Κόσμος

Η πρώτη δορυφορική φωτογραφία από το κατεστραμμένο φράγμα στην Ουκρανία

Οι πρώτες δορυφορικές εικόνες από την καταστροφή που έχει προκληθεί μετά την ανατίναξη του φράγματος στον υδροηλεκτρικό σταθμό Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Το BBC ανάρτησε την πρώτη φωτογραφία που δείχνει εκτεταμένες ζημιές στο κεντρικό τμήμα του φράγματος και σε ένα τμήμα του κτιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Dnipro.

Το νερό τρέχει προς τα κατάντη από δύο ρήγματα. Ένα τρίτο ρήγμα κινεί επίσης νερό νότια στο λεγόμενο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας. Οι κάτοικοι που ζουν κατά μήκος του φράγματος Nova Kakhova στον ποταμό Ντνίπρο στη Χερσώνα έλαβαν τη συμβουλή να κάνουν «ό,τι πρέπει για να σώσουν τη ζωή τους», σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία πως έδρασε σε «μια στιγμή πανικού»

Σύμφωνα με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας, το φράγμα ανατινάχθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις «σε μία στιγμή πανικού».

Μάλιστα, δύο βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τον κατεστραμμένο τοίχο του φράγματος και νερό να ρέει ανεξέλεγκτα. Πολλά κτίρια στην είσοδο του φράγματος υπέστησαν επίσης σοβαρές ζημιές, όπως μεταδίδει το CNN.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος της Nova Kakhovka αρχικά αρνήθηκε ότι το φράγμα κατέρρευσε, αλλά στη συνέχεια δήλωσε ότι επλήγη από «σοβαρή τρομοκρατική επίθεση», πριν επιβεβαιώσει αργότερα ότι η επισκευή του «δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή».

Και ο Andrey Alekseenko, ένας άλλος Ρώσος αξιωματούχος της Χερσώνας, υποτίμησε την απειλή: «Δεν υπάρχει καμία απειλή για τη ζωή των ανθρώπων» δήλωσε, προσθέτοντας ότι το προσωπικό του υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης ελέγχει τα επίπεδα των υδάτων.

Ωστόσο, σε μια βιντεοσκοπημένη δήλωση που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Oleksandr Prokudin, ο διορισμένος από την Ουκρανία επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης της Χερσώνας, δήλωσε ότι το νερό «θα φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο» σε λίγες ώρες. Επίσης, γνωστοποίησε πως οι εκκενώσεις στην «επικίνδυνη περιοχή» γύρω από το φράγμα έχουν ξεκινήσει και κάλεσε τους πολίτες «να εγκαταλείψουν άμεσα».

Οι πλημμύρες άρχισαν να πλήττουν τους οικισμούς του ποταμού Ντνίπρο, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι
Ειδικότερα, ανώτερος Ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οικισμοί στις όχθες του ποταμού Ντνίπρο στην περιοχή της Χερσώνας έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν πλημμύρες μετά την καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka νωρίς την Τρίτη.

Καθώς το νερό συνεχίζει να εκρέει γρήγορα, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα επίπεδα θα είναι «κρίσιμα υψηλά» σε λίγες ώρες.

Περίπου 80 οικισμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων, βρίσκονται στη ζώνη πιθανών πλημμυρών, δήλωσε νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν
Συνολικά 742 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή της Χερσώνας μετά την καταστροφή του μεγάλου φράγματος.

Το αρμόδιο υπουργείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές Αρχές βοηθούν τους ανθρώπους, με τον υπουργό Εσωτερικών να εκφράζει ανησυχία «για τους ανθρώπους μας που παραμένουν στην προσωρινά κατεχόμενη ανατολική όχθη της περιοχής».

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το