Τοπικά

Ιατρικός Σύλλογος: Κανένας λόγος επιφυλακτικότητας στους εμβολιασμούς λόγω των περιστατικών θρομβώσεων

Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος επιφυλακτικότητας και διστακτικότητας στους εμβολιασμούς, διαμηνύει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση απέναντι στον έντονο προβληματισμό για το εμβόλιο της AstraZeneca και άλλα σκευάσματα που ενοχοποιήθηκαν για περιστατικά θρομβώσεων. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, τα περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με τα εμβόλια εναντίον του κορωνοϊού, αποτελούν ελάχιστες περιπτώσεις με απειροελάχιστη επίπτωση από τις θρομβώσεις που προκαλούν τα αντισυλληπτικά, το κάπνισμα αλλά και η ίδια η λοίμωξη από κορωνοϊό.
Ο Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί μέγιστο λάθος τη διακοπή των εμβολιασμών από τα συγκεκριμένα εμβόλια, ενώ παράλληλα κατακεραυνώνει τους υγειονομικούς που αρνούνται τον εμβολιασμό επισημαίνοντας ότι είναι επιστημονικά ανεπίτρεπτο.
Τέλος, εφιστά την προσοχή όλων καθώς υπάρχει η πιθανότητα το «κύμα» που βιώνουμε να αποδειχθεί το σφοδρότερο σε ένταση, επισημαίνοντας τον κίνδυνο από το συνωστισμό, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε πλατείες και χώρους συνάθροισης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου:
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας παρακολουθεί συνεχώς και με προσοχή τη δημόσια συζήτηση και τους προβληματισμούς, που προκύπτουν για τη συσχέτιση θρομβώσεων και εμβολιασμών εναντίον του κορωναϊού, σύμφωνα με τα περιστατικά που καταγράφηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο και ελέγχονται από τις αρμόδιες επιστημονικές ομάδες.
Προκειμένου να τοποθετήσουμε τα δεδομένα στις ορθές διαστάσεις τους υπενθυμίζουμε ότι κάθε φάρμακο και κάθε εμβόλιο είναι δυνατό να παρουσιάσει παρενέργειες.
Από τα περιστατικά θρομβώσεων, που συνδέονται με τα εμβόλια εναντίον του κορωναϊού, διαπιστώνεται ότι πρόκειται για ελάχιστες περιπτώσεις με επίπτωση σημαντικά μικρότερη (απειροελάχιστη) από τις θρομβώσεις που προκαλούν τα αντισυλληπτικά, το κάπνισμα αλλά και η ίδια η λοίμωξη από κορωναϊό.
Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος επιφυλακτικότητας και διστακτικότητας στους εμβολιασμούς, που πραγματοποιούνται. Θεωρούμε επίσης μέγιστο λάθος τη διακοπή των εμβολιασμών από τα συγκεκριμένα εμβόλια και τη διακοπή της μοναδικής και σωτήριας διαδικασίας, που θα θωρακίσει και θα απελευθερώσει την κοινωνία μας από τον ύπουλο εχθρό που μας απειλεί τον τελευταίο χρόνο.

Στη δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουμε στο ερώτημα που συχνά μας τίθεται για το ποιο είναι το καλύτερο εμβόλιο εναντίον του κορωναϊού, η απάντηση μας είναι αυτό, που θα γίνει στο συντομότερο χρόνο.
Είναι απόλυτη ανάγκη να θωρακιστούν όλες και όλοι όσο το δυνατόν γρηγορότερα με τα εμβόλια που διαθέτουμε αυτήν την περίοδο.
Ο άμεσος εμβολιασμός πρέπει να πραγματοποιηθεί κυρίως στους υγειονομικούς (ιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους σε ιδρύματα). Είναι επιστημονικά ανεπίτρεπτο να υπάρχουν οι όποιοι αρνητές εμβολιασμών σε αυτές τις κρίσιμες επαγγελματικές ομάδες με αποτέλεσμα να υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος οι ίδιοι να μολυνθούν και στην συνέχεια να μολύνουν τους νοσηλευόμενους που περιθάλπουν.
Θέλουμε τέλος να υπογραμμίσουμε με έμφαση τη σοβαρότητα της κατάστασης και να επισημάνουμε ότι δυστυχώς η επιδημία, που ταλαιπωρεί την κοινωνία μας εδώ και ένα χρόνο, παρουσιάζει μεγάλη έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχει η πιθανότητα το «κύμα» που βιώνουμε να αποδειχθεί το σφοδρότερο σε ένταση, αφού είναι εμφανές ότι τα περιστατικά λοιμώξεων, νοσηλευομένων σε νοσοκομεία, διασωληνωμένων και θανάτων από κορωναϊό ξεπερνούν ή τείνουν να ξεπεράσουν πλέον σε αριθμό αυτά του προηγούμενου «κύματος».

Για αυτό το λόγο συστήνουμε προς όλες και όλους να ακολουθούν με επιμέλεια τα Μέτρα Ατομικής Προστασίας (μάσκα, τακτικό πλύσιμο και αντισηψία χεριών, τήρηση αποστάσεων). Ιδιαίτερα επισημαίνουμε τον κίνδυνο από το συνωστισμό, που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε πλατείες και χώρους συνάθροισης, χωρίς να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, που προστίθενται επιβαρυντικά σε όποιες άλλες κακές πρακτικές παρατηρούνται (διαδηλώσεις, συνωστισμοί σε μέσα μαζικής μεταφοράς, εκκλησίες, παράτυπες επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες) .
Αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι δείγμα κόπωσης της κοινωνίας, αλλά πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι συμβάλουν με βεβαιότητα στην αυξημένη μετάδοση του κορωναϊού, με τραγικές επιπτώσεις στα πιο ευάλωτα μέλη των οικογενειών τους.
Η σφοδρότητα της Πανδημίας σε συνδυασμό με την αποτυχία των μέτρων να τιθασεύσουν το πρόβλημα δεν πρέπει να γίνουν άλλοθι για άφρονες και ανεύθυνες ατομικές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να κοστίσουν την υγεία και τη ζωή αγαπημένων και προσφιλών ανθρώπων μας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το