Πολιτισμός

Η γαστρονομία του Πηλίου στο επίκεντρο – Καμπάνια για το βιβλίο μέσω διαδικτύου

Εδώ και 11 χρόνια το ζεύγος του Φιλάρετου και της Μαριάννας Ψημμένου λειτουργεί στην Τσαγκαράδα τον παραδοσιακό ξενώνα «Αμανίτα», ρίχνοντας μεγάλο βάρος στην ανάδειξη της πηλιορείτικης γαστρονομίας. Οι δύο ξενοδόχοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην έκδοση ενός βιβλίου με τις εμπειρίες τους και τις συνταγές που συγκέντρωσαν, μέσα από τη δημιουργία μίας καμπάνιας crowdfunding.

Η διαδικτυακή καμπάνια, η οποία θα τελειώσει το Σάββατο 28 Απριλίου, βρίσκεται στη διεθνή πλατφόρμα Indiegogo (https://igg.me/at/amanitabook), με τους Φιλάρετο και Μαριάννα Ψημμένου να προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα για να εκδόσουν το δίγλωσσο βιβλίο (θα κυκλοφορήσει τόσο στα ελληνικά, όσο και τα αγγλικά) με τίτλο «Οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου». Στην ουσία προπωλούν μέσω του ίντερνετ αντίτυπα του βιβλίου, το οποίο μέσα στις 150 σελίδες του αφηγείται 34 ξεχωριστές ιστορίες, ενώ περιλαμβάνει και 63 συνταγές από το Πήλιο.
«Το βιβλίο που θέλουμε να κυκλοφορήσουμε, στην ουσία ενώνει το χτες και το σήμερα, το βουνό και τη θάλασσα, το περιβόλι και τον βοτανόκηπο και τελειώνει γύρω από ένα τραπέζι στην αυλή. «Οι γαστρονομικές ανησυχίες ενός ξενοδόχου» δεν είναι βιβλίο μαγειρικής, αλλά ούτε και λαογραφίας. Αποτελεί μια προσπάθειά μας να παρουσιαστούν οι βασικοί γαστρονομικοί μύθοι του Πηλίου μέσα από τα δικά τους μάτια. Είναι ένα βιβλίο φτιαγμένο σαν κουρελού από παράδοση, ιστορίες, συνταγές, αναζητήσεις στο διαδίκτυο, συζητήσεις με γιαγιάδες, συντροφική αγάπη, ευχές της μάνας, αναμνήσεις, μύθους και βουνό. Είναι ένα βιβλίο οικογενειακό και χειροποίητο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Καρδιτσιώτης ξενοδόχος, ο οποίος όσα χρόνια δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Πήλιο έχει περάσει από πολλά στάδια: «Ξεκινήσαμε με τροφοσυλλογή. Έπειτα κάναμε μια σειρά συσκευασμένων προϊόντων, ακολούθησε ο βοτανόκηπος, μετά φτιάξαμε ένα μεγάλο βιολογικό περιβόλι, πέρυσι προσθέσαμε ένα νέο κτίριο και αρχίσαμε σεμινάρια με βότανα και μαγειρική, ενώ φέτος πήρε σειρά το βιβλίο».
Το συγγραφικό κομμάτι έχει ολοκληρωθεί καιρό τώρα, όπως και η μετάφραση των κειμένων στην αγγλική γλώσσα. Απομένουν η επιμέλεια του αγγλικού κειμένου, η σελιδοποίηση, ο σχεδιασμός και η μακέτα του εξωφύλλου και η εκτύπωση, που βάσει των στοιχείων που υπάρχουν στην πλατφόρμα του Indiegogo, θα έχει γίνει μέχρι τις 25 Ιουνίου 2018. Λεπτομέρειες απομένουν και για την εικονογράφηση του βιβλίου διά χειρός της Ζωής Ψημμένου, κόρης της οικογένειας, που άντλησε τη θεματολογία της από την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου και τον ξενώνα στην Τσαγκαράδα.
Κι ενώ απομένει κάτι λιγότερο από ενάμιση μήνα για την ολοκλήρωση της καμπάνιας, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες της «Αμανίτας» επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της ιδέας τους μέσω του crowdfunding, η κ. Μαριάννα Ψημμένου δήλωσε για το project που «τρέχει»: «Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε δημιουργικά την τοπική γαστρονομία. Στο ταξίδι αυτό συλλέξαμε πληροφορίες, συνταγές και ιστορίες, που μοιραζόμαστε με τους επισκέπτες μας. Το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός τους για το υλικό αυτό, μας έδωσαν το έναυσμα να το καταγράψουμε. Χάρη σ’ αυτούς συνειδητοποιήσαμε, ότι έχουμε στα χέρια μας κάτι πολύ παραπάνω από απλές συνταγές. Συγκεντρώνοντας και δημοσιοποιώντας μέσω του βιβλίου το υλικό αυτό, βάζουμε ένα λιθαράκι στην προστασία της γαστρονομικής παράδοσης της περιοχής, τιμάμε την ιστορία των οικογενειών μας, δείχνουμε πώς οι άνθρωποι στα χρόνια της φτώχειας επιβίωσαν και εξελίχτηκαν, στηριζόμενοι σε ό,τι παραγόταν στον τόπο τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το