Πολιτισμός

Η Κύπρος στην καρδιά του 14ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

 

Τα τελευταία χρόνια από το 2021 και ύστερα με τη διοργάνωση του 11ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, τα φεστιβάλ «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, χρωματίζονται ιδιαίτερα από τη συσχέτισή τους με εθνικά ιστορικά ορόσημα (βλ. 200 χρόνια από την επανεκκίνηση του Ελληνισμού 1821-2021, 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή 1922-2022), αλλά και αντανακλάσεις της επικαιρότητας (βλ. Κλιματική Αλλαγή). Καθώς το 2024 αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο που αποτυπώνεται στα πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο (1974-2024) με τη στρατιωτική κατοχή του 38% που έφερε παράλληλα και τη δημιουργία του παράνομου ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, οι Πηλιορείτες διοργανωτές αφιερώνουν θεματικά «Δεν ξεχνώ» ένα πολύ μεγάλο μέρος του 14ου Φεστιβάλ στο μαρτυρικό νησί της Αφροδίτης. Ο Κένταυρος λοιπόν συμπεριλαμβάνει στο φετινό πρόγραμμα των προφορικών παραστασιακών αφηγήσεων λαϊκά κυπριακά παραμύθια από τα κατεχόμενα, αλλά και τα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου, κυπριακούς μύθους, λαϊκές κυπριακές παραδόσεις, αλλά και συναξαριακές ιστορίες Αγίων του νησιού. Οργανώνονται τιμητικές βραδιές για φορείς του νησιού με σημαντική συνεισφορά στον θεσμό των φεστιβάλ αφήγησης, παρουσιάσεις σχετικών παραμυθιακών συλλογών με παραμύθια από τα κατεχόμενα, καλλιτεχνικά εργαστήρια αφιερωμένα και εμπνευσμένα από την κεραμική νεολιθική τέχνη με αναφορά στη Χοιροκοιτία, ομιλίες αλλά και γαστρονομικές παρουσίες με την παρουσία τοπικών κυπριακών σωματείων της Μαγνησίας.
Οι προετοιμασίες του 14ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου που έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, προκειμένου να δρομολογηθούν θετικά οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης που θα διαρκέσει από 3 έως και 11 Αυγούστου. Οι αφηγήσεις, πλην του αφιερώματος, με τη συμμετοχή Κυπρίων αφηγητών και αφηγητριών, ανάμεσα στις υπόλοιπες ελληνόφωνες παρουσίες, περιλαμβάνουν τις συμμετοχές τεσσάρων Λεσχών Αφήγησης, που υποστηρίζει η ομώνυμη του Φεστιβάλ ΑΜΚΕ του Βόλου, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της πρωτοεμφανιζόμενης των Χανίων, με ποικίλη συμμετοχή αφηγητών κάθε χρόνο. Ανάμεσα στις συμμετοχές των παραστάσεων αφήγησης συμπεριλαμβάνονται παλιότερες και νεότερες ομάδες αφηγητών και ατομικές εμφανίσεις, ενώ οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε ανοιχτούς εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Οι εσωτερικοί-κλειστοί χώροι είναι: Το Εικαστικό Μουσείο του Γλύπτη Νικόλα, το εσωτερικό του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου για τα συναξάρια Κυπρίων Αγίων, αλλά και ιστορίες της Παναγιάς από Μύκονο, Ρόδο και Κύπρο, καθώς και του Φουαγιέ του Βαφειάδειου Πνευματικού Κέντρου (Παράλληλες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις). Στους ανοιχτούς χώρους συμπεριλαμβάνονται αυλές ποικίλων φιλόξενων γωνιών από το παρελθόν (Μουσείο Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης «Κώστας Λιάπης», αυλή Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Παλιό Δημοτικό Σχολείο). Στο πλαίσιο του φεστιβάλ δρομολογείται η επανεμφάνιση της αγαπημένης φιγούρας του τοπικού Μουντζούρη με αφηγήσεις στους σταθμούς και συμπεριλαμβάνονται τα εργαστήρια για την ψυχαναλυτική και παραστασιακή προσέγγιση των λαϊκών παραμυθιών. Παλιότεροι και νεότεροι προφορικοί αφηγητές και ιστορίες από το συλλογικό φαντασιακό του ελληνόφωνου κόσμου και όχι μόνο, ανανεώνουν το ραντεβού στις εκδηλώσεις του Κένταυρου προσμένοντας το ετήσιο αντάμωμα με παλιούς και νέους φίλους των λαϊκών παραμυθιών και των αφηγήσεών τους.
Περισσότερες πληροφορίες με λεπτομέρειες, θα ανακοινωθούν στην εξέλιξη των προετοιμασιών το αμέσως επόμενο διάστημα στον Τύπο, καθώς και στο ιστολόγιο του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου http://paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com/.

 

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το