Τοπικά

Ιδιαίτερη έκθεση με καλικάντζαρους στην Μακρινίτσα 

Ένας άνθρωπος, ο οποίος στα νιάτα του υπήρξε πιλότος στην Πολεμική Αεροπορία και στις επιχειρήσεις της Μικρασιατικής Εκστρατείας τόλμησε κάτι που ελάχιστοι θα έκαναν φτάνοντας με το αεροπλάνο του μέχρι την Προύσα της Τουρκίας, υπήρξε παράλληλα μπροστάρης στις εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα και στα χρόνια του Μεσοπολέμου χρημάτισε βασικός συνεργάτης του Άγγελου Σικελιανού στις περίφημες Δελφικές Γιορτές. Ο λόγος για τον Θάνο Μούρραη-Βελλούδιο, ο οποίος αγαπούσε καθετί ελληνικό. Εξαίρεση δεν αποτελούσε και η λαϊκή παράδοση του τόπου μας. Πριν από πολλές δεκαετίες ζήτησε από γνωστούς Έλληνες καλλιτέχνες να αποτυπώσουν στον καμβά καλικάντζαρους και άλλα ελληνικά δαιμόνια. Η συλλογή θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες στη Μακρινίτσα, σε μία ιδιαίτερη έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο παλιό δημοτικό σχολείο.

Ο Βελλούδιος υπήρξε τακτικός επισκέπτης της Μακρινίτσας, λόγω των σχέσεων που είχε αναπτύξει στο παρελθόν με τον Βολιώτη Φίλιππο Κουτσίνα. Τα έργα που συγκέντρωσε τότε για τα αερικά, θα εκτεθούν από τις 23 μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου χάρη στην πρωτοβουλία των «Φίλων Παλιού Σχολείου Μακρινίτσας», μίας ομάδας που δημιουργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με σκοπό να τονώσει την πολιτιστική κίνηση στο χωριό. Μέλος της ομάδας είναι και η κ. Αγγελική Κωνσταντινίδου, επικοινωνιολόγος στο επάγγελμα, η οποία μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Θεσσαλονίκης και Μακρινίτσας. «Κατάγομαι από Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου είχε έρθει στον Βόλο για δουλειά τη δεκαετία του ’60 και κάποιος από τους προμηθευτές του, τον έφερε για φαγητό στη Μακρινίτσα. Συγκλονίστηκε από την ομορφιά που αντίκρισε, αγόρασε ένα σπίτι που το έφτιαχνε για δέκα περίπου χρόνια. Υπήρξε κι εκείνος συλλέκτης και προσωπικός φίλος του Βελλούδιου. Υπάρχουν ακόμη ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα γλέντια που έκαναν εκείνη την εποχή», σημείωσε η 35χρονη επικοινωνιολόγος, επιχειρώντας μία σύντομη αναδρομή στη «γέννηση» της σχέσης της οικογένειάς της με το βουνό των Κενταύρων. «Η Μακρινίτσα είναι μες στην καρδιά μου», εξομολογήθηκε με χαμόγελο, καθώς εξέφρασε τη λατρεία που κληρονόμησε για το χωριό του Πηλίου.

Με αφορμή τις δράσεις των «Φίλων Παλιού Σχολείου», οι οποίες έχουν στόχο να αναβιώσουν τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου που έχει εξελιχθεί σε δεύτερο σπίτι της, η κ. Κωνσταντινίδου τόνισε: «Στην ομάδα πέρα από τους ντόπιους και τους επιχειρηματίες, οι οποίοι μας βοηθούν με διάφορες χορηγίες, υπάρχουν αρκετοί Βολιώτες και φίλοι από τη Θεσσαλονίκη. Έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας είκοσι τουλάχιστον ατόμων, που βοηθάνε πολύ. Άλλωστε, ένας μόνο άνθρωπος δεν είναι ποτέ αρκετός για να διοργανώσει κάτι τέτοιο, ενώ το πλέον θετικό είναι πως υπάρχει εύφορο έδαφος για τέτοιες πρωτοβουλίες».

Από την προσεχή Κυριακή μέχρι και την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς θα εκτεθούν έργα που φιλοτέχνησαν για λογαριασμό του Βελλούδιου οι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Τσαρούχης, Παναγιώτης Τέτσης, Antony Baynes και Κώστας Γλιάτας. Απεικονίζουν τόσο καλικάντζαρους που εμφανίζονται το Δωδεκαήμερο από τα Χριστούγεννα μέχρι την παραμονή των Θεοφανίων, όσο και ξωτικά. Οι παλιές δοξασίες μπορεί να μην επιβιώνουν πια στο Πήλιο, όμως η Ασημίνα Κοντοζήση ήταν εκείνη που παρότρυνε την Αγγελική Κωνσταντινίδου να παρουσιάσει στο κοινό την προσωπική της συλλογή. Οι δύο γυναίκες συνδέονται με πολυετή φιλία, ενώ τους ενώνει η αγάπη τους για την Τέχνη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στη μία το μεσημέρι της Κυριακής 23/12. Μία ώρα νωρίτερα, θα προηγηθεί ξενάγηση στο χωριό με ενδιάμεση στάση στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας. Το φινάλε της έκθεσης είναι προγραμματισμένο για τις 29 Δεκεμβρίου, με τη Μάρω Αισώπου, συγγραφέα και αφηγήτρια παραμυθιών, να αναλαμβάνει να διηγηθεί ιστορίες για καλικάντζαρους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το