Τοπικά

Ιάσονας Αποστολάκης: Η ατμόσφαιρα της πόλης αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία

Απειλή για τη δημόσια υγεία χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο» την ατμόσφαιρα στην πόλη. Σημειώνει ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι πληθαίνουν οι εστίες μόλυνσης και πως φοβούνται για το τι θα ακολουθήσει τον φετινό χειμώνα. Στην ανακοίνωσή του επίσης παραθέτει και παραδείγματα άλλων περιοχών που έλαβαν μέτρα κατά τις ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η ανακοίνωση του κ. Αποστολάκη:

“Τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας διαμαρτύρονται για τις μυρωδιές που σχεδόν καθημερινά «αρωματίζουν» τον αέρα της πόλης. . Σήμερα και μετά από δεκάδες συζητήσεις, δράσεις και κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια, από τους ενεργούς πολίτες αυτής της πόλης, όλοι οι δημότες του Βόλου έχουν αντιληφθεί ότι ολοένα και πληθαίνουν οι εστίες της ρύπανσης του αέρα και πλέον η ατμόσφαιρα της πόλης αποτελεί μια απειλή για τη δημόσια υγεία. Και όλοι πλέον ανησυχούν για το τι θα ακολουθήσει τον χειμώνα. Όλοι; Ε όχι και όλοι. Ο κ. περιφερειάρχης πέρασε και δεν μύρισε ενώ η κα αντιπεριφερειάρχης που έχει καλύτερη όσφρηση κατήγγειλε το γεγονός και φάνηκε να κάνει κάποιες κινήσεις που όμως δεν οδηγούν πουθενά μιας και δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί που να παρακολουθούν και να αποδεικνύουν τις πηγές του κακού. Η δε δημοτική αρχή επίσης δεν μυρίζει τίποτα γιατί είναι απασχολημένη με άλλα πιο σοβαρά για αυτή θέματα. Και φυσικά δεν φταίει κανένας από τους τοπικούς «άρχοντες». Τι μπορούν άραγε και αυτοί να κάνουν;
Ας δούμε λοιπόν τι κάνουν άλλοι δήμοι και άλλες περιφέρειες της Ελλάδας:

1). Η δημοτική αρχή Κερατσινίου-Δραπετσώνας σκοπεύει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για σχέδιο νόμου που θα απαιτεί την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων από την περιοχή. Πως υποστηρίζει την πρωτοβουλία της; Από τα αποτελέσματα που της έδωσαν τρία ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται και στον δήμο με αντικείμενο την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις οχληρές οσμές και την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων. Στα εξειδικευμένα εργαστήρια του «Δημόκριτου», του Αστεροσκοπείου και του ΕΛΚΕΘΕ απευθύνθηκε η Περιφέρεια Αττικής με τρεις διαφορετικές προγραμματικές συμβάσεις, επιχειρώντας για πρώτη φορά να προσδιορίσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής κατά τρόπο ολοκληρωμένο και συστηματικό. Οι μετρήσεις έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο 2019 και στα τέλη Ιουνίου κατατέθηκαν τα πρώτα συμπεράσματα. Παρότι το Πανεπιστήμιό μας έχει ξεκινήσει μέτρηση μικροσωματιδίων, παρότι ο Ιατρικός σύλλογος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σοβαρότητα πάνω στο θέμα, δεν έχουν παρθεί οι απαραίτητες πρωτοβουλίες που να δρομολογήσουν εξελίξεις .
Ούτε καν να προκηρύξουν ένα πρόγραμμα παρακολούθησης μπας και έρθει και εδώ ο «Δημόκριτος» δεν έχουν δρομολογήσει. Που να μπλέκουν τώρα;

2). Τον εκσυγχρονισμό δύο σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την επαναλειτουργία ενός ακόμη σταθμού και τη δημιουργία δύο νέων, προβλέπει έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “ Κεντρική Μακεδονία 2014 – 2020”. Παρότι στην Περιφέρεια υπάρχουν επτά σταθμοί, των οποίων η λειτουργία άρχισε τον Δεκέμβριο του 2000, επειδή έχουν περιορισμένες δυνατότητες και χωρητικότητες και ενώ τα τελευταία δύο χρόνια οι σταθμοί έχουν εφοδιαστεί με επτά αυτόματους αναλυτές αιωρούμενων σωματιδίων, τρεις αναλυτές προσδιορισμού πτητικών οργανικών ενώσεων και τρεις ημιαυτόματους δειγματολήπτες αιωρούμενων σωματιδίων, αποφάσισαν την αναβάθμισή τους και την εγκατάσταση άλλων δύο, καθώς υπάρχουν σήμερα απαιτήσεις για επικοινωνία μέσω διαδικτύου και για χειρισμό οργάνων από απόσταση. Και δεν καίνε και σκουπίδια όπως αλλού. Και στον Βόλο βέβαια υπήρχαν σταθμοί μέτρησης και από την Νομαρχία και από το Πανεπιστήμιο αλλά τους πρώτους αντί να τους αναβαθμίσουν τους εξαφάνισαν και για τους δεύτερους σιγά μην ασχοληθούν.

Άχρηστα πράγματα. Αυτές είναι δύο μόνο καλές πρακτικές που υλοποιούνται από άλλους δήμους και άλλες περιφέρειες της ίδιας χώρας και που μπορεί κι επιβάλλεται να βρουν εφαρμογή και στην πόλη μας. Έτσι, και η τοπική κοινωνία, που αγωνιά για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις οσμές και την υγεία όλων μας, με τα στοιχεία που έχουν αναδείξει οι ενεργοί πολίτες, και οι αρμόδιοι φορείς, που χρειάζονται απτές αποδείξεις, για να κινηθούν, θα έχουν στα χέρια τους επίσημα επιστημονικά τεκμήρια, ώστε να αναλάβουν την ενδεδειγμένη δράση. Κι έχουμε κάμποσες εστίες για έλεγχο… <<Ιδού η Ρόδος>>, λοιπόν, για τον Δήμο και την Περιφέρεια…”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το