Τοπικά

Η ιστορία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου σε ένα βιβλίο

Η ιστορία ενός σπουδαίου σχολείου με 120 χρόνια ζωής, του 5ου Δημοτικού Βόλου, ξετυλίγεται σε ένα βιβλίο 500 σελίδων. Ένα πολύ σημαντικό συγγραφικό εγχείρημα, που έχει αρχίσει από το 2013 ο διευθυντής του σχολείου κ. Απόστολος Ατσιάς, αξιοποιώντας όλο το αρχειακό υλικό, καθώς και προφορικές μαρτυρίες.

Και είναι από τις λιγοστές φορές, που έχει αποτυπωθεί σε τοπικό επίπεδο η ανάδειξη της ιστορίας ενός σχολείου. Εκπαιδευτικές τομές και εξελίξεις, εθνικά γεγονότα και χρονιές σταθμοί στη σύγχρονη ελληνική ιστορία ιχνηλατούνται και ξεπροβάλλουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, το οποίο θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2021.
Μέσα από ενδελεχή μελέτη, πολλή αφοσίωση και ανάλυση των στοιχείων ο κ. Ατσιάς ξεδιπλώνει στις σελίδες την πορεία ενός σχολείου, που είναι μικρογραφία της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, από τον 19ο αιώνα στον 20ο και στον 21ο. Εξάλλου η ιστορία του σχολείου εντάσσεται στην εκπαιδευτική ιστορία του νομού και της χώρας ευρύτερα. «Νιώθω ευλογημένος, που μπόρεσα να αναλάβω ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα, της συγγραφής του βιβλίου για την ιστορία του 5ου Δημοτικού Βόλου», τόνισε ο κ. Ατσιάς και συμπλήρωσε πως «άρχισα τη συγγραφή του βιβλίου με την αξιοποίηση των διαφόρων στοιχείων το 2013 και ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα, ώστε το βιβλίο να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2021».
Ο ίδιος είναι διευθυντής στο 5ο δημοτικό Βόλου τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια και αξιοποιώντας την ιδιότητά του και ως ιστορικού της εκπαίδευσης, θέλησε να ερευνήσει και να φέρει στο φως πλούσιες πτυχές ενός σχολείου, με την ιστορικότητα που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο Δημοτικό.

Το 5ο δημοτικό Βόλου λειτούργησε το 1899 και με κάποιο τρόπο έχει συμπορευτεί με όλα τα σπουδαία γεγονότα του νεότερου ελληνικού κράτους.
«Στο βιβλίο 500 σελίδων παρουσιάζεται η κάθε χρονιά ξεχωριστά. Και, όπως είναι ευνόητο, υπήρξαν χρονιές, που ήταν σταθμοί για την Ελλάδα, τη Μαγνησία, την εκπαίδευση. Να αναφέρουμε ενδεικτικά το 1936, με την άνοδο του Μεταξά, το 1940 με την κήρυξη του Πολέμου, το 1955 με τους σεισμούς στον Βόλο. Τα γεγονότα είναι πολλά και φτάνουμε μέχρι και στο σήμερα τον κορωνοϊό», επισήμανε ο κ. Ατσιάς και πρόσθεσε πως «υπάρχουν χρονιές, που δεν σημαδεύτηκαν από μεγάλα γεγονότα ή εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρουσιάζεται η σχολική ζωή με διάφορες δράσεις. Για παράδειγμα από το 2010 μέχρι και σήμερα στο 5ο Δημοτικό υλοποιείται πρόγραμμα ανακύκλωσης, το οποίο αναδεικνύεται στο βιβλίο».
Για την άντληση των πληροφοριών του ο κ. Ατσιάς αξιοποίησε το αρχείο του σχολείου από το 1899, όπως τα πρακτικά διδασκόντων, το βιβλίο πρωτοκόλλου, το αρχείο του επιθεωρητή του Νομού Μαγνησίας. Ένα άλλο μέρος του υλικού του προήλθε και από τις μαρτυρίες εκπαιδευτικών και μαθητών. Το βιβλίο διανθίζεται και από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που διασώθηκε από εκπαιδευτικούς.

«Ήταν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια έρευνας και μελέτης όλων αυτών αρχειακών εγγράφων. Για παράδειγμα υπάρχουν τα μαθητολόγια από εκείνα τα χρόνια, με τα ονόματα και τους αριθμούς των μαθητών», ανέφερε ο διευθυντής, που τόνισε πως μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις με το παρελθόν. Θα δουν πολλά πράγματα, που σχετίζονται με το διδασκαλικό κόσμο και, πώς εξελίχθηκαν στην πορεία.
«Για παράδειγμα κάπου μεταξύ 1935-1940 στην Ανάβρα υπήρχαν 140 μαθητές, που τους δίδασκε ένας εκπαιδευτικός και γινόταν μια προσπάθεια από τους γονείς στον επιθεωρητή, για να στείλει και δεύτερο εκπαιδευτικό», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ατσιάς και συμπλήρωσε πως «μέσα από τη μελέτη βλέπουμε πως υπήρχε και ο θεσμός του σχολικού αρχιτέκτονα, που επέβλεπε τις κτιριακές εγκαταστάσεις και δεν υφίσταται πλέον».
«Για να φτάσουμε εδώ, πάρα πολλοί τα προηγούμενα χρόνια κατέθεσαν τη ζωή τους», κατέληξε με νόημα ο διευθυντής, που με μεράκι και επιμέλεια συνέθεσε το ιστορικό πάζλ του 5ου Δημοτικού Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το