Τοπικά

Η κρίση οδηγεί σε πιο γρήγορο πτυχίο – Συντομεύουν τις σπουδές τους οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η όλο και εντεινόμενη αδυναμία των γονέων να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις της φοιτητικής ζωής των παιδιών τους, οδηγούν τους φοιτητές να συντομεύουν τον χρόνο σπουδών τους, για την απόκτηση του πτυχίου, ώστε και τα έξοδα να μην τρέχουν.
Στις τελετές ορκωμοσίας που πραγματοποιήθηκαν πριν μερικές ημέρες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ένα σημαντικό ποσοστό των φοιτητών πήρε το πτυχίο του ακριβώς στον προβλεπόμενο χρόνο. Το φαινόμενο ήταν πιο έντονο στα Παιδαγωγικά Τμήματα, το Οικονομικό, το Ιστορικό.
Αλλά και σε άλλα τμήματα, όπως τα Πολυτεχνικά, πλέον οι φοιτητές επιδιώκουν να τελειώνουν σύντομα, ώστε να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές ή να βρουν μια εργασία.

Αυτή την τάση την παρατηρούν όλο και πιο έντονα και οι καθηγητές που βλέπουν τη διαφορά ανάμεσα στα χρόνια της κρίσης και αυτά των προ μνημονίων.
Πριν μερικές εβδομάδες ορκίστηκαν οι φοιτητές στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Ένα 20% των φοιτητών που εισήχθησαν στο Τμήμα πριν τέσσερα χρόνια, κατάφερε και ολοκλήρωσε ακριβώς στον προβλεπόμενο χρόνο τις σπουδές του, χωρίς να αφήσει μάθημα για την εξεταστική Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης επισήμανε πως «είναι ένα πολύ καλό ποσοστό, καθώς ένα 20% των φοιτητών ολοκλήρωσε ακριβώς τις σπουδές στα τέσσερα χρόνια. Βέβαια υπάρχει και ο μεγάλος όγκος των φοιτητών που θα πάρει το πτυχίο του μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου και οι οποίοι θα ορκιστούν τον Νοέμβριο. Γενικότερα ο μέσος χρόνος αποφοίτησης στο Τμήμα είναι στα 4,5 χρόνια. Και λόγω της οικονομικής κρίσης έχει μειωθεί ο χρόνος σπουδών για την αποφοίτηση. Βλέπουμε τους φοιτητές να θέλουν να ολοκληρώνουν σύντομα τις σπουδές τους. Οι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους να τελειώνουν γρήγορα, ώστε να περιορίσουν και τα έξοδα. Είναι κάτι φυσιολογικό, αφού το μηνιαίο εισόδημα για πολλές οικογένειες έχει μειωθεί και οι γονείς δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Μάλιστα λόγω της κρίσης οι φοιτητές θέλουν να τελειώνουν γρήγορα, ώστε να κάνουν κάποιο μεταπτυχιακό και να μπουν γρήγορα στην αγορά εργασίας».

Η τελετή ορκωμοσίας των αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής χρειάστηκε να γίνει σε δύο μέρη, καθώς ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 80.
Ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών κ. Γιώργος Κλεφτάρας επισήμανε πως «οι φοιτητές μέσα στην κρίση προσπαθούν να τελειώσουν τις σπουδές τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γίνεται, ενώ υπάρχουν και φοιτητές που επιλέγουν να μην έρχονται συχνά στο Πανεπιστήμιο για να παρακολουθούν τα μαθήματα, και να τα εξετάζονται απευθείας στις εξεταστικές. Αυτό συμβαίνει σε κάποια μαθήματα που δεν έχουν εργαστήρια και που η παρουσία είναι συνήθως υποχρεωτική. Ειδικά στα Παιδαγωγικά Τμήματα που οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στους πίνακες για να εργαστούν ως αναπληρωτές στα σχολεία, η προσπάθεια για γρήγορη λήψη του πτυχίου είναι ακόμη πιο έντονη».
Άλλες διαμορφούμενες τάσεις μέσα στην κρίση είναι οι φοιτητές να μετακινούνται καθημερινά μεταξύ Βόλου και άλλων πόλεων όπως στη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, χωρίς να νοικιάζουν σπίτι. Άλλωστε υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Θεσσαλών φοιτητών που σπουδάζουν στον Βόλο και έτσι μπορεί να πηγαινοέρχεται, αν και αυτό πάντα κρύβει διάφορες δυσκολίες.
Μια ακόμη τάση είναι ορισμένοι φοιτητές να εμφανίζονται μόνο στα μαθήματα που έχουν εργαστήρια και είναι υποχρεωτική η παρουσία τους και να εξετάζονται απλώς στα μαθήματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το