Τοπικά

Ιάσονας Αποστολάκης: Ο Αχ. Μπέος οδηγεί τα ταμεία του δήμου Βόλου σε κατάρρευση

Η δημοτική κίνηση «Μαζί για το Βόλο» με ανακοίνωσή της τοποθετείται στο ζήτημα της διαχείρισης του δημοτικού χρήματος από τη Δημοτική Αρχή, αλλά και στο ζήτημα της ιεράρχησης των δαπανών στο πλαίσιο της πανδημίας. Αναφέρεται ειδικά σε τρεις περιπτώσεις και ειδικότερα τον εορταστικό φωτισμό, το πάρκινγκ στη Φιλελλήνων και τα γήπεδα του Τένις στη Νέα Ιωνία, δηλώνοντας πως ο Α. Μπέος οδηγεί τα ταμεία του δήμου σε κατάρρευση.

Για την περίπτωση εορταστικού φωτισμού και στολισμού: Φαίνεται πως μια από τις έγνοιες του Δημάρχου μέσα στην καραντίνα, πέρα από τη μείωση ενοικίου μεγαλοοφειλέτη του Δήμου, ήταν η δαπάνη 338.000 ευρώ για εορταστικό στολισμό. Τι και αν τονίζαμε την ανάγκη για άμεση στήριξη της τοπικής οικονομίας και των υγειονομικών δομών και του προσωπικού με συγκεκριμένες προτάσεις, τι και αν επισημάναμε ότι οι δαπάνες πρέπει να λάβουν υπόψιν πιθανή έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο; Παρότι, όντως, έχουμε έξαρση της πανδημίας με εξέλιξη την ακύρωση εορταστικών εκδηλώσεων, η ΔΑ ενέκρινε άλλα 117.000 ευρώ για εορταστικό φωτισμό. Προφανώς ο Δήμαρχος βρίσκεται σε παράλληλο σύμπαν. Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό; Οι καταστηματάρχες και οι μαγαζάτορες που βρίσκονται στα όριά τους;

Δεύτερον, περίπτωση πάρκινγκ στη Φιλελλήνων. Ο Δήμος Βόλου ξόδεψε περισσότερα από 4 εκ. ευρώ για ένα πάρκινγκ μεγαθήριο, το οποίο δυσκολεύεται να αξιοποιήσει. Ήδη έχουν γίνει δύο διαγωνισμοί με ελάχιστο μίσθωμα 336.000 ετησίως, που έχουν κηρυχθεί άγονοι καθώς δεν προσήλθαν ενδιαφερόμενοι. Τώρα η ΔΑ μπορεί να προχωρήσει στην τρίτη διαδικασία και να το παραχωρήσει με απευθείας ανάθεση και προφανώς με μικρότερο ποσό μίσθωσης. Να επισημάνουμε ότι η ΔΑ δεν αξιοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία, δαπάνησε ίδιους πόρους, ενώ δεν προχώρησε σε οικονομοτεχνική μελέτη για την απόσβεση του έργου. Θέση μας ήταν και είναι ότι ένα τέτοιο πάρκινγκ θα μπορούσε να λειτουργήσει με μια μικρή μεταφορά προσωπικού από το Δήμο, όντας πάρκινγκ αυτοεξυπηρέτησης, και η ανάγκη για την καθαριότητα του κτηρίου θα μπορούσε να καλυφθεί με εξωτερική εργολαβία. Η ΔΑ θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιήσει το πάρκινγκ με οικονομικό όφελος για το Δήμο, χωρίς να πληρώνει ενδιάμεσους.

Τρίτον, περίπτωση παραχώρησης γηπέδου τένις στη Νέα Ιωνία. Το ακίνητο αποτελείται από πέντε γήπεδα τένις του Κέντρου Αντισφαίρισης Ν. Ιωνίας και μια έκταση 5,5 στρεμμάτων. Η Δημ. Αρχή επικαλείται την αδυναμίας της (ανικανότητά της ίσως) να αξιοποιήσει το ακίνητο. Γι’ αυτό προχωρά σε παραχώρησή του σε ιδιώτη, όχι απλά κοψοχρονιάς, αλλά μ’ ένα εξευτελιστικό μίσθωμα: 300 ευρώ το μήνα για 25 χρόνια. Είναι ενδεικτικό πως πριν από την εκμίσθωση, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα έπρεπε να είχε κάνει εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο χώρος, προκειμένου να διαμορφώσει και την τιμή. Κάτι τέτοιο δεν έγινε.

«Ο Αχ. Μπέος με την αγωνία του να δείξει ότι παράγει έργο και τους γνωστούς (άντι)αισθητικούς μαξιμαλισμούς του οδηγεί το ταμείο του Δήμου στην κατάρρευση και την ευθύνη θα φέρει ο ίδιος. Έχουμε επισημάνει ότι μόνος του σχεδιασμός είναι «(επικοινωνιακός)άρτος και θεάματα» και-δυστυχώς για την πόλη-μας επιβεβαιώνει.»

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το