Οικονομία

Οι θεσμοί μπροστά στο ‘ΝΑΙ’ και το ‘ΟΧΙ’

thesmoi

«Θα περιμένουμε την ψήφο του ελληνικού λαού». Με αυτήν τη φράση το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη ότι διακόπτουν τις συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση ως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Από τις 30 Ιουνίου τα μεσάνυχτα που έληξε το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα και η Ελλάδα αθέτησε τις πληρωμές της προς το ΔΝΤ, η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή χρεοκοπίας. Ενα νέο πρόγραμμα βοήθειας, δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, από τους Ευρωπαίους εταίρους είναι αναγκαίο για να αποφευχθεί το σενάριο της καταστροφής.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο εφικτή είναι η επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα με τους Ευρωπαίους εταίρους την επομένη του δημοψηφίσματος. Πόσο εφικτή είναι η επίτευξη συμφωνίας, μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, δηλαδή ως τις 20 Ιουλίου, που η Ελλάδα καλείται να πληρώσει 3,7 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ακόμη 1 δισ. ευρώ σε άλλους τραπεζικούς οργανισμούς. Την απάντηση θα τη δώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Στην περίπτωση που ο ελληνικός λαός δεν δεχτεί το σχέδιο της συμφωνίας που ήδη υπάρχει στο τραπέζι, και επικρατήσει το «όχι», η διαπραγμάτευση για μια νέα συμφωνία με τις χώρες της Ευρωζώνης θα είναι πολύ πιο δύσκολη και περίπλοκη απ΄ αυτό που είδαμε μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πετύχουν μέσα σε δεκαπέντε μέρες ό,τι δεν κατάφεραν επί πέντε μήνες.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
Παρά την έντονη δυσφορία και δυσπιστία που τρέφουν όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της Ευρωζώνης στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνησή του, κανένας δεν θα θελήσει να εγκαταλείψει την Ελλάδα στην τύχη της και, υπό τον κίνδυνο μιας μεγάλης καταστροφής, θα προσπαθήσουν να βρουν μια λύση.
Οι πρωταγωνιστές της απόλυτης ασυνεννοησίας θα πρέπει να ξανακαθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να γεφυρώσουν ένα ατελείωτο χάσμα σε λίγες μόνο ημέρες. Ποιος μπορεί όμως να είναι βέβαιος ότι αυτήν τη φορά θα επικρατήσει η λογική και δεν θα πέσουμε στο σκοτάδι; Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη στην ολλανδική Βουλή ότι ένα «όχι» θα φέρει τους Ελληνες σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, δείχνοντας ότι το «όχι» δεν θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο πακέτο βοήθειας, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση, αλλά σε ακόμα πιο σκληρούς όρους.
«Ενα πράγμα πρέπει να γνωρίζουν οι Ελληνες: Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουν ότι θα πετύχουν μια καλύτερη συμφωνία, εάν ψηφίσουν ”όχι” στο δημοψήφισμα», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι τίμια, όταν λέει στον Ελληνα ψηφοφόρο ότι το μέλλον της χώρας θα είναι πολύ πιο εύκολο μετά το ”όχι”».
Αντιθέτως το «ναι», όπως είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, «προσφέρει περισσότερη προοπτική για συζήτηση». Αν ο ελληνικός λαός εκφραστεί υπέρ μιας συμφωνίας, τότε ο δρόμος για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας θα ανοίξει πολύ πιο εύκολα. Ομως ακόμα και σ’ αυτήν την περίπτωση, όλες οι πλευρές θα πρέπει να δράσουν πολύ γρήγορα.
Είναι επίσης πολύ πιθανό στην περίπτωση που υπερισχύσει το «ναι», οι Ευρωπαίοι να μη δεχτούν τον Αλέξη Τσίπρα για συνομιλητή τους, αφού θα είναι πλέον γι’ αυτούς «persona non grata».
Οι αλλαγές στο εσωτερικό της κυβέρνησης ή στο εσωτερικό της ελληνικής πολιτικής σκηνής θα πρέπει να γίνουν γρήγορα, ώστε αυτός που θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους και πιστωτές να συμφωνήσει σε ένα νέο πακέτο βοήθειας πριν από τις 20 Ιουλίου. Πάλι όμως δεν θα αρκεί η Ελλάδα να συμφωνήσει στα μέτρα, αλλά θα πρέπει να εγκριθούν από την ελληνική Βουλή, πριν γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση χρημάτων.
Κανείς δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όμως τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν κι αν συνεχιστούν οι εκβιασμοί, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ατύχημα.
Το μήνυμα Γιούνκερ
Την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος τη Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απηύθυνε δραματική έκκληση προς τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι», για το καλό της Ελλάδας και για το καλό της Ευρώπης.
Αν επικρατήσει το «Οχι», είπε ο Ζ.-Κλ. Γιούνκερ, το μήνυμα που θα στείλει η Ελλάδα σε όλο τον πλανήτη θα είναι όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Είναι η στιγμή που οι Ελληνες καλούνται να μιλήσουν και να φτιάξουν τη δική τους μοίρα για τη σημερινή γενιά και για τις γενιές που θα έρθουν», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

ΕΚΤ
Δεν θα βγάλει την πρίζα από τις τράπεζες, δεν θα δώσει βαθιά ανάσα χωρίς συμφωνία
Στάση αναμονής κρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρις ότου βγει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αμέσως μετά, τη Δευτέρα, οι κεντρικοί τραπεζίτες μέλη της θα συνεδριάσουν και θα φανερώσουν τη στάση τους στο αποτέλεσμα. Στο μεταξύ, τα χαρτονομίσματα εξαντλούνται.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δηλαδή είτε «όχι» είτε «ναι», η ΕΚΤ δεν θα «τραβήξει την πρίζα» από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, με το «ναι» θα της δινόταν το πράσινο φως από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για να δώσει άμεσα πολύτιμη ρευστότητα. Δε θα πρέπει όμως να θεωρηθεί ότι πριν από την υπογραφή συμφωνίας το ύψος της ρευστότητας θα ήταν τέτοιο που θα έδινε σημαντική ανάσα. Θα ήταν όσο χρειάζεται για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες.
Συγκεκριμένα, πηγές στο Reuters εκτιμούν ότι τη Δευτέρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, συνεκτιμώντας το αποτέλεσμα, θα εξετάσει αν θα παγώσει, αν θα επεκτείνει ή αν θα περιορίσει μέσω επιπλέον «κουρέματος» των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών.
Το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα είναι μια ψηφοφορία για τη συνέχιση της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Zόζεφ Μπονίτσι, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας. «Το ερώτημα (σ.σ. του δημοψηφίσματος) είναι το εάν θέλουν να είναι με το ευρώ. Θα πρέπει να παίξουν με τους ίδιους κανόνες» δήλωσε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στο Μιλάνο. Σε ερώτηση για το αν η ΕΚΤ θα σταματήσει να χορηγεί τις τράπεζες με έκτακτη ρευστότητα αν κερδίσει το «όχι» απάντησε: «Ας περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα».
Σε ανακοίνωση της Moody’s αναφέρεται ότι οι αναλυτές της θα εξετάσουν τον πιθανό κίνδυνο απωλειών για καταθέτες, υπό το φως του αυξημένου κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ. Την ίδια ώρα ο οίκος αξιολόγησης Fitch τονίζει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας θα είχαν χρεοκοπήσει εάν δεν είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί περιορισμοί, λόγω των εκροών καταθέσεων και της απόφασης της ΕΚΤ να μην αυξήσει τα όρια του ELA. Ο οίκος επισημαίνει ότι η ρευστότητα και η φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πολύ αδύναμες και σημειώνει ότι κάποιες τράπεζες ενδεχομένως φθάνουν σε σημείο που το κλείσιμό τους αποτελεί πραγματική πιθανότητα.

ΔΝΤ
Κρατάει μικρό καλάθι και ετοιμάζει διμέτωπο με Ελλάδα και Ευρώπη
«Από κάθε άποψη, η Δευτέρα θα είναι μια διαφορετική μέρα» ήταν η απάντηση στελέχους του ΔΝΤ σε συνομιλητή του ο οποίος ήθελε να πληροφορηθεί εάν το Ταμείο έχει εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που το αποτέλεσμα του αυριανού δημοψηφίσματος είναι αρνητικό για τους θεσμούς.
Το στέλεχος πιστεύει ότι ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θα αλλάξει τις θέσεις του και θα συνεχίσει να επιμένει «σε αδιέξοδες πολιτικές», όπως τις χαρακτήρισε, για την Ελλάδα. Στο ΔΝΤ εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει σύντομα συμφωνία και υποστηρίζουν ότι λόγω του οικονομικού προβλήματος ούτε οι τράπεζες θα ανοίξουν, ούτε θα υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα για να αλλάξει η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Η δημοσιοποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας (DSA) και η ενημέρωση που ακολούθησε αναδεικνύουν λίγο-πολύ τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν κρύβει τον θυμό της για την απόφαση της Αθήνας να μην πληρώσει τις δόσεις του Ιουνίου. Ετσι, στο τελευταίο ΔΣ φρόντισε να «τσιμεντώσει» τις συμμαχίες της και να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, καθώς φαίνεται να πιστεύουν στο ΔΝΤ ότι «πάνε σε πόλεμο». Η κ. Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της έχουν ανοίξει δύο μέτωπα, ένα με την Ελλάδα και ένα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και δείχνουν αποφασισμένοι να επιβάλουν τη δική τους ατζέντα.
Στο πλαίσιο αυτό, το δίλημμα για την κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους θα αλληλοσυνδέεται, καθώς η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις για να κερδίσει την αναδιάρθρωση και οι Ευρωπαίοι να «αλλάξουν» τη χώρα μας, όπως επιθυμούν διακαώς. Το μήνυμα του ΔΝΤ στις χώρες της Ευρωζώνης είναι ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν περισσότερα από τα δανεικά που έδωσαν στην Ελλάδα.
Αλλαγή στάσης
Το Ταμείο απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ισχυρισμό ή υπόνοια ότι έχει αναμειχθεί σε οποιοδήποτε πολιτικό παιχνίδι. Ομως, πρώην στελέχη είπαν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι το ΔΝΤ θα προτιμούσε μια συνεργάσιμη κυβέρνηση και με τα σημερινά δεδομένα ο κ. Τσίπρας δεν είναι. Μετά το δημοψήφισμα, το Ταμείο αναμένεται να αλλάξει στάση στο θέμα των επιθεωρήσεων. Θεωρούν τη διαδικασία των Βρυξελλών χρονοβόρα και αποτυχημένη και πιστεύουν ότι χωρίς επιτόπου αξιολόγηση οι εκθέσεις τους δεν θα είναι έγκυρες και οπωσδήποτε δεν θα είναι αποτελεσματικές.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το