Κόσμος

Η πρώτη διαστημική αποστολή της Ινδίας για τη μελέτη του Ηλιου

Μετά την επιτυχή προσεδάφιση του Chandrayaan-3, η Ινδία πραγματοποίησε σήμερα την εκτόξευση ενός πυραύλου με αποστολή τη μελέτη του Ηλιου.

Η πρώτη διαστημική αποστολή της Ινδίας για τον Ηλιο έχει στόχο τη μελέτη των ηλιακών ανέμων οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τη Γη και παρατηρούνται συχνά μέσω ατμοσφαιρικών φαινομένων.

H εκτόξευση του Aditya-L1 (ονομασία του Ηλιου στα ινδουιστικά) έγινε περίπου στις 9:20 ώρα Ελλάδος.

Η διαστημική αποστολή της Ινδίας για τη μελέτη του Ηλιου ακολουθεί την αποστολή από τη χώρα στο φεγγάρι, στα τέλη του προηγούμενου μήνα, καθώς η Ινδία έγινε η πρώτη χώρα που προσεδάφισε διαστημικό όχημα στον νότιο πόλο της Σελήνης, πετυχαίνοντας τον στόχο αυτόν ταχύτερα από τη Ρωσία.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία είχε έναν πιο ισχυρό πύραυλο-φορέα, ο ινδικός Chandrayaan-3 ξεπέρασε σε επιδόσεις τον Luna-25 για την πραγματοποίηση της προσεδάφισης στη Σελήνη.

Η αποστολή έχει την ικανότητα να κάνει “ένα μπιγκ μπανγκ, από επιστημονική άποψη”, δήλωσε ο Σόμακ Ρεϊτσαούντρι, ο οποίος εμπλέκεται στην ανάπτυξη κάποιων από τα εξαρτήματα του ινδικού οχήματος διαστημικής παρατήρησης. Οπως είπε, ενεργειακά σωματίδια που αποβάλλονται από τον ήλιο ενδεχομένως να πλήξουν δορυφόρους που ελέγχουν τις επικοινωνίες και έχουν εκτοξευτεί από τη Γη.

“Εχουν καταγραφεί επεισόδια κατά τα οποία σημαντικές επικοινωνίες διακόπηκαν καθώς κάποιος δορυφόρος δέχτηκε την επίδραση του ηλιακού στέμματος. Οι δορυφόροι με χαμηλή γήινη τροχιά βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών παγκοσμίως και το γεγονός αυτό καθιστά τη διαστημική αποστολή Aditya L1 ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα”, εξήγησε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το