Άρθρα

Η «γούρνα» και άλλα δεινά του «Καλλικράτη»

Του Βασίλη Κοντορίζου

Όταν λέω ότι ο «Καλλικράτης» κατέστρεψε τα χωριά το εννοώ και το πιστεύω. Τρανό παράδειγμα η Πορταριά.
Σε επίσκεψή του στο χωριό ο δήμαρχος Βόλου είχε υποσχεθεί ότι θα αποκατασταθούν οι λιθόστρωτοι δρόμοι δηλαδή τα καλντερίμια.
Δεν είμαι σίγουρος για τη λέξη που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος Βόλου για τα καλντερίμια. Ούτε αν είπε αν θα κατασκευαστούν από την αρχή ή αν θα κολλήσουν τις πέτρες που ξεκόλλησαν από την κακή χρήση… Πάντως αυτές τις ημέρες που διανύουμε, συνεργείο εργατοτεχνιτών από τον Δήμο Βόλου, αυτή τη δουλειά κάνει…
Δεν είναι, όμως, αυτή η λύση. Οι λιθόστρωτοι δρόμοι της Πορταριάς, με ηλικία πάνω από 50 χρόνια, επόμενο είναι ειδικά αυτοί που χρησιμοποιούνται και από αυτοκίνητα να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Τα γραφικά καλντερίμια της Πορταριάς πρέπει να κατασκευαστούν από την αρχή και αυτό είναι έργο που θα μπορούσε να επιδείξει ο δήμαρχος.
Όχι ημίμετρα…

Ένα ακόμα θέμα που οι κάτοικοι της Πορταριάς προσπαθούν να επιλύσουν χωρίς ανταπόκριση προς το παρόν είναι η ανακύκλωση του νερού στον καταρράκτη του Κάραβου.
Σε όλα τα τουριστικά φυλλάδια ο καταρράκτης αναφέρεται ως αξιοθέατο. Αυτή τη στιγμή το μόνο αξιοθέατο είναι ο καταρράκτης που δεν έχει νερό.
Πριν από χρόνια ο Κάραβος λειτουργούσε με το νερό της άρδευσης. Αργότερα λόγω των αυξημένων απαιτήσεων στην ύδρευση και δεδομένου ότι η πηγή Μάνα υδροδοτεί εκτός από τα 4 χωριά του πρώην Δήμου Πορταριάς, τα χωριά του πρώην Δήμου Ιωλκού και μεγάλη ποσότητα νερού καταναλώνεται από τον Δήμο Βόλου, η λειτουργία του καταρράκτη σταμάτησε.
Ο πρώην Δήμος Πορταριάς εγκατέστησε σύστημα ανακύκλωσης του νερού στον καταρράκτη η οποία ανακύκλωση εδώ και κάποια χρόνια σταμάτησε να λειτουργεί ως απόρροια των έργων του Καλλικράτη.
Το θέμα του καταρράκτη χωρίς νερό, του Κάραβου επανήλθε στην επικαιρότητα διότι ο Δήμος Βόλου αποφάσισε να λειτουργήσει το αναψυκτήριο της πλατείας του Κάτω Καράβου.
Καλό θα είναι ο Δήμος Βόλου να ασχοληθεί με το απλό αυτό θέμα… Δεν θα κατασκευάσει δα και τον πύργο του Άιφελ…
Το μόνο που έχει να κάνει είναι να καθαρίσει τη δεξαμενή και να ελέγξει το μοτέρ. Αν είναι κολλημένο, θα πρέπει να το ξεκολλήσουν. Αν πάλι είναι καμένο… θα πρέπει να το αντικαταστήσουν…
Ρίχνουμε όλο το φταίξιμο στον Καλλικράτη ο οποίος θεσπίστηκε επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου με υπουργό Εσωτερικών τον Γ. Ραγκούση ο οποίος μόλις διαπίστωσε ότι το κόμμα που τον ανέδειξε έχασε την αρχική του λάμψη το εγκατέλειψε για κάποια άλλη θέση, κάπου αλλού…
Το ΠΑΣΟΚ, όμως, είναι το κόμμα που επί κυβερνήσεών του πραγματοποίησε όλες τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θα αναφερθώ εν συντομία σε όσες θυμάμαι.

Με τον Νόμο 1828/89 θεσπίστηκαν για πρώτη φορά οι ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι). Ο Νόμος προβλέπει ότι το 20% του φόρου εισοδήματος των φυσικών και νομικών προσώπων ανήκει στην Αυτοδιοίκηση. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανήκει επίσης και το 20% του φόρου ακίνητης περιουσίας και άλλα.
Επί υπουργίας του Κώστα Σκανδαλίδη στο εσωτερικών ψηφίστηκε ο κώδικας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τα επόμενα χρόνια και με άλλους υπουργούς θεσπίστηκαν τα ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών), το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, η οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ για τα παιδιά των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
Επί υπουργίας του αείμνηστου Μένιου Κουτσόγιωργα θεσπίστηκαν και τα Συμβούλια Περιοχής.
Επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου στο υπουργείο Εσωτερικών έγιναν οι λογικές συνενώσεις των Κοινοτήτων σε Δήμους με το σχέδιο Καποδίστριας, με προίκα το πρόγραμμα ΕΠΤΑ (Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης) που χρηματοδοτούσε έργα για την ΤΑ. Επί προσθέτως το υπουργείο Εσωτερικών τοποθέτησε τρεις επιστήμονες συνήθως μηχανικούς, οικονομολόγους και νομικούς σε κάθε Δήμο αφού πρώτα εκπαιδεύονταν από τα στελέχη της ΤΕΔΚ. Επίσης χορηγούσε σε κάθε Δήμο ξεχωριστές πιστώσεις για την κατασκευή Δημαρχείων όπου δεν υπήρχαν.
Κατά τη γνώμη μου, αλλά και άλλων μελών της ΤΑ αν ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, μετέτρεπε τα Συμβούλια Περιοχής σε Δήμους, ίσως γλιτώναμε τον Καλλικράτη.

Αν ο Δήμος Πορταριάς δεν καταργούταν, θα ολοκληρώναμε μεταξύ άλλων και δύο πολύ σημαντικά έργα.
Το ένα είναι η κατασκευή τελεφερίκ από Βόλο προς Πορταριά με προοπτική επέκτασης προς Χάνια, έργο για το οποίο υπάρχει αναλυτική προμελέτη, ενώ το άλλο μεγάλο διαδημοτικό έργο με τη Μακρινίτσα είναι η υπογείωση των καλωδίων της ΔΕΗ. Δεν είναι δυνατόν σε παραδοσιακά χωριά όπως η Πορταριά και η Μακρινίτσα στα οποία ο νόμος επιβάλει στον ιδιώτη που κατασκευάζει το σπίτι του κανόνες δόμησης που τον επιβαρύνουν οικονομικά, να κτίζει δίπλα σε μαύρες κολώνες της ΔΕΗ.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για τη Δημοτική Αρχή Βόλου που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές.
Δεν είμαι όμως αισιόδοξος.
Η νέα Δημοτική Αρχή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί να πραγματοποιήσει τα έργα ενός χωριού, αφού η μεγάλη δεξαμενή ψήφων του Βόλου και της Νέας Ιωνίας είναι πολύ πιο ελκυστική γι’ αυτούς.
Είναι πολύ πιο ελκυστική η «γούρνα», όπως αποκαλούσε τον Βόλο και τη Νέα Ιωνία ο αείμνηστος Γρηγόρης Παπαστεργίου ατενίζοντας την πόλη από την Πορταριά.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το