Τοπικά

Η Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου στηρίζει το συλλαλητήριο για την υγεία

Η Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας στηρίζει και συμμετέχει στην κινητοποίηση για τη στήριξη της δημόσιας υγείας που διοργανώνεται από σωματεία και φορείς την Τετάρτη 08/12 στις 18:00 στην Πλ. Ελευθερίας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση:

Δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού όλος ο κόσμος βρίσκεται στην εντατική. Λοκντάουν, διαλυμένα συστήματα υγείας, κραυγές πολέμου απέναντι σε ορατούς και αόρατους εχθρούς, εκατομμύρια νεκροί και άλλοι τόσοι ως παράπλευρες απώλειες των «υγειονομικών μέτρων», εμβολιασμοί με τιμωρητικά μέτρα στο ένα μέρος του πλανήτη, ελλείψεις εμβολίων στο άλλο. Η έξαρση της πανδημίας γίνεται ακόμα πιο ταξική. Είναι εμφανές ότι ο μεγάλος ασθενής είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Οτι οι κυβερνήσεις δεν νοιάζονται για την σωτηρία του λαού αλλά της εξουσίας του κεφαλαίου και των κερδών του. Για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη η πανδημία έγινε η τέλεια ευκαιρία για αναδιάρθρωση όλης της οικονομικής και πολιτικής ζωής, με επιδρομή στο εισόδημα της εργαζόμενης πλειοψηφίας και ατελείωτα πλούτη σε φαρμακευτικές και μπίζνες όσων έχουν σχέση με το εμπόριο της ΥΓΕΙΑΣ, με τα νέα ψηφιακά εργαλεία διακυβέρνησης που δοκιμάστηκαν στο όνομα της αντιμετώπισης της μετάδοσης.
Η ατομική ευθύνη κοστίζει…
Η εργαζόμενη πλειοψηφία για ακόμη μία φορά θα είναι αυτή που θα πληρώσει την κρίση και τα δάνεια που έπεσαν από την ΕΕ. Όλα τα κυβερνητικά μέτρα που πάρθηκαν είχαν το τίμημα της μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής υποτίμησής της. Διάλυση της κοινωνικής της ζωής με τα λοκντάουν και τις απαγορεύσεις, υπερεκμετάλλευση της εργασίας στο όνομα της συντήρησης των έγκλειστων, απόσυρση από την κοινότητα όλων των γιατρών και διάλυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, υποβάθμιση του ΕΣΥ και ενίσχυση των ιδιωτικών δομών υγείας, υποβάθμιση όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης και τα λουκέτα στα πανεπιστήμια, κα. Το σύνθημα της κυβέρνησης δεν ήταν άλλο από την ανάληψη της ατομικής ευθύνης για την αποσυμφόρηση του ΕΣΥ. Όλη η κοινωνία έπρεπε να προσαρμόσει τις ανάγκες της στις προτεραιότητες της ΕΕ και του Σταϊκούρα. Στην πραγματικότητα η ατομική ευθύνη δεν ήταν παρά η αποδοχή από την κοινωνική πλειοψηφία του κόστους της πανδημίας, η αποδοχή όλων των μέτρων φτωχοποίησης.
Η κυβέρνηση ενοχοποιεί εκείνο το κομμάτι του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί, προσπαθώντας να διχάσει τα λαϊκά στρώματα με ένα πόλεμο των εμβολιασμένων ενάντια στους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να καλύψει τις δικές της ευθύνες για τη διάλυση της δημόσιας υγείας και την προκλητική στήριξη των ιδιωτών επιχειρηματιών που δύο χρόνια τώρα τους «επιτάσσει» με το αζημίωτο δίνοντας τους δεκάδες εκατομμύρια και άφθονη πελατεία από τα χειρουργεία, ενώ τα κόβει κατά 80% στα δημόσια νοσοκομεία. Θεωρεί τον ανεμβολίαστο «κόστος» για το ΕΣΥ και τον καλεί να «πληρώσει» για τον εμβολιασμένο σε μια πρωτοφανή, φασίζουσα επίδειξη κοινωνικού αυτοματισμού.
Εξειδίκευση είναι να ξέρεις περισσότερα για πολύ λιγότερα, μέχρι να ξέρεις τα πάντα για το τίποτα…
Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η συνεισφορά των ειδικών που στελέχωσαν την επιτροπή τεχνοκρατών λοιμοξιολόγων. Η επιτροπή συμβόλιζε από την μία την συμφωνία της επιστημονικής κοινότητας ως προς την ορθότητα των μέτρων και από την άλλη την εθνική ενότητα στο πόλεμο που κηρύχθηκε. Στην πραγματικότητα δεν αποτελούσε παρά μια δράκα συστημικών επιστημόνων από τα πανεπιστήμια, το υπουργείο υγείας και τον ιδιωτικό τομέα που είχαν άμεσο συμφέρον από την κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγειονομικής περίθαλψης, την αναβάθμιση του ελέγχου των φαρμακευτικών εταιριών πάνω στο ΕΣΥ και τους ιδιώτες γιατρούς και την κάλυψη, στο όνομα της επιστήμης, του ευρύτερου αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου. Οι μαχόμενοι υγειονομικοί ενάντια στην κυβέρνηση είναι οι μόνοι που υπερασπίζονται τις απελευθερωτικές δυνατότητες της ιατρικής επιστήμης.
Ενώ από τα ΜΜΕ υπήρχε καταιγισμός δηλώσεων ειδικών, στην πραγματική ζωή η δήθεν επιστήμη τους έφτανε στις γειτονιές μας με το γκλομπ του μπάτσου. Αντί για πρωτοβάθμια περίθαλψη, εδραίωση του οικογενειακού γιατρού και άνοιγμα των κέντρων υγείας για κλινικές εξετάσεις ώστε να εντοπιστεί ο ευάλωτος πληθυσμός και να εκτιμηθεί το γενικό επίπεδο υγείας της κοινότητας, επιλέχθηκε το ακριβώς ανάποδο. Εξαφάνιση των γιατρών από την κοινότητα, αντικατάσταση τους από αστυνομικούς, εγκλεισμός στα σπίτια και οι συστάσεις για αποφυγή επίσκεψης των νοσοκομείων. Από κοντά και ένα ολόκληρο πλέγμα ψευτογιατρών, δικηγόρων και θρησκευτικών δικτύων που δεν έχασαν ευκαιρία να αξιοποιήσουν για δικό τους όφελος την λαϊκή αγανάκτηση στρέφοντας την σε αδιέξοδες και επικίνδυνες για την υγεία λύσεις.
Με το εμβόλιο όχι μόνο δεν άλλαξαν οι προτεραιότητες αλλά παρουσιάστηκε σαν η μαγική λύση. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα εκτελείται από μία ψηφιακή πλατφόρμα χωρίς κλινικές εξετάσεις και φαρμακοεπαγρύπνηση για τυχόν αντενδείξεις και παρενέργειες. Το κυριότερο όμως είναι ότι η πειθώ υποκαταστάθηκε από την διάχυτη καχυποψία που πυροδότησαν τα greenpass, οι απαγορεύσεις, οι περιορισμοί, η κατάργηση κάθε έννοιας ιατρικού απορρήτου και ο κοινωνικός αυτοματισμός. Έτσι το εμβολιαστικό πρόγραμμα πολύ γρήγορα έγινε ένα ακόμα πρόγραμμα ελέγχου και επιτήρησης, εδραίωσης των φαρμακευτικών εταιριών ως ρυθμιστές της ομαλότητας και της ασφάλειας της καπιταλιστικής δραστηριότητας και άλλο ένα φαιδρό επικοινωνιακό success story της κυβέρνησης, υπονομεύοντας τα πολύ σημαντικά οφέλη του. Παράλληλα εγκαταλείπεται το συστηματικό testing, διαμορφώνεται ένα νέο πεδίο αγοράς που αφορά τα πιστοποιητικά, μπαίνουν υγειονομικοί φόροι και προετοιμάζεται το έδαφος για την επιβολή νοσηλειών.
Η συνεχής εμφάνιση μεταλλάξεων, αναδεικνύει αυτό που από τη πρώτη στιγμή υποστήριζε το μαχόμενο κίνημα, για την ανάγκη κατάργησης των πατεντών και τη δωρεάν διάδοση των εμβολίων στις χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και συνολικά τις φτωχές χώρες, όπως βέβαια και την ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων υγείας τα οποία ο καπιταλισμός τα διαλύει ώστε να μετατραπεί η υγεία σε αποκλειστικό δικαίωμα όσων έχουν να πληρώσουν. Τώρα ο «ανεπτυγμένος κόσμος» πληρώνει, με μια ακόμη έξαρση της Covid-19 και χιλιάδες νεκρούς, τα κέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου και συνολικά τη λογική του καπιταλιστικού συστήματος.
Με το κοινωνικά αναγκαίο ή το καπιταλιστικά εφικτό;
Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο που από τη μία μεγάλο κομμάτι ευάλωτου πληθυσμού βρίσκεται αποκλεισμένο από αξιοπρεπή περίθαλψη και από την άλλη μεγάλο κομμάτι υγειούς πληθυσμού να έχει αρρωστήσει από την ίδια την κρατική διαχείριση της πανδημίας. Ο αόρατος εχθρός δεν είναι παρά η εργαζόμενη πλειοψηφία που στοχοποιήθηκε ως σαμποτέρ της εθνικής προσπάθειας αντί να αντιμετωπιστεί ως το κατεξοχήν υποκείμενο που χρήζει προστασίας. Ο Σκέρτσος δεν ξέχασε να μας υπενθυμίσει ότι η κρατική διάκριση μεταξύ αναγκαίων και μη αναγκαίων κοινωνικών δραστηριοτήτων και ελευθεριών που έγινε κατά το λοκντάουν οδηγεί και στην διάκριση μεταξύ αναγκαίου και πολυτελούς συστήματος υγείας. Πολυτέλεια είναι μία κλίνη ΜΕΘ, εκτός αν είσαι εκδότης ή αρχιερέας. Κρατική ευθύνη είναι μόνο η διευθέτηση της εύρυθμης εντατικής εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης η οποία στερημένη από τον κοινωνικό πλούτο που παράγει δεν της μένει πάρα να μεριμνά για την επιβίωσή της από τους κινδύνους της βάρβαρης ζωής της. Όλα τα άλλα είναι πολυτέλειες που θα πρέπει να αγοράσει. Πάνω σε αυτή την λογική εμπορευματοποιείται και η υγεία. Είναι πραγματικά πρόκληση στην πόλη μας βουλευτές της κυβέρνησης να μεσολαβούν υποτίθεται υπέρ της ενίσχυσης του νοσοκομείου Βόλου όταν οι ίδιοι είναι μέτοχοι ιδιωτικών κέντρων υγείας που έχουν πλουτίσει από αυτή την κατάσταση.
Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να δεχτούν αυτή την νέα πραγματικότητα. Σε όλο τον κόσμο ξεσπούν λαϊκοί αγώνες και εξεγέρσεις απέναντι στις κυρίαρχες επιλογές. Εκατομμύρια απεργοί εργάτες σε κρίσιμους τομείς δηλώνουν αποφασιστικά ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο για τους όρους εργασίας. Με συλλογική οργάνωση και αγώνες, σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής που επιβάλλεται ο κρατικός αυταρχισμός να παλέψουμε εδώ και τώρα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης ώστε να επιβάλλουμε αξιοπρεπείς όρους ζωής, διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών που θα έχουν σαν θεμέλιο ένα ισχυρό και δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας. Για να αποκτήσουμε τον έλεγχο και τα μέσα της επιστημονικής έρευνας και της παραγωγής φαρμάκου ώστε να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη και τους ανταγωνισμούς των καπιταλιστών.
Να παλέψουμε για:
• ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΟ. ΟΧΙ ΣΤΙΣ «ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ» ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΑΤΕΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
• ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ
• ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ, ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ
• ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΟΠΛΑ. ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΙ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΕΕ. ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ\ΕΣ. ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.
• ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το