Τοπικά

Η βαμβακάδα εσπεριδοειδών «χτυπά» νεραντζιές στον Βόλο 

Από το κοκκοειδές ψεδόκοκκος ή αλλιώς βαμβακάδα των εσπεριδοειδών είναι «χτυπημένος» μεγάλος αριθμός νεραντζιών σε γειτονιές του Βόλου, καθώς σύμφωνα με γεωπόνους οι κατάλληλοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση της ασθένειας από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Βόλου έπρεπε να έχουν γίνει στο τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου. Παράλληλα, ότι «τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κρίνεται επικίνδυνο να γίνει ψεκασμός» και συστήνουν στους πολίτες να μη συλλέξουν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο καρπούς για να φτιάξουν γλυκό του κουταλιού.

Το κοκκοειδές βαμβακάδα ή ψευδόκοκκος των εσπεριδοειδών και της αμπέλου είναι πολύ διαδεδομένο και προσβάλλει πολλά είδη φυτών.
Προσβάλλει όλα τα φυτικά μέρη και τα καλύπτει με βαμβακώδη κέρινα νημάτια. Οι καρποί υφίστανται σημαντική υποβάθμιση ως προς την εμπορική τους αξία από τα διάφορα αποχωρήματα του εντόμου και την άφθονη μελιτώδη ουσία που εκκρίνει. Εξασθενεί τα φυτά με την απομύζηση χυμών κι επιπλέον προκαλεί την ανάπτυξη καπνιάς στα μελιτώδη εκκρίματά του. Στα εσπεριδοειδή μπορεί να προκαλέσει και πτώση μικρών καρπών.
Την προαναφερόμενη εικόνα παρουσιάζει μεγάλος αριθμός δέντρων νεραντζιάς τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και τις συνοικίες, αφού οι καρποί έχουν καλυφτεί από βαμβακώδη κέρινα νήματα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει κάνει την εμφάνισή της και η ανάπτυξη της καπνιάς.

Σύμφωνα με γεωπόνους, «η εικόνα που παρουσιάζουν οι προσβεβλημένες νεραντζιές οφείλεται στο κοκκοειδές ψευδόκοκκος. Το συγκεκριμένο κοκκοειδές κάνει την εμφάνισή του όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ζεστές. Οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση της ασθένειας έπρεπε να γίνουν από γεωπόνους της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Βόλου» στο τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου και να επαναληφθούν μετά από έναν μήνα. Σε περίπτωση που γίνουν τώρα απαιτείται αποκλειστικά θερινός πολτός» προσθέτουν χαρακτηριστικά.
Αναγνώστες που επικοινώνησαν με τη «Θ» και διαμαρτυρήθηκαν για το πρόβλημα, επισήμαναν πως «σε κάθε σχεδόν πεζοδρόμιο της πόλης υπάρχει και μια νεραντζιά. Πρέπει τα δέντρα να είναι υγιή για να επιβιώσουν και όχι αφημένα στην τύχη τους. Δεν έχουμε δει συνεργεία να ψεκάζουν για την αντιμετώπιση των ασθενειών» προσθέτουν χαρακτηριστικά.

Ο ψευδόκοκκος
Να αναφερθεί ότι το ενήλικο θηλυκό έχει ωοειδές σώμα, είναι μικρό (2,5-5mm) και το σώμα του καλύπτεται από άσπρο κηρώδες επίχρισμα. Το αρσενικό είναι πιο μικρό και έχει καστανοκίτρινο ή καστανοκόκκινο χρώμα. Η προνύμφη στην αρχή έχει χρώμα καστανό ανοικτό και στο τέλος παίρνει το χρώμα του ενήλικου θηλυκού.
Ο ψευδόκοκκος έχει 3-4 γενεές τον χρόνο και διαχειμάζει ως ωό, νύμφη ή ως ακμαίο κάτω από τον φλοιό στον κορμό ή στις ρίζες ή σε άλλες προφυλαγμένες θέσεις. Την άνοιξη το έντομο δραστηριοποιείται και τα θηλυκά άτομα ωοτοκούν και προσβάλλουν τη νεαρή βλάστηση. Γενικά προτιμούν υγρά και σκιερά μέρη, ενώ ο ξηρός καιρός δεν το ευνοεί.

Αντιμετώπιση
Σύμφωνα με τους ειδικούς ιδιαίτερη σημασία έχει η έγκαιρη καταπολέμηση της πρώτης γενεάς, ώστε να αποτραπεί η μεγάλη αύξηση του πληθυσμού. Συστήνονται ψεκασμοί στο μέγιστο των εκκολάψεων (τέλος Μαΐου-αρχές Ιουνίου), συνήθως πριν «κολλήσει» ο κάλυκας («αστέρι») στο καρπίδιο με κατάλληλα εντομοκτόνα. Όταν ο πρώτος ψεκασμός γίνει έγκαιρα και σωστά, αρκεί συνήθως μια δεύτερη επέμβαση τέλος Αυγούστου-Σεπτέμβριο για να κρατήσει τα δέντρα καθαρά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το