Τοπικά

Επενδύει στο μέλλον η βολιώτικη εταιρεία Centaur με γραφεία σε Αθήνα, Τέξας και Καλιφόρνια – Απέσπασε χρηματοδότηση 2,5 εκ. ευρώ

Την ολοκλήρωση του νέου γύρου χρηματοδότησης ύψους 2,5 εκ. ευρώ ανακοίνωσε η Centaur, μία τοπική εταιρεία πρότυπο με γραφεία σε Βόλο, Αθήνα, Τέξας και Καλιφόρνια, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της βελτιστοποίησης της ποιότητας τροφίμων παγκοσμίως για την εξάλειψη των απωλειών. Η Centaur παράγει βραβευμένες τεχνολογικές λύσεις με έξυπνους αισθητήρες και λογισμικό για το internet of Things, μετασχηματίζοντας την παραδοσιακή εφοδιαστική αλυσίδα σε ψηφιοποιημένη αλυσίδα ποιότητας. Απασχολεί 20 επιστήμονες και μηχανικούς στον Βόλο και έχει ήδη αναρτήσει 11 νέες θέσεις εργασίας.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας (ΣΒΘΚΕ) Ελένη Κολιοπούλου εξήρε το έργο της εταιρείας και τόνισε πως σε δύσκολους καιρούς κάποιοι άνθρωποι καινοτόμησαν και έφεραν κεφάλαια στη Θεσσαλία, δημιούργησαν θέσεις εργασίας και συνεισφέρουν στο “brain drain”.

dav

“Αυτό είναι το όνειρο όλων μας. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι στον σύνδεσμο για τα μέλη μας και για αυτό που συμβαίνει σήμερα. Θέλουμε τέτοιους ανθρώπους και αυτό είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για το τι μπορεί να κάνει ο τόπος μας».

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Centaur Σωτήρης Μπαντάς, με καταγωγή από τον Βόλο, ανακοίνωσε την νέα επένδυση σημειώνοντας πως το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του προϊόντος αλλά και για την αύξηση της παρουσίας της στην Αμερική που αποτελεί και το βασικό πελατολόγιο της εταιρείας.

«Κάνουμε ψηφιακή την διαδικασία διακίνησης των αγροτικών προϊόντων. Αυτό γίνεται με αισθητήρες που λειτουργούν αποθηκευμένες μέσα σε συσκευασμένα προϊόντα. Αλλά συνδυάζουμε τα προϊόντα και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης. Χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία για την πρόληψη αλλοίωσης των τροφίμων αλλά και για καθοδήγηση σωστής συντήρησης τους”.

Της επένδυσης ηγήθηκε η Marathon Venture Capital με τη συμμετοχή της Detia Degesch και των υφιστάμενων επενδυτών Ourcrowd και Αvi Reichental.
“Η καινοτομία μας αγγίζει και μετασχηματίζει τους παραδοσιακός τομείς της αγροτικής οικονομίας. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι ηγέτης σε αυτή την τεχνολογία και όχι να την ακόλουθα» πρόσθεσε ο κ. Μπαντάς.
Ο ίδιος τόνισε πως η εταιρεία μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ψηφιοποιήσουν την εφοδιαστική αλυσίδα.

«Μας ρωτούν γιατί κάναμε την εταιρεία στον Βόλο. Είμαι από εδώ, ο πατέρας μου και ο παππούς μου ήταν έμποροι δερμάτων. Υπάρχουν επίσης και εξαιρετικά πλεονεκτήματα όπως η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Αντλούμε αποτελέσματα έρευνα και μέρος του κεφαλαίου χρηματοδοτεί τις έρευνες. Επίσης, ο σύνδεσμος μας έχει αγκαλιάσει. Οι μύλοι Λούλη ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές μας. Προβλέπουμε όμως και σε άλλες συνεργασίες. Μπορούμε, για παράδειγμα να βοηθήσουμε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου καθώς ασχολείται με την αποθήκη τροφίμων σε κοντέινερ σε αποθήκες.

Σημείωσε επίσης πως ένα από τα απότοκα της κρίσης είναι η απώλεια του ανθρώπινου δυναμικού. Ωστόσο η εταιρεία η Centaur κατάφερε να αναστραφεί αυτό. Ζωντανό παράδειγμα ο Νίκος Αναστασιαδης που ήρθε από το Βερολίνο με τη γυναίκα του για να δουλέψει στην πόλη. Αυτή τη στιγμή ηγείται της τεχνολογικής ανάπτυξης στην εταιρεία.
Ο κ. Αναστασιάδης είναι απόφοιτος του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σπούδασε επίσης στο πολυτεχνείο Στοκχόλμης, εργάστηκε σε εταιρείες τηλεπικοινωνίας και στη συνέχεια εργάστηκε στο Βερολίνο.

«Δεν έχω καμία σχέση με τον Βόλο. Κίνητρο για να μετακομίσω εδώ ήταν η ομάδα της Centaur, σε δεύτερο στάδιο η θέση του Βόλου, η ύπαρξη του πανεπιστημίου όπως και οι εξαιρετικοί απόφοιτοι του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών με τους οποίους έχω τη χαρά να συνεργάζομαι κάθε ημέρα» δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαντάς συμπλήρωσε πως μέσω των «καναλιών» έχουν γίνει πωλήσεις σε χώρες της νότιας Αμερικής. Το βασικό πελατολόγιο είναι στην Αμερική ενώ ακόμα και το Υπουργείο Γεωργίας εκεί χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Centaur. Επίσης υπάρχουν πελάτης στην Αυστραλία και στη Μέση Ανατολή.
Τόνισε ακόμη πως με τη νέα επένδυση, δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία να αναπτύξει περαιτέρω το προϊόν της.

«Θέλουμε, όταν κάποιος σκέφτεται την αποθήκευση προϊόντων, να του έρχεται στο νου η εταιρεία μας. Το βασικό που κερδίζουν οι πελάτες είναι η αποφυγή των αλλοιώσεων. Είναι ασφαλιστική δικλίδα που αποκλείει απώλειες. Μπορούμε επίσης να επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 40% και των χημικών που δαπανώνται για την συντήρηση».

Μιλώντας επίσης για την επιλογή του Βόλου, ως παραγωγική έδρα της εταιρείας, ο κ. Μπαντάς ανέφερε ότι ο Βόλος, μέσα σε μικρή ζώνη φέρνει κοντά συμπληρωματικές και διαφορετικές ειδικότητες όπως μηχανικούς με γεωπόνους. Πρόσθεσε, τέλος, πως η εταιρεία φορολογείται και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου είναι η νομική της έδρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το