Τοπικά

Ιάσονας Αποστολάκης: Δεν αντέχει η πόλη τη σημερινή αθλιότητα – Το σχέδιό μου για τον Βόλο

Το σχέδιο του για τον Βόλο της ανάπτυξης και του πολιτισμού «παρουσιάζει» σήμερα στη «Θ» ο υποψήφιος δήμαρχος Ιάσονας Αποστολάκης. Ο νεότερος υποψήφιος δήμαρχος του Βόλου πλησιάζει τα 40, και εκφράζει τη βεβαιότητά του πως οι πολίτες θα γυρίσουν την πλάτη στη Δημοτική Αρχή «που διέλυσε και εγκατέλειψε τις υποδομές της, θα γυρίσουν την πλάτη στην παρακμή, τον τραμπουκισμό, στην αδιαφάνεια, στους ημετέρους και στην έλλειψη κάθε πραγματικού σχεδίου για την πόλη.
Απαντά για το εάν η υποψηφιότητα είναι ένα «σκαλοπάτι» για την κεντρική πολιτική σκηνή, ξεκαθαρίζοντας πως μοναδική κινητήρια δύναμη για τον ίδιο είναι η πόλη του.

Συνέντευξη: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΎΛΟΥ

Ξεκινώντας να σας ρωτήσω πώς προέκυψε η υποψηφιότητά σας. Ήταν προϊόν ζύμωσης στον χώρο όπου πολιτικά κινείστε; Ήταν δική σας απόφαση; Είναι μια κίνηση – σκαλοπάτι, για μελλοντικές επιδιώξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή; Πολλοί αναρωτιούνται, με δεδομένο ότι είστε νέος.

To προσωπικό μου κίνητρο για τη λήψη αυτής της απόφασης σχετίζεται με την εμπειρία μου ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης από το 2014 και μετά. Εκ των πραγμάτων βρέθηκα στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με μια διαχειριστικά ανίκανη, άσχετη με το αντικείμενο, ακατάσχετα λαϊκίστικη και ακραία αντιδημοκρατική Δημοτική Αρχή. Έζησα απίστευτες στιγμές στο δημοτικό συμβούλιο, πολλές από τις οποίες έγιναν πανελλαδικά γνωστές, όπου τα ήθη, η κουλτούρα και οι τρόποι του πιο ανεξέλεγκτου τμήματος των χούλιγκαν εκχυδάισαν το κορυφαίο τοπικό θεσμικό όργανο.
Απέναντι στην παρακμή, τον τραμπουκισμό, την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για την πόλη -εκτός από την αδιαφάνεια και την εξυπηρέτηση των ημετέρων- αντιστέκεται ένα πολύμορφο μέτωπο υγιών δυνάμεων ποικίλων ιδεολογικών προελεύσεων, που διεκδικεί σε πρώτο επίπεδο την αποκατάσταση της κανονικότητας, την επανασύνδεση της πόλης με την εποχή της και τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που διαθέτει.
Θεώρησα χρήσιμο και κρίσιμο αυτή η μάχη να σηματοδοτηθεί με την έμφαση στη νέα γενιά που εκ των πραγμάτων όπως συμβαίνει σε κάθε δημιουργική στιγμή της ιστορίας μπορεί να γίνει προνομιακά – αλλά όχι αποκλειστικά – ο φορέας του νέου καινοτόμου πνεύματος που είναι απαραίτητο να εξαπλωθεί για να μπορέσει η πόλη μας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στις δυνατότητες της σημερινής εποχής.
Έχω πολιτικές απόψεις, αλλά η προτεραιότητα μου είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα, εδώ δουλεύω. Δεν ονειρεύομαι μια καριέρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, αντίθετα με συγκινεί και με συναρπάζει το να συμβάλω από μια τόσο σημαντική θέση ευθύνης όπως είναι αυτή του δήμαρχου – αλλά και από οποιαδήποτε άλλη με τοποθετήσει η ετυμηγορία των συνδημοτών μου – στην πορεία αναζωογόνησης του Βόλου. Η απόφαση για την υποψηφιότητα μου ως υποψήφιου δήμαρχου πάρθηκε μέσα από συλλογικές διαδικασίες της δημοτικής κίνησης «Μαζί για τον Βόλο».

Ο Βόλος είναι ένας όμορφος τόπος με πολύ μεγάλα προβλήματα που απαιτούν λύσεις, όπως οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, η ποιότητα και η ποσότητα του νερού, η προστασία του Παγασητικού, η αερορύπανση. Εσείς με ποιον προγραμματισμό θα τα αντιμετωπίσετε.

Σαφώς, έχει να κάνει με προτεραιότητες. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια στα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα υπάρχει απραξία και οπισθοδρόμηση. Με μια γρήγορη ιστορική ανασκόπηση θα δείτε ότι όλοι οι δήμαρχοι της Μεταπολίτευσης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είχαν καλές προθέσεις για την πόλη και εργάστηκαν για να δημιουργήσουν τις υποδομές της, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη επιτυχία. Σημαντικό ήταν το έργο της συνένωσης των υπερχρεωμένων Καποδιστριακών Δήμων στον Καλλικρατικό ενιαίο Δήμο και η διασφάλιση της οικονομικής του βιωσιμότητας. Αυτές τις υποδομές βρήκε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή και τις απαξίωσε, μάλιστα κάποιες τις οδηγεί στη διάλυση, όπως τη ΔΕΥΑΜΒ, ενώ παράλληλα έχτισε τις πελατειακές της σχέσεις και το φαύλο καθεστώς των αναθέσεων σε ημετέρους.
Για μένα οι προτεραιότητες για μια Δημοτική Αρχή έχουν να κάνουν με τρία πεδία. Το πρώτο είναι η καθημερινότητα, όπως η καθαριότητα, η συντήρηση των σχολικών μονάδων, οι δομές κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή πτυχές ενός συγκεκριμένου πεδίου αρμοδιοτήτων. Το δεύτερο έχει να κάνει με σημαντικά έργα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής, με τις συγκοινωνίες, ενώ το τρίτο επίπεδο σχετίζεται με τη διαμόρφωση συνολικού -μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και αναδεικνύει την τοπική αυτοδιοίκηση ως σημαντικό παράγοντα περιφερειακής ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, προτεραιότητές μας είναι η άμεση υλοποίηση αφενός έργων που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής (ολοκλήρωση ζωνοποίησης, ελαχιστοποίηση απωλειών και διασφάλιση ποιότητας νερού, διαχείριση απορριμμάτων), τη βιώσιμη αστική κινητικότητα – κυκλοφοριακό, ποδηλατόδρομοι – και αφετέρου έργων πνοής για την πόλη, όπως το Μουσείο της Αργούς. Στόχος μας είναι η συμμετοχή της πόλης σε ευρωπαϊκές και εθνικές στρατηγικές ανάπτυξης για τις νέες τεχνολογίες και τη διασύνδεση της πόλης, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την καινοτομία και την ενέργεια. Παράλληλα θα δοθεί βάρος στο σημαντικό τοπικό πολιτισμικό κεφάλαιο, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την τουριστική ανάδειξη της πόλης.
Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε εύκολες λύσεις σε κάποια θέματα, γι’ αυτό θα πρέπει να εργαστούμε «Μαζί για τον Βόλο» του σήμερα και του αύριο.

Η σύγκρουση με τη Δημοτική Αρχή Μπέου είναι σκληρή. Έχετε συγκρίνει τη σημερινή διοίκηση του Δήμου με τη μαφία…

Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή έχει απόλυτη δυσανεξία απέναντι σε κάθε δημοκρατική διαδικασία, δεν αντέχει τον διάλογο, τον κριτικό έλεγχο, τη διαφωνία. Αυτά που συνέβαιναν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι αδιανόητα και χωρίς προηγούμενο. Η σύγκρουση με το καθεστώς Μπέου είναι μάχη για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και της κανονικότητας και η δημοτική μας κίνηση είναι η βασικότερη δύναμη σε αυτήν τη μάχη.
Η στάση Μπέου για περιθωριοποίηση κάθε διαφορετικής φωνής, οδήγησε την πόλη σε μια πρωτοφανή στασιμότητα. Σε επίπεδο «καθημερινότητας» το έργο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής είναι ελλειμματικό, χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχολεία που έχουν σοβαρά προβλήματα συντήρησης. Η εγκατάλειψη συνοικιών και χωριών του Δήμου δεν έχει προηγούμενο. Στο πεδίο των σημαντικών έργων, βρήκαν έργα που σχεδιάστηκαν από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, αλλά το μόνο που υλοποίησαν τα τελευταία δύο χρόνια είναι τέσσερις κόμβοι, τους οποίους αξιοποιούν για την προβολή τους ως δικό τους έργο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως το Μουσείο της Αργούς, ανασύρονται προεκλογικά. Κανένα έργο δεν έχει την υπογραφή τους. Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα στο επίπεδο του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Δεν έχουν σχέδιο, αλλά ούτε και άποψη για το αύριο μιας πόλης που δέχτηκε σημαντικό πλήγμα από την οικονομική κρίση.
Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε έναν δήμαρχο ο οποίος θα είναι στον δρόμο, όχι όμως για την αυτοπροβολή του, αλλά για να επικοινωνεί ουσιαστικά με την τοπική κοινωνία. Έναν δήμαρχο όχι της πρακτικής «άρτος και θεάματα», αλλά της καθημερινότητας και του σοβαρού σχεδιασμού, που θα δίνει λύσεις στα προβλήματα, που θα συνδιαλέγεται και θα κινητοποιεί τους φορείς και τις κοινωνικές ομάδες της πόλης, που θα είναι ενωτικός και όχι διχαστικός. Προσωπικά αυτές τις αρχές θέλω να υπηρετήσω, χωρίς υπεροψία και αλαζονεία, αλλά με τη σεμνότητα και τη σοβαρότητα που απαιτούν οι συνθήκες.

Επειδή μιλάμε για πράγματα που πρέπει να γίνουν, αυτό αυτομάτως οδηγεί τη σκέψη στο χρήμα. Τα δημοτικά τέλη είναι υψηλά ή χαμηλά; Και σε ποιον βαθμό είναι ανταποδοτικά; Τι ισχύει με το νερό.

Κάθε φορολογία οφείλει να είναι ανταποδοτική. Υπάρχει η γενική αίσθηση – και όχι άδικα – ότι τα σημαντικά ποσά που πληρώνουμε δεν έχουν αντίκρισμα. Ανταποδοτικά είναι η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός, ζητήματα στα οποία η πολιτική της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής είναι ελλειμματική.
Η πόλη στο κομμάτι της διαχείρισης απορριμμάτων όχι μόνο δεν έκανε βήματα προόδου, αλλά απεναντίας επιχείρησε να γίνει προμηθευτής SRF στην ΑΓΕΤ. Τα πράσινα σημεία και οι προεκλογικές εξαγγελίες Μπέου το 2014 για διαλογή στην πηγή πήγαν στα…σκουπίδια.
Η πιο αντιπροσωπευτική είναι η περίπτωση της ύδρευσης. Οι δημότες πληρώνουν σημαντικά ποσά για να έχουν καλής ποιότητας νερό και παρά την προεκλογική δέσμευση Μπέου για σταδιακή μείωση της τιμής και βελτίωση της ποιότητας, πέντε χρόνια μετά δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό. Επίσης, παρότι βρήκε σημαντικά έργα στα συρτάρια του Δήμου, είτε τα ανέσυρε προεκλογικά όπως τη σύνδεση Νέας Αγχιάλου με βιολογικό, είτε τα υλοποιεί καταστρεπτικά και με ρυθμούς χελώνας όπως το της έργο ζωνοποίησης στη Νέα Ιωνία, ενώ σκανδαλώδης ήταν η διαχείριση στο θέμα ΔΕΥΑΜΒ-ΕΡΓΗΛ.
Για μας προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της ποιότητας του νερού, η μείωση των απωλειών και η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των υδάτων μέσω της ΔΕΥΑΜΒ. Θα αξιοποιήσουμε μελέτες της ΔΕΥΑΜΒ για την παραγόμενη ποσότητα νερού και την προέλευσή του, θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του παλαιού δικτύου σε πόλη και χωριά, στον τακτικό καθαρισμό των δεξαμενών ύδρευσης, θα προωθήσουμε τη μείωση του μεγάλου ενεργειακού κόστους και θα αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έτσι, θα πετύχουμε τον στόχο για βελτίωση της ποιότητας και μείωση της τιμής.

Στα προγράμματα των συνυποψηφίων σου, υπάρχουν σημεία σύγκλισης μεταξύ σας ως προς τη διαπίστωση ή, τουλάχιστον, την ιεράρχηση των προβλημάτων;

Με όλους τους άλλους υποψηφίους, εκτός του απερχόμενου, υπάρχουν αρκετά κοινά σημεία σύγκλισης. Η δημιουργία μιας έξυπνης πόλης με τη χρήση νέων τεχνολογιών, η διαφωνία των περισσότερων με λογικές ιδιωτικοποίησης βασικών κοινωνικών αγαθών όπως είναι το νερό, η αντίθεση στη δημιουργία μονάδας παραγωγής SRF, η διάθεση για στήριξη των ιστορικών αθλητικών συλλόγων του Βόλου, θεωρώ ότι θα είναι πεδία σύγκλισης μετεκλογικά. Βεβαίως υπάρχουν και θέματα όπως είναι η αξιοποίηση του προωθημένου θεσμικού πλαισίου που δημιούργησε η νομοθέτηση του «Κλεισθένη» για την προώθηση μορφών λαϊκής συμμετοχής όπως τα τοπικά δημοψηφίσματα, τα οποία αποτελούν σημεία αιχμής για μας. Πιστεύω όμως ότι και σε αυτά θα καταφέρουμε μέσα από διάλογο και συναινέσεις να προωθήσουμε καινοτόμες πρακτικές που θα δώσουν πρακτικό περιεχόμενο στο όραμα που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «να πάρουν οι πολίτες την τύχη της πόλης στα χέρια τους».

Με τι θα ήσασταν ικανοποιημένος ως έκβαση στην εκλογική αναμέτρηση; Πιστεύετε ότι μπορείτε να κερδίσετε τον Δήμο Βόλου;

Ναι, μπορούμε να κερδίσουμε, πείθοντας πολίτες και ειδικά τη νέα γενιά, τους πολίτες που πονάνε αυτή την πόλη και δεν ανέχονται τη διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης. Η ιστορία μιας πόλης με τόσο μεγάλη συμβολή σε εθνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, είναι συνθήκη υπαρκτή που ευνοεί τη θετική έκβαση της μάχης που διεξάγουμε. Επιδιώκουμε να εμπνεύσουμε την ενεργό συμμετοχή του Βόλου των έντιμων ανθρώπων που νοιάζονται για το τι συμβαίνει γύρω τους, του Βόλου των πολιτών που θέλουν να ζουν σε μια σύγχρονη πόλη για την οποία θα νοιώθουν περήφανοι. Θα νικήσουμε επειδή έχουμε δίκιο, επειδή δεν γίνεται να συνεχιστεί η σημερινή αθλιότητα. Το μαύρο θα ηττηθεί, τα χρώματα θα κερδίσουν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το