Πολιτισμός

Η ζωή της Ανδρομάχης στο βιβλίο του Κώστα Ακρίβου

 

Τη νουβέλα του με τίτλο «Ανδρωμάχη» (εκδόσεις Μεταίχμιο) παρουσίασε χθες το βράδυ ο Κώστας Ακρίβος, σε ένα κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο «Δ. Σαράτσης» στο κτήριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ένα βιβλίο που αναφέρεται στην ιστορία της γυναίκας του ομηρικού ήρωα Έκτορα, της Ανδρομάχης, με την αφήγηση να καλύπτει όλη τη ζωή της, αλλά να επικεντρώνεται κυρίως στις δυστυχίες που έτυχε αυτή η γυναίκα στη διάρκεια του βίου της.

Ο συγγραφέας κ. Κώστας Ακρίβος τόνισε για το νέο του βιβλίο, τη νουβέλα με τίτλο «Ανδρωμάχη», πως πρόκειται για την ιστορία της γυναίκας του ομηρικού ήρωα του Έκτορα, της Ανδρομάχης. «Η αφήγηση καλύπτει όλη τη ζωή της, αλλά επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στις δυστυχίες που έτυχε αυτή η γυναίκα στη διάρκεια του βίου της. Δυστυχίες που προήλθαν κατά κύριο λόγο από άντρες».
Πώς, όμως, προέκυψε ο τίτλος με το «ω» στο όνομα της ηρωίδας; «Με το εσκεμμένο ορθογραφικό λάθος στον τίτλο, θέλω να τονίσω το πλήθος των αντρών που συναντήθηκε αυτή η γυναίκα στο διάβα της ζωής της, με τις περισσότερες να έχουν αρνητικό πρόσημο» απάντησε ο συγγραφέας.
Ο Αχιλλέας είναι αυτός που θα σκοτώσει τον πατέρα της και τα 7 αδέρφια της, ο άντρας της ο Έκτορας θα φονευτεί κι αυτός από τον Αχιλλέα, ενώ το μικρό της παιδί θα το πετάξουν οι Αχαιοί πάνω από τα τείχη της Τροίας και μετά θα πάρουν την Ανδρομάχη σκλάβα, με τον Νεοπτόλεμο καθοδόν προς την Ελλάδα να τη βιάζει και λίγους μήνες μετά να γεννά το παιδί του βιασμού. «Κι εδώ έχουμε τη βασική ιδέα και το κεντρικό νόημα του βιβλίου: Αν μια γυναίκα μπορεί και κατά πόσο να αγαπήσει έναν καρπό βιασμού» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Μέσα της αντιπαλεύουν τα δύο μεγάλα αισθήματα. Από τη μία μεριά το μητρικό ένστικτο και η μητρική αγάπη και από την άλλη μεριά καθημερινά βλέπει στο πρόσωπο του παιδιού τον πατέρα-βιαστή. Η Ανδρομάχη παλεύει με όλα αυτά τα συναισθήματα».


Ο κ. Κ. Ακρίβος επισήμανε πως παρακολουθούμε την ηρωίδα να ενηλικιώνεται, φτάνοντας κάποια στιγμή να έχει και μια δεύτερη εξορία, φτιάχνοντας το βασίλειο της Ηπείρου και η απόληξη της ζωής της είναι όταν θα φύγουν από την Ήπειρο σε πολύ μεγάλη ηλικία και θα κατευθυνθούν στη Μικρά Ασία όπου θα ιδρύσουν με τον γιο της Πέργαμο την ομώνυμη πόλη.
Το βιβλίο «Ανδρωμάχη» απασχολούσε τον συγγραφέα 7 χρόνια, από το 2015 όταν ήταν ακόμα εν ενεργεία καθηγητής φιλόλογος, όπου μια ερώτηση μαθήτριας ήταν η αφορμή για τη νουβέλα αυτή. «Είχα δεχτεί μια ερώτηση στο σχολείο από μια μαθήτρια ποιος είναι ο ήρωας του Τρωικού πολέμου που εισέπραξε τη μεγαλύτερη δυστυχία. Έτσι και τα έβαλα όλα κάτω. Τρώες, Αχαιούς, άντρες, γυναίκες κ.λπ. και κατέληξα στο πρόσωπο της Ανδρομάχης, η οποία υπέστη πολλά δεινά στη ζωή της» ανέφερε ο ίδιος.
Τέλος όπως εκμυστηρεύτηκε ο συγγραφέας έχει αρχίσει να συγκεντρώνει υλικό για το επόμενο βιβλίο του. «Θέλω κάποια στιγμή να γράψω μια μυθιστορηματική βιογραφία του Παναΐτ Ιστράτι, του Ελληνορουμάνου συγγραφέα, που ήταν και πολύ φίλος με τον Νίκο Καζαντζάκη» κατέληξε.
Να σημειωθεί πως για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας και αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σπύρος Κιοσσές και η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Μαγνησίας Βίκυ Μαντζώρου, με αποσπάσματα να διαβάζει η φιλόλογος κ. Ιουλία Βαλατσού, ενώ τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το