Πολιτισμός

Η ζωή στις Παιδοπόλεις κατά τη δεκαετία του ’60 στο βιβλίο της Γιώτας Κούγιαλη

Το μυθιστόρημα της Γιώτας Κούγιαλη «Απόψε τι βλέπεις γύρω σου;», εκδόσεις Καστανιώτη, θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δήμου Λάρισας «Λογοτεχνική γωνιά» (Γαληνού 7).
Το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή των παιδιών στις παιδοπόλεις τη δεκαετία του εξήντα με ιδιαίτερη μνεία στην Παιδόπολη της Λάρισας, αφού και η ίδια έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια εκεί. Φοίτησε στις τρεις πρώτες τάξεις του Α’ Γυμνασίου Θηλέων Λάρισας τα έτη 1967-’70 και συνέχισε τις σπουδές της στον Βόλο και την Αθήνα.
Με την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της, η Γιώτα Σότσολα – Κούγιαλη αποτίει φόρο τιμής στην πόλη που τη φιλοξένησε για οκτώ χρόνια (1962 – 1970).
Την εκδήλωση οργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, το λογοτεχνικό περιοδικό Θράκα, το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών Νομού Λάρισας (ΠΟΚΕΛ), ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδοπόλεων, το βιβλιοπωλείο Καλτσάς και οι Εκδόσεις Καστανιώτη.
Με τη Γιώτα Κούγιαλη θα συνομιλήσει η Μαίρη Σοφιανοπούλου – Πετρουλάκη. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν ο πρόεδρος του ΠΟΚΕΛ Αργύρης Γιουρούκης και η συγγραφέας.

Θα συντονίσει ο ιστορικός Βαγγέλης Ρεμπάπης. Αποσπάσματα θα διαβάσουν ο πρόεδρος του ΠΟΚΕΛ Αργύρης Γιουρούκης και η συγγραφέας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η Γιώτα Κούγιαλη περιγράφει τη ζωή στις Παιδοπόλεις κατά τη δεκαετία του ’60 καθώς και τον ψυχισμό εκείνων που διαβιούν σε ειδικό καθεστώς είτε μέσα σε ένα ίδρυμα είτε μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ως θύματα εκφοβισμού και βίας. Ειδικότερα αναφέρεται στην Παιδόπολη της Λάρισας, τον τρόπο ζωής των κοριτσιών που φιλοξενούνταν εκεί, καθώς και την αλληλεπίδραση των δύο κοινοτήτων, των κατοίκων της πόλης και των κοριτσιών του ιδρύματος. Η μυθοπλασία στηρίζεται σε γεγονότα πραγματικά, σε βιώματά της, αλλά και σε μαρτυρίες άλλων παιδιών που έζησαν σε ιδρύματα. Είναι το πρώτο μυθιστόρημα που αναφέρεται σε παιδόπολη θηλέων.
Στο βιβλίο της σκιαγραφείται η ταραγμένη και ελπιδοφόρα δεκαετία του εξήντα με τα επιτεύγματα, τα πολιτικά και πολιτιστικά κινήματα, τις πολιτικές αναταράξεις στην Ελλάδα και στον κόσμο γενικότερα, τις σχέσεις των δύο φύλων, τους πόθους και τα πάθη. Τίτλοι πρωτοσέλιδων εφημερίδων που διανθίζουν το κείμενο ορίζουν το πολιτικό πλαίσιο της ταραχώδους για τη χώρα εποχής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το