Τοπικά

Η Θεσσαλία δεν επηρεάζεται από τον σεισμό στη Σάμο

Για τον σεισμό που συντάραξε την Ελλάδα και στοίχισε ανθρώπινες ζωές στη Σάμο και στη Σμύρνη της Τουρκίας, μίλησε στη «Θ» ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας. «Θα υπάρχουν μετασεισμοί και μπορεί να είναι τόσο δυνατοί, ώστε να προκαλέσουν και άλλες ζημιές. Γι΄ αυτό τον λόγο ο κόσμος στη Σάμο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός», δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι ο Βόλος, η Θεσσαλία γενικότερα, δεν επηρεάζονται από τη σεισμική δραστηριότητα στη Σάμο. «Αν γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός, μπορεί να γίνει αισθητός στη Θεσσαλία, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχουμε ζημιές», ανέφερε. Το μήκος του ρήγματος που προκάλεσε τον σεισμό την Παρασκευή στη Σάμο, υπολογίζεται στα 25 με 30 χιλιόμετρα. «Έχουν γίνει και στο παρελθόν ισχυροί σεισμοί στην περιοχή, αλλά όχι όλοι πάνω στο ίδιο ρήγμα. Υπάρχει μία ζώνη εκεί με ρήγματα. Αυτό το ρήγμα που δραστηριοποιήθηκε τώρα, ίσως να είναι το μεγαλύτερο σε αυτό τον χώρο», σημείωσε. Όσο για το ρήγμα και το ενδεχόμενο επηρεασμού άλλων σε κοντινή απόσταση ο κ. Καρακώστας απάντησε θετικά. «Μπορεί να το επηρεάσει και θετικά και αρνητικά. Μπορεί άλλα να τα οδηγήσει πιο κοντά στο να γίνει ένας σεισμός και άλλα να τα απομακρύνει. Η επίδραση γίνεται και προς τις δύο κατευθύνσεις».

Όπως ανέφερε, αν συμβεί σεισμός σε μια περιοχή, τις πρώτες ώρες μπορεί να προκληθεί και ένας ακόμη σεισμός αρκετά μακριά. Το φαινόμενο αυτό είναι σπάνιο. Αυτό που γίνεται συχνά, είναι σε γειτονικούς χώρους και σε απόσταση που ορίζεται περίπου 3 φορές όσο το μήκος του ρήγματος, που προκάλεσε τον σεισμό (περίπου 60-100 χλμ). Εφόσον η επίδραση ήταν θετική, μπορεί να προκληθούν σεισμοί, που μπορεί να έχουν και μεγάλο μέγεθος. «Τις πιο πολλές φορές αυτό συμβαίνει μετά από μερικές ημέρες μέχρι και έναν μήνα, αλλά μπορεί να γίνει και μετά από πέντε ή 10 χρόνια, εξαιτίας της επίδρασης που υπάρχει. Αν η επίδραση είναι αρνητική, τότε ένα ρήγμα μπορεί να καθυστερήσει το ενδεχόμενο ενός σεισμού στην περιοχή των 60-100 χιλιομέτρων».
Αναφορικά με τη Σάμο, ο κ. Καρακώστας ανέφερε ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος του σεισμού και πρόσθεσε ότι σε αυτό βοήθησε το γεγονός, ότι η «ενέργεια» του σεισμού κατευθύνθηκε περισσότερο προς την Τουρκία. «Η βόρεια περιοχή του ρήγματος έπεσε και η νότια ανέβηκε. Η πτώση της βόρειας περιοχής ήταν μεγαλύτερη από τη νότια και για αυτό σε εκείνη την πλευρά έχουμε τις περισσότερες ζημιές», εξήγησε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το