Οικονομία

Οι θυρίδες στην… εξίσωση για υποθέσεις φοροδιαφυγής

uyridew

Προθεσμία 60 ημερών έχουν όσοι εντοπίστηκαν για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ ώστε να ρυθμίσουν τα χρέη τους, καθώς από την 1η Φεβρουαρίου θα κατάσχονται όχι μόνον οι τραπεζικοί λογαριασμοί αλλά και το περιεχόμενο των θυρίδων.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε το σήμα για κατάσχεση του 50% του χρηματικού περιεχομένου των θυρίδων και του 100% του μη χρηματικού, σε περίπτωση διαπιστωμένης φοροδιαφυγής.

Το υποχρεωτικό άνοιγμα των θυρίδων για λόγους φορολογικού ελέγχου και η κατάσχεση του περιεχομένου τους, στην περίπτωση όπου διαπιστωθεί φοροδιαφυγή, προβλέπεται από τον νόμο εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν, η θυρίδα μπορεί να ανοίξει -μόνο με εντολή εισαγγελέα- αν διαπιστωθεί φοροδιαφυγή ή άλλο είδος έκνομων δραστηριοτήτων και κακουργηματικών πράξεων, όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τότε το περιεχόμενό της μπορεί να κατασχεθεί.

Εκθεση ελέγχου
Η διάταξη για τη δέσμευση προβλέπεται με το άρθρο 46 του Ν. 4174/2013. Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει τη δυνατότητα της φορολογικής διοίκησης όταν διαπιστώσει παραβάσεις μεγάλης φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ ή των 300.000 ευρώ, ειδικά στην περίπτωση εικονικών και πλαστών τιμολογίων, να επιβάλλει μετά από ειδική έκθεση ελέγχου τη δέσμευση του 50% των καταθέσεων αλλά και του περιεχομένου των θυρίδων.

Μάλιστα αν στις θυρίδες φυλάσσονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία -εκτός μετρητών-, όπως έργα τέχνης, κοσμήματα κ.λπ., ο νόμος δίνει τη δυνατότητα πλήρους δέσμευσης του περιεχομένου τους.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η φορολογική διοίκηση διαπιστώνει μη απόδοση, ανακριβή απόδοση, συμψηφισμό, έκπτωση ή διακράτηση ΦΠΑ, ΦΚΕ, φόρου ασφαλίστρων, παρακρατούμενων, επιρριπτόμενων φόρων, τελών και εισφορών με σκοπό τη μη πληρωμή συνολικά στο Δημόσιο ποσού πάνω από 150.000 ευρώ, μπορεί, βάσει ειδικής έκθεσης ελέγχου, να επιβάλει σε βάρος του υπόχρεου παραβάτη προληπτικά ή διασφαλιστικά του δημοσίου συμφέροντος μέτρα άμεσου και επείγοντος χαρακτήρα, όπως είναι και η δέσμευση του 50% των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου παραβάτη.

Υπολογίζεται ότι από την αρχή του έτους χιλιάδες Ελληνες έχουν «κρύψει» σε θυρίδες περί τα 10 δισ. ευρώ, καθώς τις θεωρούν ασφαλές αποταμιευτικό καταφύγιο. Βέβαια το ακριβές ύψος των χρημάτων παραμένει άγνωστο, καθώς το περιεχόμενο των θυρίδων καλύπτεται από το τραπεζικό απόρρητο και μόνον ο κάτοχός της γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό της.

Πάντως τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι από τα 40 δισ. ευρώ που έφυγαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς φέτος, το 25%, δηλαδή 10 δισ. ευρώ, «κρύφτηκε» σε θυρίδες. Και όπως λένε, το «καυτό» δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου (και πριν από την επιβολή των capital controls) η ζήτηση για ενοικίαση θυρίδων αυξήθηκε κατακόρυφα, καθώς η ανασφάλεια για την πορεία της οικονομίας, ο φόβος της εξόδου από το ευρώ αλλά και του «κουρέματος» καταθέσεων χτύπησαν «κόκκινο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, οι τράπεζες διαθέτουν προς ενοικίαση περίπου 325.000 θυρίδες, το 70% των οποίων είναι μισθωμένο. Υπολογίζεται ότι η Alpha διαθέτει 150.000, η Eurobank 30.000, η Εθνική 75.000 και η Πειραιώς 70.000. Αν και οι θυρίδες αποτελούν ασφαλές «θησαυροφυλάκιο» για μετρητά, κοσμήματα, έργα τέχνης κ.λπ., στην ουσία το περιεχόμενό τους είναι ανασφάλιστο αφού:

Τα χρήματα που τοποθετούνται σε αυτές δεν συνιστούν κατάθεση και κατ’ επέκταση δεν καλύπτονται από την ασφάλεια του ΤΕΚΕ σε περίπτωση… κατάρρευσης της τράπεζας (η εγγύηση για τις 100.000 ευρώ ανά καταθέτη).

Χωρίς εγγυήσεις
Σε περίπτωση ριφιφί, αν η θυρίδα ανοιχθεί, η τράπεζα δεν αποζημιώνει τον πελάτη, διότι το περιεχόμενό της είναι άγνωστο στην τράπεζα και καμία εγγύηση δεν παρέχεται γι’ αυτό.

Να σημειωθεί ότι στο ριφιφί που έγινε προ ετών σε τράπεζα στην οδό Καλλιρρόης, οι κάτοχοι των θυρίδων αποζημιώθηκαν μερικώς και αφού προηγουμένως δήλωσαν το περιεχόμενό τους στις τραπεζικές και αστυνομικές αρχές. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες προσφέρουν δωρεάν ασφάλιση του περιεχομένου κάθε θυρίδας μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ, κατά κινδύνων κλοπής κατόπιν διάρρηξης ή ληστείας, καθώς και κατά κινδύνων πλημμύρας, πυρκαγιάς και σεισμού. Για ποσά άνω των 3.000 ευρώ και μέχρι 30.000 η ασφαλιστική κάλυψη είναι με χρέωση.

Τέλος σημειώνουμε ότι το κόστος ενοικίασης θυρίδας ξεκινά από τα 10 ευρώ τον μήνα για τις κλασικές με κλειδί και από τα 40 ευρώ τον μήνα για τις ηλεκτρονικές (ανοίγουν με δακτυλικό αποτύπωμα ή άλλα βιομετρικά χαρακτηριστικά). Ανάλογα με το μέγεθος το κόστος αυξάνεται και μπορεί να φτάσει και τα 700 ευρώ τον μήνα για θυρίδες πολλών τετραγωνικών, που χρησιμοποιούνται από συλλέκτες έργων τέχνης.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το