Αθλητισμός

Η μάχη για τη Σεμένια συνεχίζεται: «Βιολογικά είναι άνδρας»

Ο πρώην πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας αθλητισμού Χοσέ Μαρία Οντριζόλα υποστήριξε πως οι περιορισμοί στον αριθμό τεστοστερόνης που επέβαλε η IAAF είναι δίκαιη και βάζουν τέλος σε μακροχρόνιες αδικίες. Αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση της νοτιοαφρικανής Κάσπερ Σεμένια τονίζοντας πως «βιολογικά είναι άνδρας».
Ο Οντριζόλα είναι καθηγητής βιοχημείας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του IAAF. Σε συνέντευξη του στο ισπανικό περιοδικό Sport δήλωσε πως οι αθλητές με υψηλό επίπεδο τεστοστερόνης έχουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων ανταγωνιστών τους των οποίων το βιολογικό επίπεδο τεστοστερόνης είναι σημαντικά χαμηλότερο.

«Εχει τεστοστερόνη όπως οι άνδρες»
Ο Ισπανός παράγοντας τόνισε ότι ο δύο φορές ολυμπιονίκης από τη Νότια Αφρική έχει επίπεδο τεστοστερόνης ανάλογο με αυτό των ανδρών και σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς είναι υποχρεωμένη να μειώσει την τεστοστερόνη της κάτω από τα επίπεδα των νέων κανονισμών.

«Της δίνει αναμφισβήτητο πλεονέκτημα»
«Οι κανόνες ισχύουν για όλους. Η Σεμένια έχει χρωμοσώματα XY, όπως και άνδρες, και στη συνέχεια μια σειρά ορμονικών εσωτερικών ελέγχων που την καθιστούν υπερδρογόνο», είπε ο Οντριζόλα και πρόσθεσε: «Η Σεμένια έχει περισσότερη τεστοστερόνη από ό, τι οι περισσότεροι άνδρες και αυτό της δίνει αναμφισβήτητο πλεονέκτημα έναντι των αγώνων που δίνει σε αγώνες με γυναίκες».

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της IAAF, οι γυναίκες δρομείς που έχουν τεστοστερόνη ανώτερη από τις τιμές του γυναικείου φύλου υποχρεούνται να μειώσουν ιατρικά. Η Σεμένια έχει αρνηθεί να υποβληθεί στη μείωση των τιμών της τεστοστερόνης παρότι πριν λίγους μήνες έχασε την προσφυγή της τόσο στο διαιτητικό δικαστήριο (CAS) όσο και στο ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το