Τοπικά

Η συνέντευξη του Αχ.Μπέου για το οικόπεδο της οδού Παρασκευοπούλου

Την έγκριση της χρηματοδότησης για το δικαστικό μέγαρο Βόλου αναμένει ο Δήμος Βόλου όπως ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος. Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και όπως ανέφερε ο Αχ.Μπέος, ο κ. Ζήσης Μαμούρης έχει τη βούληση να γίνει αυτό που προβλέπεται στο συμβόλαιο, δηλαδή μια διαλυτική αίρεση για το οικόπεδο, αλλά το θέμα πρέπει να εγκριθεί και από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου. Ειδικότερα, ο κ. Μπέος δήλωσε ότι το θέμα του δικαστικού μεγάρου είναι μια υπόθεση που αφορά την πόλη, αλλά δεν είναι στις αρμοδιότητες της δημοτικής αρχής. «Δεν εξαρτάται από εμάς, δεν έχουμε εμείς το μαχαίρι και το καρπούζι, είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να το χρηματοδοτήσει και να το κατασκευάσει. Εμείς συμβάλλουμε γιατί βλέποντας επί σειρά ετών ότι δεν γίνεται κάτι, είμαστε υποχρεωμένοι να ενεργούμε και να ενδιαφερόμαστε για το καλό της πόλης. Την απόφαση άλλοι την παίρνουν» είπε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι περιμένει την άλλη εβδομάδα με αγωνία την ένταξη από το διϋπουργικό συμβούλιο της χρηματοδότησης του δικαστικού Μεγάρου Βόλου, ενώ η δημοτική αρχή έχει υπόψιν της άλλα δύο οικόπεδα.  “Αν χρειαστεί θα αγοραστεί νέο οικόπεδο, ο Δήμος Βόλου θα το κάνει” δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο δήμος  θεωρεί ηθική του υποχρέωση να επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο το αντίτιμο που κατέβαλε για το οικόπεδο στην Παρασκευοπούλου.

Σε ό,τι αφορά το οικόπεδο της Παρασκευοπούλου, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με το συμβόλαιο που υπογράφηκε στις 6/7/2005, σε περίπτωση μη καταβολής των συμφωνηθέντων ή μη αξιοποίησης του ακινήτου εντός τριετίας, το ακίνητο θα επιστραφεί στην κυριότητα του δήμου Νέας Ιωνίας. Ακόμη ανέφερε ότι στη σύσκεψη με τους βουλευτές, τους μοιράστηκε ένα πακέτο αλληλογραφίας του δήμου με τον Υπουργό και τις υπηρεσίες και ένα έγγραφο με ημερομηνία 10/11/2020 που αναφέρει τις ενέργειες του δήμου Βόλου, και έχει το ιστορικό της Παρασκευοπούλου, όπου αναφέρεται πως ανήκε κατά κυριότητα στον δήμο Ν Ιωνίας και παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έναντι 150.000 ευρώ.
« Έχω δει πολιτικούς απατεώνες αλλά αυτός ο τίτλος ανήκει κατά πλειοψηφία στους δικούς μας του Βόλου. Στη σύσκεψη γνώριζαν όλοι τι έχει κάνει ο δήμος Βόλου, άρα γνώριζαν ότι το οικόπεδο έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Όμως, βγήκαν κι είπαν ότι δε γνώριζαν. Αφού το είχαν μπροστά τους. Μη μιλάτε ρε… εκτίθεστε ανεπανόρθωτα. Εσείς εκπροσωπείτε μία ολόκληρη πόλη στο κοινοβούλιο, βγαίνετε και λέτε αηδίες; Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων… πρώτη φορά βλέπω να χαίρονται και να παρακαλάνε, να αποτύχει το έργο. Το καλό της πόλης δεν σας αφορά;» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές.
Ακόμη σημείωσε ότι για το θέμα του οικοπέδου εύχεται να πρυτανεύσει η λογική, να επιστραφεί στον Δήμο Βόλο για να το δωρίσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ανεγερθεί το νέο δικαστικό μέγαρο. Το θέμα έρχεται αύριο προς συζήτηση και στο δημοτικό συμβούλιο. «Νικητής θα βγει ο Δήμος Βόλου, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, όσο συνεργάσιμος κι αν είναι ο πρύτανης, το θέμα θα πρέπει να περάσει από τη Σύγκλητο. Εκεί υπάρχουν κι οι Τάκηδες με τις ρόμπες που φοράνε, δεν θα είναι εύκολο, ούτε αυτονόητο» πρόσθεσε.
Μάλιστα έστειλε και μήνυμα στη Σύγκλητο αναφέροντας ότι θεωρεί αδιανόητο να έρθει το Πανεπιστήμιο σε κόντρα με την κοινωνία του Βόλου και τη δημοτική Αρχή. «Είχαν 16 χρόνια να αξιοποιήσουν το οικόπεδο, από τη στιγμή που δεν το αξιοποίησαν και το χρειάζεται η κοινωνία, θεωρώ ότι χωρίς να φτάσουμε στα δικαστήρια, θα επιστραφεί γιατί ο κύριος κάτοχος είναι ο δήμος Βόλου».

Ο Αχ.Μπέος μίλησε και για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του στην Αθήνα με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη για έργα στον Βόλο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι συναντήσεις αφορούσαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ, για τα περισσότερα από τα οποία όπως σημείωσε, υπήρξαν δεσμεύσεις από τους υπουργούς.
Αναλυτικά, με τον υπουργό στο Υπουργείο Εσωτερικών προτάθηκαν έργα που αφορούν ανακαινίσεις σχολικών κτιρίων, αναπλάσεις, αγροτικές οδοποιήσεις και ψηφιοποιήσεις 35 εκατ. ευρώ. Από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» υπήρξαν δεσμεύσεις για έργα της ΔΕΥΑΜΒ όπως η προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών υδρομέτρων, εξοπλισμό, αξιοποίηση υδάτινων πόρων για το ΒΑ μέτωπο, εξασφάλιση πόσιμου νερού για Αγχίαλο, Αϊδίνι, Μικροθήβες και Κριθαριά αξίας 40 εκατ. ευρώ. Μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο δήμαρχος είπε ότι η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων προϋπολογισμού 42 εκ. ευρώ είναι στο τελικό στάδιο και σύντομα θα γίνει η δημοπράτηση για την ανάδειξη του αναδόχου. Στη Γενική Γραμματεία και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έθιξε το ζήτημα της απομάκρυνσης των φυλακών της Χιλιαδούς, καθώς δίπλα στεγάζονται σχολεία ενώ μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης, φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο η ένταξη του ενεργειακού πάρκου στο πρόγραμμα net metering, ύψους 40 εκατ.ευρώ.
Τέλος, στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών συζητήθηκαν έργα που αφορούν την ολική αποκατάσταση της οδοποιίας. Το έργο θα περάσει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εγκριθεί. Επίσης έγιναν συζητήσεις για αντιπλημμυρικά έργα σε Αγριά και Νέα Αγχίαλο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το