ακόμη ανήκει η χώρα μας, η ιδιωτική εκπαίδευση στο σύνολό της και η ελευθερία επιλογής σχολείου αποτελούν για τους γονείς δικαίωμα και προστατεύονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Ως εκ τούτου, μικροκομματικά και πελατειακά παιχνίδια με την εκπαίδευση των παιδιών μας σωστό είναι να αποφεύγονται» αναφέρουν. «Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον κ. Υπουργό και, στο πλαίσιο αυτό, ελπίζει ότι θα διεξαγάγει μαζί του ουσιαστικό και σε βάθος διάλογο, μακριά από στερεότυπα και αγκυλώσεις του παρελθόντος, προς όφελος της παιδείας της νέας γενιάς» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το