Ελλάδα

Ηχηρό μήνυμα Μπάιντεν για τα 200 χρόνια με ύμνους για Ελλάδα και ομογένεια

Το δικό του μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με αφορμή την 25η Μαρτίου και τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Οπως ο ίδιος είπε, «την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτικοί πατέρες του έθνους μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας για να διαμορφώσουν το Σύνταγμά μας».

«Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα την ευλογία να αποκτήσω φιλίες που κράτησα μία ζωή με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, τον γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινότητα – την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν.

Ολόκληρο το μήνυμα Μπάιντεν
Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι Πατέρες της Αμερικανικής Δημοκρατίας μας, εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της Αρχαίας Ελλάδας καθώς διαμόρφωσαν το Σύνταγμά μας και συνέστησαν την πρώτη σύγχρονη Δημοκρατία στον κόσμο. Λίγες δεκαετίες αργότερα, οι Αμερικανοί Φιλέλληνες υπερασπίστηκαν την προσπάθεια της Ελλάδας για ανεξαρτησία, δημιουργώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας που άνθισε τα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες Πρωθυπουργούς. Είμαι ευλογημένος γιατί έχω φιλίες ζωής με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, του Γερουσιαστή Paul Sarbanes. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την ευπρέπεια και την τιμή που καθορίζει την ελληνική κοινότητα, την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να αποδεχτεί την κατάχρηση εξουσίας. Σήμερα, η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ένας ηγέτης για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη δέσμευση της Ελλάδας να φιλοξενήσει τις Δραστηριότητες Ναυτικής Υποστήριξης (Naval Support Activity) των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη και τις Δυνάμεις προσωρινής παραμονής των Ηνωμένων Πολιτειών, σε άλλα μέρη στην Ελλάδα.

Μέσω του συνεχιζόμενου στρατηγικού διαλόγου, έχουμε προωθήσει τη σχέση μας σχεδόν από κάθε πλευρά. Έχουμε επιταχύνει την πρόοδο για να καταστήσουμε την περιοχή πιο ασφαλή και έχουμε αυξήσει το εμπόριο και τις επενδύσεις που φέρνουν θέσεις εργασίας και ευημερία στους ανθρώπους των εθνών μας και στον κόσμο.

Η ισχυρή και ιστορική μας σχέση, συνεχώς εμβαθύνεται και διευρύνεται. Έχουμε διαφοροποιήσει τις ενεργειακές πηγές της περιοχής, έχουμε αυξήσει τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, συνεργαζόμαστε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και έχουμε επιβεβαιώσει τη δέσμευσή μας στο Κράτος Δικαίου. Καθώς τιμούμε την κοινή μας ιστορία και τα επιτεύγματά μας, πιστεύουμε ότι οι κοινές αξίες που έχουν καθοδηγήσει τις κοινωνίες μας για 200 χρόνια θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε ακόμα περισσότερα μαζί, τα επόμενα χρόνια.

Αυτή τα διακόσια χρόνια υπενθυμίζουν στους Αμερικανούς και τους Έλληνες, την διαρκή ισχύ των αρχών που πυροδότησαν τις επαναστάσεις μας και τις αξίες που στηρίζουν τις Δημοκρατίες μας. Συγχαίρουμε τις Ελληνοαμερικανικούς οργανώσεις, τους περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και τον ελληνικό λαό, σε μία χρονιά επετειακών εορτασμών και εκδηλώσεων με τις οποίες εορτάζουν αυτό το ιστορικό ορόσημο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα. Μαζί, θα συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τον πυρσό της Δημοκρατίας, όποιες και αν είναι οι προκλήσεις στο δρόμο μας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το