Τοπικά

“Η βαρύτητα και τα διαστημικά ταξίδια” – Ομιλία του Ευστάθιου Ζαφραντζά στον Βόλο την Κυριακή

Ο κ. Ευστάθιος Ζαφραντζάς, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, θα παρουσιάσει την Κυριακή 6 Μαΐου στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) το θέμα: Η βαρύτητα και τα διαστημικά ταξίδια με τα πρώτα πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας που έγιναν στον διαστημικό σταθμό Skylab ( 1973- 1979)
Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο κ. Ζαφραντζάς θα αναφερθεί στην έννοια της βαρύτητας, που είναι μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις της φύσεως και στην εξέλιξη των σχετικών θεωριών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στο βασικό πρόβλημα των συνθηκών έλλειψης βαρύτητας που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος όταν ταξιδεύει στο Διάστημα, καθώς και στις επιπτώσεις που έχει στο σώμα του και στην υγεία του

Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας θα προβληθεί αυθεντική ταινία 16mm σε μπομπίνα, –ντοκιμαντέρ της NASA με τίτλο «Μηδενική βαρύτητα» (“Zero Gravity”) που δείχνει τα πειράματα που έγιναν στον πρώτο αμερικάνικο διαστημικό σταθμό (τροχιακό εργαστήριο) Skylab και τους 3 νόμους του Νεύτωνα για την βαρύτητα.
Το πρόγραμμα Skylab ήταν το πρώτο έργο της NASA που έχει σχεδιαστεί για να διερευνήσει πώς οι διαστημικές πτήσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ευημερία του ανθρώπου πάνω στη Γη. Οι αστροναύτες που εργάστηκαν στο Skylab εκτέλεσαν πειράματα και παρατηρήσεις σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της παρατήρησης της Γης, της αστρονομίας, της διαστημικής φυσικής, της μικροβαρύτητας, της βιοϊατρικής και της βιολογίας. Ήταν ένα εργαστήριο όπου οι άνθρωποι έμαθαν πως θα μπορούσαν να ζήσουν και να εργαστούν στο Διάστημα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας για μεγάλες χρονικές περιόδους και ήταν ο πρόδρομος του σημερινού Διεθνή Διαστημικού Σταθμού.( ISS)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το